fredag 2 september 2011

Citronmarängpaj

Fredagen är åter på plats och en ny helg ligger framför oss med en hel del aktiviteter inplanerade. På lördag är vi bortbjudna till våra goa vänner Anne och Ingemar på kräftskiva och där bjuds det alltid på fasligt god mat. Ni som följt med oss ett tag kommer kanske ihåg påskbuffén de bjöd på förra året, den gick verkligen inte av för hackor:)

På söndag sticker vi till Ankis morbröder, käkar middag, bjuder på kaka och besöker marknaden i byn där de bor. Marknadsbesöket är en årlig tradition som till och med sker två gånger om året, både vår och höst. I våras fyndade vi en hel del kokböcker, vi får väl se om vi har lika stor tur på söndag:) Vi brukar ha med hembakad kaka när vi åker dit, vad det blir denna gången har vi inte riktigt bestämt än. Några idéer?

Ja, så ser vår kommande helg ut, hur ser er ut? Om ni inte har några speciella planer och är sugna på att se en bra film så har vi ett riktigt bra tips för er, speciellt för er som är lite mattokiga:) Vi såg nämligen en så bra film i onsdagskväll, en sann berättelse om den engelske kocken och matskribenten Nigel Slaters uppväxt. Ett drama med en rejäl dos av komik blandat med en hel del god och mindre god mat!

Helena Bonham Carter har en av huvudrollerna och hon gör den helt underbart! Här kan ni se en trailer på filmen om ni är nyfikna. 

Förutom Helena Bonham Carter så har en citronmarängpaj en stor roll i filmen, blir ni sugna på att prova så har vi ett recept från Rutiga kokboken att dela med oss av:

Citronpaj   6 port
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Hacka samman ingredienserna till en deg. Kavla ut till en rund kaka och kläm ut i en pajform, 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna. 
Fyllning
4 dl vatten
2 dl socker
1,25 dl maizena
2 st citroner, pressad saft och rivet skal
4 äggulor
1 msk smör
Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en gryta. Låt det koka upp under omrörning (med träslev), ta grytan från plattan och tillsätt gulorna, en och en. Låt sedan krämen få ett uppkok, tillsätt citronskal och smör och låt krämen svalna. 
Häll ner krämen i det svala pajskalet.
Maräng
4 äggvitor
1½ dl socker
Vispa vitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt i socker och bred marängen över citronkrämen. 
Ställ in pajen mitt i ugnen på 150 grader i ca 8 minuter så marängen får färg. 
Kakan smakar bäst lite avsvalnad.

Kanske vi helt enkelt skulle ta och göra citronpajen och ta med oss på söndag...

Hoppas ni får en härlig helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Citronmarängpaj är så gott och jag har sett den där filmen och gillade den! Som sagt, filmen passar dem som är lite mattokiga :)

    SvaraRadera
  2. Kunde inte kommentera hos er igår, men nu är jag här igen ;-) Vi skulle införa matbytarveckor bland matbloggarna! Så när ni ändå skickar lite korv, släng med lite citronpaj! Om inte annat så kommer jag och kollar på en bra film med er och äter citronpaj. Ha en finfin helg!

    SvaraRadera
  3. Hovkonditorn; Ja, den passade verkligen för sådana som oss!

    Remsan; Nej, vi vet inte riktigt vad som hände, det bidde lite konstigt! En mycket bra idé, lite korv mot trattisar eller? Du är så välkommen så, detsamma önskar vi dej!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!