måndag 5 september 2011

Finfina rårakor.

Vi har skrivit i ett inlägg tidigare om att man även kan äta stammen på broccolin, inte bara buketterna. Nu har vi läst i ett recept att man kan göra likadant på blomkålen, alltså tugga i sej lite av den stammen också! Himla bra:) Naturligtvis var vi ju tvungna att testa receptet som var på en annorlunda råraka, istället för potatis så använder man alltså stam från blomkål och broccoli, blandat med bl.a keso och morot.
Inte för att vi tyckter att det påminner så väldigt mycket om rårakor, istället blev det mer som en frittata. Riktigt gott blev det i alla fall, perfekt att servera till en bit matjessill och en klick gräddfil;

Receptet lånade vi från en av kokböckerna vi lånade på biblioteket, men vilken det var är ett frågetecken... Förmodligen i en med LCHF-recept, som vanligt blev det lite förändringar:)

Rårakor på blomkål och broccoli  2 port + matlåda
300 g stammar från blomkål och broccoli
1 stor morot
10 cm purjolök
5 ägg
2 dl keso (ca 1 liten burk)
salt och peppar
Riv moroten och hälften av stammarna grovt, andra halvan river du fint. Skiva löken tunt. 
Rör samman äggen och keson och blanda sedan ner grönsakerna, krydda med salt och peppar. 
Stek smeten i smör, ca 2-3 minuter på varje sida, håll de färdigstekta rårakorna varma i ugnen under tiden som du steker färdigt.
Servera gärna till matjessill eller stekt bacon. 

Så nästa gång ni står där med broccolin och blomkålen på skärbrädan så kom ihåg att inte låta stammarna hamna bland soporna. Spara dom och låt dom hamna i en god middag istället!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

26 kommentarer:

  1. Det här var ju ett trevligt recept :)

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn; Så kul du tycker det, gott var det så det är bara att prova:)

    SvaraRadera
  3. Det här ska jag absolut testa. :D
    Härligt med lite omväxling till allt blomkålsmos(som man förvisso kan variera i oändlighet. :P)
    Blomkål har visat sej vara mycket användbart ju, man kan ju till å med göra ris av det. :)
    Perfekt GI-mat! :)

    SvaraRadera
  4. Lisa; Så kul att du blev sugen, hoppas det går hem! Ja, den där blomkålsrisen ska vi prova.

    SvaraRadera
  5. åh, men det låter ju fantastiskt gott! Jag älskar rårakor, och blomkål, och broccoli... Ja, det är inget i det här receptet jag INTE älskar ;)

    Kul att ni äter linser ni med, och jag håller med, marinerade är de underbart goda =D

    SvaraRadera
  6. Alexandra; Härligt att höra, bara att prova då:) Visst är det gott med linser, och mättande!

    SvaraRadera
  7. Tänk att jag gick och tänkte på rårakor här om dagen. Och det här var ju också ett spännande recept. Vill jag prova..:-)

    SvaraRadera
  8. jag har också ätit broccolistammar idag! fast i en ost- & broccoligratäng på jobbet. det var himla gott det :)

    rårakan ser också god ut, men sillen hoppar jag nog över!

    SvaraRadera
  9. Gul; Som det kan bli:) Varsågod, prova på!

    Pernilla; :) Visst är det gott med stammar, en ost-o broccoligratäng låter ju inte helt fel det heller... Hoppa på du bara:)

    SvaraRadera
  10. Man kan ju inte kliva in här utan att bli hungrig! ;)
    Det här receptet sparar jag, låter verkligen som något för mig =D

    SvaraRadera
  11. Låter gott, fast utan blomkål kan bara äta den rå.

    SvaraRadera
  12. Låter mycket och och himla nyttigt :-)

    SvaraRadera
  13. Nellie; :) Så kul, då har vi lyckats:) Spara du, hoppas du kommer att gilla det!

    Milla; Aha, på det viset!

    Cupcake; Mycket:)

    SvaraRadera
  14. Detta receptet sparar jag! Som vanligt gillar jag när man tar tillvara på så mycket som möjligt av råvarorna :) Och så såg det så gott ut med och det gör ju bara saken ännu bättre :)

    SvaraRadera
  15. Det där har jag aldrig förstått, allså varför folk inte äter stammen på broccoli och blomkål. De smakr ju likadant som resten av grönsaken. Fast ännu mer konstigt är varför så många skalar blomkålen i affären bara för att slippa betala för blasten... :-)
    Detta låter jättegott. Jag gillar "rårakor" på alla sorters grönsaker.

    SvaraRadera
  16. Bra med tips för vi äter inte alltid upp det även om det så klart händer.

    SvaraRadera
  17. Ha! Rårakor åt vi till middag idag, fast den vanliga potatisvarianten :=)

    Jag har heller aldrig förstått varför folk inte äter stammen på vare sig broccoli eller blomkål, det är ju jättegott!

    SvaraRadera
  18. Tack för tipset =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  19. Rårakor är ju bara så gott!

    SvaraRadera
  20. Det såg riktigt smaskigt ut!...och fyndigt när man vill hålla ner "kollisarna"
    Själv älskar jag broccoli och äter den med "hull o hår"!..=))
    Ha gott!

    SvaraRadera
  21. Rårakor var min favoriträtt som barn. Men hallå, man kan faktiskt äta blomkålsblasten också! Jag använder rubbet.

    SvaraRadera
  22. Detta låter som ett riktigt trevligt recept :-)
    Sparar det och hoppas att jag snart hinner laga det :-)

    SvaraRadera
  23. Ja men tack för det tipset!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  24. Ansi; Spar på du bara, hoppas du kommer att gilla rakorna:)

    Remsan; Ja, men visst gör det, gott gott! De där blasterna ligger det oftast en hel hög kvar i lådorna, rapporterar Håkan!

    Mågott; Tips kan man aldrig få för många av:)

    Charlotta; Men alltså, som det bara kan falla sej! Och Pernilla hade käkat broccolistammar:) Great minds think alike...

    Coquina; Varsågod!

    Maria; Visst är det!

    Tina; Visst är det fyndigt:) Ha det gott du också.

    Moma; Men hallå, visst kan man fast vi har aldrig provat... Har du det i sallad då eller?

    Jenny; Så kul, hoppas att du hinner och att du gillar det:)

    Smaskens; Ja, men vassego!

    SvaraRadera
  25. De ser iaf ut exakt som rårakor, men kul med en ny och nyttigare variant!

    SvaraRadera
  26. Matarkivet; Ja, alltid spännande med nya varianter!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!