måndag 26 september 2011

Härliga dagar med underbara smaker.

Vilka ljuvliga dagar vi bjuds på, en riktig önskehöst med sol, blå himmel och varmt, det är ju nästan så man tror det är maj månad istället för september. Det blev en riktig härlig eftermiddag igår, vi tog en långpromenad med Hasse som visade sej sitta på en hel massa bra fruktplockarplatser längs vägen. De rödaste plommonen vi någonsin sett som smakade så sött, en annan sorts plommon som var allt annat än söta i smaken och sist men inte minst, havtorn! Tyvärr inga bär på havtornsbuskarna, men nu vet vi i alla fall vart vi ska leta efter de små orangea syrligheterna.

Efter några timmar till fots satt det inte helt fel med en smarrig middag, denna gång en kycklingrätt som både smakade och kändes så oerhört fräsch. Receptinspirationen kommer från ytterligare en lånebok från biblioteket, som visat sej vara en riktig guldgruva vad gäller kokböcker. "Vår" bibbla har ett otroligt utbud och en hel del av kokböckerna är faktiskt av det nyare slaget, som den vi använde igår, "GI-gourmet" av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson. Receptet har som vanligt genomgått en liten make-over och ser nu ut så här:

saffransmarinerad mozzarella

Salamifylld kycklingfilé med saffransmozzarella  2 port
2 kycklingfiléer
4 skivor vitlökssalami
grovt riven parmesanost
2 paket mozzarellaost
10 coctailtomater
1 pkt saffran
några färska basilikablad
olivolja
salt och svartpeppar
Dela mozzarellabollarna i mindre bitar, riv sönder eller skär med kniv. Lägg dom på ett fat eller i en skål, slå i saffran och lite olivolja, rör runt så att alla bitar får smaka på saffranen. Lägg ner tomaterna och rör runt, krydda med salt, gärna flingsalt, och svartpeppar. Ställ in i kylen undertiden du kockar till kycklingen.

Skär ett snitt i sidan på filén, salta och peppra och fyll med salami och parmesanost efter eget tycke och smak. Fäst med en tandpetare i snittytan så det håller ihop när du steker köttet. Bryn filéerna någon minut på båda sidor och lägg sedan över dom i en ugnsfast form .Salta och peppra och låt dom sedan steka färdigt mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med mozzarellaosten, en god sallad och ev. pasta eller klyftpotatis.

kyckling med salami
Riktigt gott blev det, smaken av saffran passade så himla bra till parmesanosten och salamin så ni anar bara inte! Kan tyckas som en röra av många olika smaker men vi lovar, de leker väldigt bra tillsammans.

Idag är det vårt kök som genomgått en liten minimake-over, Anki har nämligen haft ledig dag från jobbet så det har skurats och fejats i skåp och lådor. Härligt när man kan få så mycket energi från den gula bollen på himlen:) Dessutom har det flyttat in en ny fin form i ett skåp, men den får ni hälsa på en annan dag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

21 kommentarer:

  1. Vilken kreativ maträtt! Vackra färger som verkligen tilltalar. Jag är inte så förtjust i saffran men detta hade jag testat bara för att det ser så härligt ut att man inte kan låta bli :)
    Skönt att få städa rent ordentligt, även om det kanske inte världens roligaste sysselsättning.. Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Visst är det underbart höstväder!! Man vill bara vara ute hela tiden! Skönt att få lite pyssel-energi!
    Underbara smaker i den rätten. Mozzarellan lät extra intressant!

    SvaraRadera
  3. saffransmozzarella låter toppen, jösses vad gott <3

    SvaraRadera
  4. Åh min je! Jösses vad gott det såg ut :-)

    SvaraRadera
  5. Åh vilka underbara färger ni lyckats svänga ihop. Salami, saffran och parmesan är kanske inte det första man tänker på men det låter väldigt intressant!!

    SvaraRadera
  6. Ser väldigt fräscht och gott ut!

    SvaraRadera
  7. Vilka härliga färglada bilder!! :) Jätte vackra foton!

    /Maria
    www.matochliteannat.wordpress.com

    SvaraRadera
  8. Det låter som en mängd smaker men det är säkert gott. Det ser då gott ut!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  9. Delikata; Ja, det blev verkligen en färgrik middag! Nej, inte det roligaste man kan hitta på, men efteråt... så härligt!

    Sofie; Man vill verkligen inte gå in, men fördelen är all energi man får och den vill man ju ta till vara på:) Du får prova, så god.

    Alexandra; Mycket toppen:)

    Louise; Tack! Så gott:)

    Ann-Sofie; Tack! Nej, det är nog inte det men det måste bara provas:)

    Hovkonditorn; Tack, du har så rätt så.

    Maria; Tack, så kul att höra.

    Smaskens; Jo men visst gör det, fast så gott tillsammans. Tack!

    SvaraRadera
  10. Tack för kommentaren hos mig! Vilken härlig blogg ni har! Underbara matbilder och inspiration till tusen. Saffranssalladen såg lovely ut..

    Å, hösten är så välkommen

    SvaraRadera
  11. Anna; Tack själv, kul du hittade hit och tack för fina komplimangen! Ja, extra välkommen om den bjuder på sånt fint väder som de senaste dagarna:)

    SvaraRadera
  12. Åh, enkelt & gott. Kan det bli bättre?!

    SvaraRadera
  13. Sunshine; Nej, det kan nog inte det:)

    SvaraRadera
  14. Det både låter och, inte minst viktig, ser riktigt delikat ut. Saffranet ger verkligen en skimrande värme åt hela anrättningen!
    //Postisarna

    SvaraRadera
  15. Vilken vacker mat. Jag har lite svårt för saffran i mat, vilket är synd eftersom det ger en sådan vacker färg. Kycklingen låter annars mycket god.

    SvaraRadera
  16. Gott gott gott! och så vackert det blir med saffran.

    Ha en bra vecka.
    KRAM

    SvaraRadera
  17. Postisarna; Tack!

    Remsan; Tack! Saffran är verkligen en sådan smaksättare som man antingen avskyr eller gillar skarpt, inget däremellan:) Du får helt enkelt käka något annat till kycklingen.

    Susanne; Visst var det gott, och vackert:) Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  18. Den där saffransmozzarellan gör mig lycklig! Jag bara MÅSTE testa på den.

    SvaraRadera
  19. maten ser fantastiskt fin och färgglad ut! precis som remsan är jag ju inget fan av saffran, men jag brukar fuska grejer gula med gurkmeja istället så ser det fint ut iaf :)

    och JA, bibliotek är jättebra att hitta kokböcker i ju. och inte är det så många som tänker på det heller så man kan gärna få låna om dem hur mycket man vill :)

    SvaraRadera
  20. Så annorlunda med saffran och mozzarella - I like. :)

    SvaraRadera
  21. Emilia; Så härligt att höra:) Testa på bara.

    Pernilla; Tack. Same, same, but different:) Så rätt så, omlån på omlån. Kanske dumt att avslöja hemligeheten då, nu blir det kanske svårt med omlånen...

    Matarkivet; Visst är det, we like to:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!