tisdag 6 september 2011

Kräftskiva hemma hos Anne och Ingemar "Kirchsteiger" :)

Eftersom vi är tokiga i mat så uppskattar vi verkligen att våra vänner också är det, och när vi är bjudna till Anne och Ingemar så vet vi alltid med all säkerhet att det kommer att serveras det godaste av det goda!
Så i lördags när det var dags för kräftskiva hos dom så såg vi till att inte äta för mycket under dagen, vi visste ju vad som komma skulle...

Ett bord dignande av en hel massa läckerheter... Ni förstår kanske nu varför vi svälte oss hela dagen:)

Kvällens självklare gäst var dessa röda små rackare. 

Härliga färger på dukningen, tallrikarna och servetterna köpta på Coop.

Små kräftor att piffa upp duken med, också köpta på Coop. 

Nu är det som så här att eftersom kameran lyckades följa med denna gången så passade vi på att fota några av rätterna på buffébordet lite extra. Anne har sedan varit snäll och skickat över recepten för att ni ska kunna laga till rätterna om ni ser någon ni blir sugna på att prova. Det kan man väl kalla goda vänner, eller hur?
Först ut blir en så god paj så ni bara anar inte, en paj som allas vår Ernst står bakom receptet på. Kantareller och västerbottenost är några av ingredienserna i fyllningen, så ni förstår kanske att den gick hem hos oss:


Kantarellpaj
Pajbotten
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Blanda smör och mjöl, gärna i en mixer. Slå i vatten och arbeta ihop degen. Låt den gärna vila i 2 timmar innan den trycks ut i en pajform.
Fyllning
1 purjolök
1 dl soltorkade tomater i olja
1½ dl bladpersilja
400 g kantareller
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
100 g västerbottenost
salt och peppar
Hacka purjolöken i grova bitar, ca 2 cm. Hacka tomaterna och persiljan. Stek kantarellerna tills de släppt från sig allt vatten och fått en gyllenbrun färg, salta och peppra. När de ser fina ut så tillsätt purjolöken, tomaterna och till sist persiljan.
Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Slå svampröran ner i pajskalet och slå sedan på äggblandningen. Riv över osten och grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter. 
Antingen käkar man den som den är med en god sallad till eller så äter man den till kräftorna. Det viktiga är att man äter den...

Det kommer att komma fler recept bl.a på en god sås och en annan paj, så håll utkik!
Till sist vill vi bara visa er var vi höll hus på kräftskivan, för det är så att A&I även har andra likheter med Ernst, förutom den goda maten de kockar. De gillar även att renovera och har gjort om huset som de bor i helt och hållet. Det var mest likt ett ruckel när de flyttade in men nu liknar det allt annat än ett ruckel! I trädgården har det fixats gäststuga med tillhörande uterum och där festades det loss. 

Fina uterummet, perfekt med gäststugan bakom. Någon gång kommer vi att ta inbjudan att stanna över natten, och få ett All-Inclusive boende, på allvar!

En bild på hur det ser ut på insidan. Kolla in bordet extra noga, lecablock en lastpall målad i svart och på det en glasskiva. Ernst? Nej, Anne och Ingemar!

Tack kära vänner (och övriga festdeltagare) för en god och väldigt trevlig kväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Full förståelse att ni "svälte" er hela dagen, vilket bord!!!
    Visst är kantarellpaj gott, jag behöver ju inte gå till stan för att handla ; )

    Ha det gott!
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt buffébord!

    Kan tänka mig att det var värt att vara lite hungrig under dagen :)

    SvaraRadera
  3. Wow så mycket gott!! :-)
    Vilket härligt buffeébord..

    SvaraRadera
  4. Oj oj oj! Jösses vad gott!
    Vi har fortfarande inte fått tummen ur och ätit kräftor i år. Måste bättra oss.

    SvaraRadera
  5. Vilka kreativa människor:) Både i köket och när det kommer till inreda:) Bordet var jättehäftigt! Jag förstår att ni vill boka in en all inclusive där!

    SvaraRadera
  6. Guuu så gott!! :) Man blir riktigt avis!

    /Matochliteannat

    SvaraRadera
  7. Cupcake; Det blev en del...

    Susanne; Så lyxigt att inte behöva handla, härligt med egenplockat.

    Slickepotten; Ja, det var absolut värt alla svimningsanfallen:)

    Hovkonditorn; :)

    Jenny; Ja, visst är det häftigt!

    Louise; :) Kräver absolut bättring!

    Ann-Sofi; Väldigt kreativa, både här och där:) Ja, vi kommer absolut att ta dom på orden endera dagen/natten:)

    Matochliteannat; Ja, det var verkligen massa gott:)

    SvaraRadera
  8. Så mysigt de har det. Och så fint de dukat upp till kräftskiva. Finfina vänner det där. Skandal är att jag inte varit på en enda kräftskiva i år. Alla passade på att ha fest när vi var iväg, hm... Fast Berra och jag har tryckt i oss ett par kilo kräftor under sommaren i alla fall, men det blir ju liksom inte samma sak att ha kräftskiva med bara Berra. Även om han är en trevlig gärst ;-)

    SvaraRadera
  9. Remsan; Jajamensan, finfina är bara förnamnet, de brukar passa på att bjuda in oss när vi kan komma:)

    SvaraRadera
  10. Vilken buffé!! Och supersöta kräftpaljetter :)

    SvaraRadera
  11. Matarkivet; Ja, den gick verkligen inte av för hackor:)

    SvaraRadera
  12. Vilka vänner ni har! Det där hade man verkligen inte tackat nej till!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!