söndag 25 september 2011

Goda grannar!

I går upptäckte vi att vi har väldigt goda grannar, i alla fall grannen som bor i lägenheten under oss. Och ja, hon bor fortfarande kvar om ni undrar, vi har inte blivit kannibaler och käkat upp henne om det nu var någon som trodde det:)
Däremot har vi käkat upp innehållet i en av påsarna som vi fick av henne i veckan, i påsarna låg delikata gula svampar - kantareller hon plockat i Smålands mörka skogar. Inte nog med dessa påsar, vi har även blivit lovade några av trattkantarellerna som just nu ligger på tork...
Inte illa, eller hur? Det är sådana människor som får oss att överväga att bo kvar där vi bor...


Baconlindad fläskfilé med kantarellsås
500 g fläskfilé
1 msk smör
salt, svartpeppar och rosmarin
bacon
Pusta fläskfilén så den blir fri från ev. senor och fett. Krydda köttet runt om och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, stick i en kötttermometer, täck filén med bacon och ställ in i ugnen på 225 grader.
När temperaturen nått 75 grader (efter ca 20 minuter) tas köttet ut och läggs i aluminiumfolie ca 10 minuter.
Skiva upp och servera med ugnsrostade rotfrukter och grönsaker, samt en god kantarellsås:

Kantarellsås
2½ hg kantareller
1 liten rödlök
salt och peppar
2 dl grädde
1 dl vatten
ca½ dl steksky från formen där köttet legat
140 g Kvibille gräddädelost
Dela svampen i mindre bitar och finhacka löken. Stek svampen i smör ca 5 minuter, tillsätt lök och kryddor och bryn det någon minut till. Tillsätt grädde, vatten och steksky, låt det småputtra 15 minuter.
Smula i ost och låt det puttra vidare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lite bonusmaterial, en actionbild på frun i köket

Förutom denna ljuvliga middag åt vi en smarrig förrätt med rödbetor som senare på kvällen gav upphov till en smärre chock i ett helt annat rum än just köket... Tänk vad kroppens vätskor påverkas av det man stoppar i sej:) Recept och bild (på förrätten alltså!) kommer inom kort.

Nu ska vi bege oss ut i sommarvädret, en promenad och ett besök hos Ankis far har vi tänkt oss.
Ha en ljuvlig söndag,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Det är så roligt med fina grannar. Både att kunna byta ingredienser med och att laga mat tillsammans. Det blir roligare vardagskvällar så. Hoppas ni har haft en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
  2. Vad härligt med så trevliga grannar :-)
    Vilken go rätt ni gjorde av detta, mums!

    Ha ha ha, var ju lite roligt med rödbetorna.

    Ha en mysig söndag!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. vilken fin granne som hjälper er att få till en god lördagsmiddag :) det ser kanongott ut!

    hoho, ja de där rödbetschockarna har man ju varit med om några gånger... konstigt att man fortfarande blir chockad dock, man borde ju ha lärt sig vid det här laget..

    SvaraRadera
  4. Snällt att grannen plockar svamp till er.
    Vilken kanonmiddag

    SvaraRadera
  5. Härligt med omtänksamma människor!

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig granne. Det är skönt att ha sånna grannar ifall något skulle ta slut hemma och affären är stängd ;D Det ser jättegott ut och vad kul att få se en actionbild!

    SvaraRadera
  7. Var glada för det, att ni har så goa grannar! Här pratar man knappt med varandra och ser varandra väldigt sällan. Typisk svensk trappuppgång skulle jag gissa. Vår granne på samma våningsplan upptäckte i veckan att jag visst var gravid:).

    SvaraRadera
  8. tina; Det var ingen dum idé, vi skulle kanske bjuda in till matlagningskväll tillsammans med grannarna i trappuppgången.

    Susanne; Mycket! Mumsigt, minst sagt. Tack, detsamma:)

    Pernilla; Mycket trevlig granne. Ja, man kan ju undra när man sak lära sej och inte bli överraskad av vad vissa ingredienser gör...

    Millan; Inte sant?

    Hovkonditorn; Väldigt uppskattat!

    Ann-Sofie; Visst är det, skönt när man vet att människor runt om kan ställa upp när det behövs. Skoj du gillar actionbilden:)

    Sofie; Ja, vi bor faktiskt i en riktigt bra trappuppgång (ja vi bor ju inte i uppgången, men du förstår hur vi menar). Här hälsas, pratas och meddelas till varandra när man åker bort. Kanske typiskt småstads-mentalitet?
    Det var ju på tiden, annars hade er granne förmodligen blivit väldigt överraskad de närmsta dagarna:)

    SvaraRadera
  9. Om vi av något skäl skulle ha svårt att se vem som är vem av Er (märklig tanke föresten, Ni ser ju inte direkt ut som enäggstvillingar...) så ser vi ju på skåpdörrarnas belägenhet att det är Anki som befinner sig i matlagningstagen. Så oerhört gott det ser ut!
    Vill också ha sådana grannar!!! Våra är visserligen synnerligen trevliga, men någon svamp har de inte ångat förbi med...

    //Postgårdisarna

    SvaraRadera
  10. Vilken snäll granne! Blev ju en toppenmiddag. Jag har plockat ännu mer trattisar idag. Och jag lovar att jag inte glömt bort er, men jag glömmer hela tiden att posta svamp till er. Men det kommer, jag lovar. För vi har hittat så mycket trattisar att pappa bryr sig inte om att plocka dem längre. Och jag kan bara inte gå förbi dem...
    Tack för att ni håller tummarna för mig. Själv börjar jag fundera på hur jag ska överleva detta... Jag kan inte laga mat på en scen inför folk!

    SvaraRadera
  11. Vilken supersnäll granne! och måltiden ser underbart god ut...:-)

    SvaraRadera
  12. Vad snällt av grannen! Annars är det vanligare att man nu för tiden sköter sitt och snålar hellre än är generösa.
    Vad god mat ni fick till med svamparna =D
    Kram

    SvaraRadera
  13. Hahaha, apropå den röda färgen, kolla vad som händer när du ätit färsk sparris :-)

    SvaraRadera
  14. Vad smarrigt!

    Sv: Ja, det känns lite overkligt, och snart är den här! :D

    SvaraRadera
  15. Härligt med generösa givmilda människor! Skulle också vilja ha en sån granne, men i frånvaro av sådan fixar jag mina kantareller på Ica Maxi;-)

    SvaraRadera
  16. Tänk om jag hade en sådan givmild granne, vad gott det skulle vara ;) Och jösses vilken actionbild!

    Och huu ja, det där med rödbetor och kroppsvätskor kan vara lite skrämmande ibland ;) Dock är det ju SÅ gott <3

    Nej, vet ni, nu ska jag börja prenumerera på er, det har jag inte gjort än! Skäms!

    SvaraRadera
  17. Postisarna; Nog för att man liknar varandra mer och mer för varje år, har vi läst någonstans iaf, men tvillingar kan man inte ta oss för:) Men att ni kan se vem av oss som huserar i köket bara på skåpluckorna - helt otroligt!
    Visst är det sådana grannar man vill ha:)

    Remsan; Vi bugar och tackar, inte dåligt med en egen personlig svampleverantör! Klart du kan! Vi tvivlar inte en sekund:)

    Gul; Visst är hon. Tack!

    Nellie; Visst är det så, du har helt rätt.

    Moma; Hahaha, jo tack, det har vi varit med om ett par gånger...

    Victoria; Tack. Så spännande!

    Sunshine; Visst är det. Ja, vi har plockat på torget tidigare:)

    Alexandra; Fram för fler actionbilder:) Visst är det gott med rödbetorna, synd bara att man så lätt glömmer bort dom. Hahaha, ja skäms på dej, det tackar vi för.

    Bullmamman; Tack!

    SvaraRadera
  18. Härligt med så snälla grannar! Och fläskfilén ser ljuvlig ut, jag kan absolut inte få nog av kantareller just nu.

    SvaraRadera
  19. Hanna; Visst är det en fördel:) Nej, kantareller känns som man kan äta massor av.

    SvaraRadera
  20. Goda grannar är de bästa grannarna!

    Ha ha ha, jag håller med: chocken man får innan man en millisekund efter kommer på att man ätit rödbetor...

    SvaraRadera
  21. Kim; Visst är dom, speciellt när de bjuder godsaker:) Ja, och den millisekunden kan kännas väldigt lång ibland...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails