onsdag 14 september 2011

Kyckling med avokadosallad och en efterlysning!

Vi har en liten efterlysning, till alla er där ute som kikar in i vårt kök. Vi är nämligen på jakt efter en kokbok som verkar helt slut hos både bokhandlare och förlag. Det är Håkan som har lånat en kanonbok på bibblan och som vi nu vill ha i vår ägo.
Boken heter "Det glömda köket" som är skriven av Jens Linder och Nisse Petersson. Sitter ni på ett exemplar som ni inte använder så hojta till, här kommer den absolut att bli flitigt använd...
Just nu kockas det till en riktig festmiddag i köket från just denna kokbok, en saltrullad entrecote med höstsvampssås och det doftar riktigt härligt från Mårtenssons kök. The place to be, just nu:)
Recension och recept kommer så klart inom kort.

Dagens recept till er är något helt annat än entrecote, det blir en kycklingrätt som vi käkade igår. Receptet kommer från en annan lånebok, vi tror det är Klaras GI-mat, men är inte riktigt 100% säkra...
Så här ser det ut i alla fall:


Kyckling med sesamfrö och avokadosallad   2 port
Sallad
2 avokador
2 röda, lite syrligare äpplen
4 msk olivolja, gärna en lite pepprigare sort
ca 2 msk vitvinsvinäger
gräslök
Skala och tärna avokadon. Tärna äpplena med skalet på och blanda samman med avokadon i en skål. Slå på olja och vinäger, smaka av så det får den syran du vill ha. Salta och peppra, strö över hackad gräslök och ställ åt sidan under tiden som du kockar till kycklingfiléerna.
Kycklingen
2 kycklingfiléer
1 ägg
2-3 dl sesamfrön
salt, peppar och cayennepeppar
Dela köttet i 2 bitar. Vispa upp ägget tillsammans med lite salt, peppar och cayennepeppar i en djup tallrik och häll sesamfröna i en flat tallrik. Vänd köttet först i ägget och sedan i fröna. Stek sedan kycklingen på medelvärme så de får färg och lägg över dom i en ugnsfast form. Ställ in i ugn på 175 grader ca 15 minuter, till köttet är genomstekt.
Servera med salladen och matvete, bulgor eller ris.

Salladen, glöm inte att röra försiktigt så inte avokadon totalkvaddas.

För tillfället är vi inne i något konstigt filmträsk, idag var det tredje gången som uthyraren fick besök av oss på bara en månad... Minns inte när vi hyrde filmer senast, men det är säkert 2 år sedan! Dagens påse innehåller "Water for elephants", "Funeral Party" och "Lincon lawyer". Än har vi inte bestämt vilken som kommer att ligga i dvd-spelaren först, får väl se om vi känner oss dramatiska, komiska eller spännande ikväll.

Ha en härlig onsdagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Bra kokböcker kan man aldrig få för många av! :-)

    SvaraRadera
  2. Karin; Nej man får ju inte det, och denna vill vi så gärna ha...

    SvaraRadera
  3. Vad spännande det lät med äpple och avocado tillsammans, lät riktigt gott.
    Vad kul att jag lärt er ett nytt ord :-)

    Ha gottit!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Låter himla gott det där, med att ha sesamfrön på kyckligen, måste testas

    SvaraRadera
  5. Fy fabian vad gott. Jag funderade på att sesampanera fisk någon dag, men nu kanske det får bli detta istället. Jag har tjuvat till mig svart sesamfrö i müsli-själv-plocken idag, så jag är redo för sesampanering.
    Alltså, den där boken har jag sett hemma hos någon. Jag ska se om jag kan spana reda på vart.

    SvaraRadera
  6. När jag läste saltrullad entrecote så tappade jag bort mig helt.... (får nog läsa om stycket om kycklingen).
    När det gäller böcker som är svåra att få tag på brukar jag ganska ofta hitta vad jag söker på Bokborsen.se
    Nu har jag bara letat skönlitteratur där, men de har en kategori för mat&dryck, vem vet kanske dyker den upp där?

    SvaraRadera
  7. Susanne; Ja, de passade väldigt gott tillsammans.

    Cupcake; Krispigt och gott.

    Remsan; Müslisjälvplock låter intressant, är det i affären? Åh, här hålls det tummar så du anar inte!

    Kim; :) Ja, det receptet var en höjdare, ja eller maten... Kollade bokbörsen, men inget napp än så länge. Vi tackar för tipset dock och ska hålla koll efter den där.

    SvaraRadera
  8. Mmm... verkar jättegott! Har tyvärr inte boken men jag tror det finns någon gourmet-bokhandel/antikvariat i Göteborg om jag minns rätt, kan va värt att kolla upp! Jag letar också efter en bok: "Mjuka kakor" av Britt Sandquist-Bolin, om någon har den och inte vill behålla den så... :-)

    SvaraRadera
  9. Ooo, ja! Både fläskfilèn och kycklingfilén är riktiga topp 10!

    SvaraRadera
  10. Hoppas ni får tag på boken, tyvärr har jag inte hört talas om den och kan inte hjälpa dig. Sesamfrö på kyckling ser ju jättegott ut. Det måste ju testas:)

    SvaraRadera
  11. Ser gott ut! Water for Elephants vill jag med se, så berätta gärna vad ni tyckte!

    SvaraRadera
  12. Åsa; Vilket kanontips, vi som styr kosan mot Göteborg i höst, då ska vi hålla ögonen öppna efter bokantikvariat. Ingen "Mjuka kakor" i vår hylla tyvärr.

    Annika; :)

    Ann-Sofie; Gör vi också, hoppas alltså. Mycket gott och absolut värt ett test.

    Matarkivet; Tack! Japp, will do, så fort vi sett den.

    SvaraRadera
  13. Den där avokadosalladen fick det att vattnas i min mun i alla fall... :)

    SvaraRadera
  14. Har ni provat att leta i antikvariat. Går också att söka böcker i antikvariat på nätet www.antikvariat.net

    SvaraRadera
  15. Ansibecki; Så bra, lite det som var meningen:)

    Gul; Ja, i stans i alla fall, ska även ta en koll när vi kommer till Göteborg. Tack för tipset, det ska vi genast göra, håll tummarna!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!