söndag 11 september 2011

Skånsk äppelkaka

I dag har det verkligen varit en sådan där perfekt höstdag, ni vet när solen lyser från en knallblå himmel, luften är hög och frisk, vinden är stilla och det vilar ett härligt lugn över hela tillvaron. Lycka!
En härlig skogspromenad med en liten tur på stranden och lite avkoppling på en av bryggorna är vad vi fyllt eftermiddagen med, härliga minnen att ta fram i vinter.

Gårdagen spenderade vi mest i köket och kockade mat till gårkvällens middagsgäster, Ankis far, Håkans föräldrar och bror var det som skulle utfodras:) Vi bjöd på vår "urgoda kycklinggratäng" fast denna gången blev det i form av gryta istället, alltså en "urgod kycklinggryta". Samma recept som till gratängen men istället för att slå riset i en form med kycklingröran över så serverade vi riset till kycklingröran, osten och tomaterna hoppade vi över. Enkelt och absolut gott!

Dukningen från kvällen, inget avancerat egentligen men det kändes passande rustikt till grytan och efterrätten som vi serverade. Alla glas har olika virkade små dukar som underlägg - virkade av Ankis mormor, tallrikarna har Håkan ärvt från sin gammlamormor Magnhild. 

Till efterrätt blev det en egen variant av Skånsk äppelkaka, en lite nyttigare modell helt enkelt. Istället för vanliga skorpor eller skorpmjöl så krossade vi osötade fullkornsskorpor, Håkans pappa har tyvärr fått diabetes på äldre dagar och ska ta det lugnt med sötsaker. Hur ni vill göra väljer ni själv, men så här blir den frisk och syrlig i smaken:


Mårtenssons Skånska äppelkaka
1 kilo röda äpplen, gärna av lite syrligare sort
10-15 osötade fullkornsskorpor
½-1 dl socker
smör att klicka över
½ dl vatten
Skala och dela äpplena i fjärdedelar som du sedan kärnar ur och delar i tunnare skivor. 
Krossa skorporna, går enklast med en brödkavel. 
Smörj en ugnsfast form och strö ett lager skorpsmulor i botten, sedan lite socker och lägg sedan på ett lager äpple. Strö på lite socker, ett nytt lager skorpsmulor och så sista omgången äpplen. Sockra en sista gång och strö skorpsmulor som översta lagret. Klicka över smör och slå vattnet i formen.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljkräm, vi gjorde efter detta receptet som vi gjort tidigare. 

 

Så önskar vi er alla en riktigt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

30 kommentarer:

  1. Tror att mamma brukar ha vanligt ströbröd på skånsk äppelkaka. Har för mig att Charlotta hade kavring. Gott vilket som!

    SvaraRadera
  2. Vilken bra ide med skorpor.
    Vilken tur för er att solen varit framme, här har det regnat, men det har varit varmt.

    SvaraRadera
  3. Sofie; Ja, tror Ankis mormor också hade ströbröd och Ankis mor hade kavring i sin... Alla sätt är goda, utom de inte så goda!

    Milla; Men visst är det:) Anar regn i faggorna här...

    SvaraRadera
  4. Så fint med alla små virkade dukar. Nu ska jag tömma mammas duklåda!
    Skorpor måste vara perfekt att toppa en skånsk äppelkaka med.

    SvaraRadera
  5. Så gott med äppelpaj och vilken fin dukning

    SvaraRadera
  6. Remsan; Ja, visst är det fint att man kan få användning för alla de där dukarna äntligen:)

    Cupcake; Tack! Väldigt gott:)

    SvaraRadera
  7. Mums det låter som en supergod äppelkaka, ska ta och testa den någon kväll nu när jag är inne i en äppelperiod :)

    Vilken skön dag som ni haft, hoppas kvällen blir lika härlig!
    / Terese

    SvaraRadera
  8. Slickepotten; Så kul, hoppas du gillar den. Mycket trevlig period att vara inne i, om inte annat så god iaf:)

    SvaraRadera
  9. Vilka underbart vackra tallrikar, ljuvligt fina. Det var även fint med de virkade underläggen :-)

    Äpplekaka, mumsigt gott. Jag har gjort tre stycken jag ska ha med till jobbet imorgon ;-)

    KRAM på er och ha en bra vecka

    SvaraRadera
  10. Så bra att ni själva kom på det där med Månadens sötsak....skulle precis föreslå det annars! ;)

    Inte har det varit höst idag..idag har det varit sommar. I varje fall här. Nästan tropiskt varmt. Shortsen åkte fram igen och av med jackan. Härligt! :)

    SvaraRadera
  11. Så fina tallrikar och själva dukningen blev ju fin! Låter som en bra idé att använda skorpor :) Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  12. De tallrikarna känner jag igen! En sån hade faster Greta. En faster till min pappa. Den är fin. Låterjättegott med en lite mindre söt äppelkaka.

    SvaraRadera
  13. Jättefin och romantisk dukning.Det är roligt när man använder familjens eget hantverk och arvegods i hemmet. Äppelkakan ser ju otroligt ätbar ut; D Det vattnas i munnen!

    SvaraRadera
  14. Påminner mig om Mårten när det serveras skånsk äpplekaka! :)

    SvaraRadera
  15. Susanne; Ja, visst är dom fina båda två:) Tre! Förstår att de är populära!

    Tina; :) Det är bra att du håller koll på oss, det kan vi behöva ibland. Sommartider hej, hej!

    Hovkonditorn; Tack! En mycket god idé:)

    Gul; Greta och Magnhild, damer som visste att handla finfina saker:)

    Ann-Sofie: Ja, det är synd att bara låta det stå på vinden eller i skåpen och damma.

    matarkivet; Ja, visst gör det!

    SvaraRadera
  16. Åh, en skånsk äppelkaka och jag skulle älska varandra. Det ser jag på en gång!

    SvaraRadera
  17. Äppelkaka passar ju som allra bäst nu =D

    SvaraRadera
  18. tina; Då tycker vi absolut du ska ta och se om ljuv musik uppstår:)

    Nellie; Visst gör det, så mycket goda svenska äpplen i affärerna och på träden:)

    SvaraRadera
  19. Vad fint det blev med de små spetsdukarna under glasen! Vi har ett gäng som ligger undangömda i ett skåp, det kanske är dags att ta fram dem?!

    SvaraRadera
  20. Det var längesedan jag gjorde riktig skånsk äppelkaka. Men det är nog dags för det! Hoppas att det gick bra i tävlingen!

    SvaraRadera
  21. MåGott; Tack! Japp, det är bara att plocka fram konstverken:)

    Milla; Hög tid, det finns så mycket fina, svenska äpplen i affärerna nu. Tack!

    SvaraRadera
  22. Åh vad fint ni dukat =D Och skamligt nog har jag aldrig provat den varianten på äppelkaka, är den värd att ges ett försök? ;)

    SvaraRadera
  23. Alexandra; Tack! Den är absolut värt ett försök, vi har inte gjort den för sista gången, det är en ska som är säker:)

    SvaraRadera
  24. Tjuusigt värre! :) Å äppelkaka som är så jäkla gott!

    SvaraRadera
  25. Jag gillar ju när man gör sötsaker lite nyttigare, men har aldrig testat med varken vanliga eller fullkornsskorpor. Lägger på minnet!

    SvaraRadera
  26. Bakspecialisten; Tack! Visst är det, finns så många att välja på också.

    Cecilia; Vi också:) Då är detta något för dej, hoppas du kommer att gilla det.

    SvaraRadera
  27. Vilken fin och enkel dukning! Och äpplekakan verkar ju jättegod! Jag som är uppvuxen i Halland och har bott ett tag i Skåne har ändå missat den varianten. Jag måste helt enkelt testa den :)
    Jag har förresten testat era rårakor med broccoli och blomkål nu. Väldigt goda tyckte jag.

    SvaraRadera
  28. Ansibecki; Tack! Skamligt, det måste du göra genast då:) Så kul att du gillade dom!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!