lördag 10 september 2011

Thailand, del 4. Besök på vingården.

Vi har ett inlägg kvar från vår semesterresa till Thailand, kanske det mest intressanta för alla er mat- och vinintresserade läsare där ute. Vi passade nämligen på att göra ett besök på en vingård som ligger utanför Hua Hin, Hua Hin Hills Vineyard, något som vi sett fram emot ända sedan förra årets resa då de hade stängt för renovering. Men i år hade vi alltså tur och kunde komma iväg dit:

Håkan i spänd förväntan på bilen som ska ta oss från deras affär inne i Hua Hin, upp till gården... Vill man besöka vingården så anmäler man sig antingen i deras butik som finns i köpcentrat "Market Village", eller så går man in via deras hemsida och fixar det där.

Hit anländer man efter en halvtimmes bilfärd, restaurang, butik och reception under samma tak.

En helt makalös utsikt, bara den var värd en utflykt! Allt kändes väldigt fräscht och nytt, nästan lite lyxigt:)

Sittande i restaurangen njuter man av en vy över vinrankorna som växer lite olika beroende på vilket fält de är planterade i. Vissa ligger som ett tak över gångarna medan andra växer på det mer vanliga sättet. 

Eftersom det inte var säsong för druvplockning och vintillverkning när vi var där så hade vi ingen möjlighet att se det, däremot finns det alltid vinprovning på schemat och där hängde vi så klart på!
Glasen väntar på att fyllas med vitt, rosé och rött, Monsoon Valley Wine, tillverkat på plats (läs mer här).

Till varje vin fick vi en tapasbit, från vänster; en typ av vindolmar med lite kryddigare ris i, räkchips med heta nudlar och räkor, pepparpanerad tonfisk med wasabidressing. 

Allt är byggt på en gammal "elefantskola" och klimatet har visat sej vara väldigt bra för att odla vindruvor i. 

Skål! Vi började med det vita vinet, ett lättdrucket vin som serverades ganska välkylt, gott i hettan!

En elefanttur genom vinlunden kanske? 

Några mogna druvor hängde lite här och var. En härlig känsla att gå i skuggan under rankorna och mumsa i sej lite av bären. 

En flaska rött vin fick följa med hem till Sverige, direktimport! När vi packade för att resa hem kom vi på att den ju inte fick ligga i handbagaget... Så den blev väl inpackad i kläder i resväskan! 
Först igår knäckte vi den och avnjöt vinet till ankbröst med fikonsås (receptet här) och semesterminnen:) Ett rött vin som passar väldigt bra till den lite hetare Thaimaten. 

Har ni vägarna förbi Hua Hin så tycker vi absolut att vingården är väl värt ett besök, oavsett vilken tid på året ni åker. Om inte annat så för utsikterna som verkligen tog andan ur oss...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. åh, vad mysigt det ser ut. nu dricker ju inte jag vin men jag skulle nog gärna vilja åka till en vingård ändå för det verkar så himla mysigt på sådana :)

    hoppas ni har en riktigt trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Vilken atmosfär - bilderna vibrerar nästan. Men inte bara av vinerna - tilltugget både ser och låter suveränt det också. Möjligen att det kanske kan vara litet svårt att bedöma vinet efter en liten wasabitugga!! :-D
    Åh, vill också...
    /Postgårdsromantikerna

    SvaraRadera
  3. Oj, vad kul! Jag har liksom inte haft en enda aning om att Thailand producerar vin. Undrar om det finns på Systembolaget. Ska kolla!

    Hoppas att ni har haft en finfin helg!

    SvaraRadera
  4. Har inte ens tänkt tanken att Thailand skulle vara en vin-producent..! Och så fint det verkar, härliga bilder.

    SvaraRadera
  5. Vilka fantastiska vyer, helt underbart.
    Kul med vinprovning, de små rätterna ser jättegoda ut.

    Ha gott!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Å vilka fina foton och kul läsning. Jag har aldrig druckit vin från Thailand. Borde ta en titt på systembolaget, det kanske finns att beställa. Det är en vild chansning det där med att rulla in flaskorna i kläderna. De som jobbar på flygplasten är ju inte direkt rädd om ens väska. När vi var på Kreta kom lillebrorsans väska rullande på bandet med kalsonger och strumpor hängandes ut på sidorna haha.

    SvaraRadera
  7. Pernilla; Du hade säkert hittat något annat att göra på en vingård än att dricka vin:) :)
    Har dom inte vingårdar på Island, det hade kanske varit något?

    Postgårdisarna; Jo, men wasabismaken passade verkligen riktigt bra till vinet, tro det eller ej. Fast vi smakade vinet först innan vi smakade rätterna för att vara på säkra sidan:)

    Charlotta; Nja... tror tyvärr inte det. Kanske kan man direktimportera själv...

    Kim; Nej, det är väl inte det första man förknippar Thailand med.

    Susanne; Ja, det var verkligen en makalös scen framför våra ögon!

    Ann-Sofie; Tack, så kul att höra:) Ja, vi var lite oroliga att innehållet i väskan skulle vara dränkt i rött vin...

    SvaraRadera
  8. Åh, vilken härlig utflykt, det ser så lugnt och stillsamt ut, som att det bara var ni två där!

    SvaraRadera
  9. Spännande med Thailänska viner. Vi fick smaka på syriska i mars, inte heller ett land man förknippar med vin, men det är spännande att det odlas vindruvor nästan överallt numera.

    SvaraRadera
  10. Moma; Ja, inte var vi så fasligt många på plats... När vi anlände åkte alla andra därifrån, men det var vi nästan bara tacksamma för:)

    matarkivet; Visst är det spännande att så många "nya" länder också vågar sej på att odla och att de även lyckas! Vi har ju en odlare i krokarna här också, ser fram med spänning på hur premiärvinet ska smaka.

    SvaraRadera
  11. Åå vad underbart det där ser ut! Och vad söt fru Mårtensson är!

    SvaraRadera
  12. Vad kul att läsa om detta. Vin är inte det första jag tänker på i samband med Thailand, men ett land är ju så mycket mer än det traditionella och stereotypa. Jag får hålla utkik efter thailändskt vin.

    SvaraRadera
  13. Millan; :) Just nu sitter det en väldigt glad och lite generad fru Mårtensson framför datorn:) Tack för den, du har gjort min dag!

    Cecilia; Så roligt att du tycker det. Nej, man förknippar inte vin med Thailand i första taget, hoppas deras viner snart finns på den svenska marknaden för de var faktiskt riktigt bra tyckte vi.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!