fredag 9 september 2011

Helgen stundar igen:)

Helg igen kära läsare, härligt eller hur? För min del (Anki) så började denna helgen lite extra tidigt, det har nämligen varit min lediga fredag från jobbet idag och det känns som jag hunnit med en hel massa, riktigt skönt:) Bland annat så har jag bakat långpannerbröd, för även om vi nu äter lite GI-inspirerat så vill vi ändå njuta av lite gott bröd när det är dags för helgfrukost.

Naturligtvis var jag tvungen att provsmaka... smakade riktigt bra med en skiva dansk ost och tomatmarmelad (recept här) på. Kaffe i finaste muggen:) 

Långpannebröd
5 dl mjölk
50 g jäst
2½ dl keso
2 msk sirap
1 dl havregryn
5 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk salt
8 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
4 dl rågsikt
1 ägg
vallmofrön
Smula sönder jästen ner i en skål. Värm mjölken till 37 grader och slå den över jästen så den löses upp. Rör ner övriga ingredienser och arbeta samma en deg. Den blir lite klibbig men det ska det vara när man bakar med dinkelmjöl. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Lägg bakpapper i en långpanna och häll sedan ner degen, platta ut den så mycket du kan ut i hörnen och längs kanterna. Låt det jäsa ytterliggare 20 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.

Nu är det inte bara gott, hembakat bröd som vi frossar på när det är helg, nej då! Vi äter godis också, hör och häpna:) Jag passade på att köpa mej en påse med några av mina favoriter idag när jag var och handlade:


Salta bläckfiskar, fast jag tycker mer de ser ut som små gulliga spöken:) Goda är dom i alla fall...
För Håkan blir det förmodligen en cigarr och ett glas whisky istället för godis om jag känner min make rätt:)

Nu önskar vi er alla en härlig helg, med massor av god mat och god dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Kosten får inte gå till överdrift. Klart man måste njuta av lite gott hembakat bröd ibland. Helg är ju nästan det samma som fest, fast kanske inte på samma sätt som när man var 20 eller hur ;-)
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Remsan; Nej, det har du så rätt i så, både vad gäller kosten och festerna:) Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  3. Gokväll,
    visst är det härligt med helg :-)
    Mmm, hembakat bröd är gott. Sedan sonen flyttade går det inte åt något bröd här, varken jag eller dotter äter gärna bröd, endast maken. Men är det nybakat, vem kan motstå det.
    Pajen ni visar här under ser galet god ut!!!

    Får önska er en trevlig helg och NJUT av er äpplekaka. Min är slut, tog med den till jobbet, den var till belåtenhet.

    KRAM på Er

    SvaraRadera
  4. Brödet ser gott ut och salta bläckfiskarna skulle jag också tackat JA till :) Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Men titta! Ser precis ut som frukosten jag nyss åt, fast det var scones med morotsmarmelad. Trevlig helg till er vetja!

    SvaraRadera
  6. På helgerna måste man få ha det lite gött, oavsett om man går på någon diet eller inte. Det tror jag man mår bra av!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Åh vad gott det verkade :) Kanske blir det långpannebröd till frukost här imorgon :)
    Jag tänkte i alla fall prova era rårakor med broccoli och blomkål ikväll. :)

    SvaraRadera
  8. Vilka söta små spökbläckfiskar! Brödet såg jättesmarrigt ut också. Hoppas ni får en härlig helg ni också.

    SvaraRadera
  9. Susanne; Nej, hembakat och nybakat är väldigt svårt att tacka nej till... Vi ska göra vårt bästa, detsamma önskar vi dej!

    Hovkonditorn; Kan tänka att det inte finns så många av den sortens bläckisar där nere hos dej:) The same to you!

    tina; :) Detsamma till dej, vetvi!

    Kim; Vi tror som du, absolut! Detsamma.

    Ansibecki; Så kul att du ska prova dom, vi håller tummarna för att ni ska gilla dom!

    Ann-Sofie; :) Så rätt så. Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  10. Gott med nybakt bröd! Låter saftigt med keso i. Långpannebröd är kanon tycker jag. Får jag nog spara och testa.

    De där små saltisarna är mina favoriter. Eller....ja, allt som är salt!

    SvaraRadera
  11. Sofie; Det blev riktigt saftigt med keso i, men degen är ganska kladdig... Salt ska det va!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!