fredag 7 oktober 2011

Ankbröst och ett gott rött vin.

God förmiddag, fredag! En hektisk vecka går in på sluttampen, för Ankis del har det varit kvällsjobb 3 kvällar och för Håkans del har det varit någon extralång arbetsdag. Om det är någon skvallertidning som får för sej att göra ett "hemma-hos reportage" hos oss ikväll så lär de hitta två slagna hjältar i soffan... fast det finns nog en hel del som gör oss sällskap, eller hur?
Att sedan Anki har lyxen av att vara ledig hela dagen är något som vi inte behöver prata om...

Fast innan vi somnar i soffan ikväll, blir det först en god middag och lite rött i glasen. För de av er som också vill dricka lite gott rödvin i helgen så har vi ett tips från förra lördagens vinprovning (ja, vi har egentligen två bra tips men vi sparar det ena lite). Denna gången var det Affe som stod för inköpen och båda vinerna var goda, ja faktiskt riktigt goda, så han får helt klart köpa vin till oss fler gånger.

Först ut så valde vi att prova denna italienare, Zenato Ripassa nr. 12324 för 179 kronor på systembolaget. Ett mustigare vin med en ganska så tydlig fruktsmak, var våra omdömen. Passade bra till maten som låg på tallriken, men som "snackevin" var det nästan ännu bättre. Ett vin som vi säkert kommer att dricka igen.
På systembolaget går vinet under kategorin "Kryddigt och mustigt", så för de av er som gillar viner på den avdelningen är detta ett vin att prova, om ni inte redan har gjort det. 

Vad ni väljer att lägga på mattallrikarna denna helg är helt och hållet upp till er, men är det någon som inte har bestämt sig än så kanske vi kan få komma med ett litet förslag?
Vad säger ni om anka, med en riktigt god sås på bl.a granatäpplen och apelsin?

Förra söndagens middag i Mårtenssons kök, bilden gör tyvärr inte alls smaken rättvisa... 

Ankbröst och granatäppelsås   2 port
2 stycken ankbröstfiléer
Salta och peppra köttet och stek dom sedan i en het panna, men sänk värmen på plattan till medelvärme. Börja med skinnsidan nedåt och låt den steka i ca 8 minuter, vänd och låt köttsidan snabbt få färg. Ta upp köttet och lägg över det i en ugnsfast form och fortsätt steka köttet i ugnen på 175 grader i 10 minuter. När det är färdigt låter du köttet vila under aluminiumfolie några minuter innan du serverar det med:
Sås
2 granatäpplen
2 apelsiner
1 dl svartvinbärsgelé
1 dl portvin
2 msk fransk senap
salt och peppar
maizenaredning
smör
Dela äpplena och slå ner fröna i en sil som du har över en gryta. Enklast är att slå ut fröna med baksidan av en slev eller ett knivskaft. Rör runt bland fröna och pressa lätt så att juicen rinner ner i grytan, men spara några hela frön till dekoration.
Pressa apelsinerna och slå ner juicen i grytan tillsammans med gelé, senap och vin, låt det sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena. Blanka till sist av såsen med en klick smör.

För de av er som är lika tossiga i sås som vi är så vill vi bara påpeka att receptet är dubblat redan och verkligen är anpassat för just 2 såsälskare och inte för de som stänker tre doppar på tallriken runt köttet...

Jahaja, vad mer ska vi berätta för er? Jo, vi kan ju nämna att det just nu går att nominera din favorit-matblogg till årets matbloggspris, ett pris som delas ut på Mitt-kökmässan i Stockholm i november. När nomineringarna är klara (15:e oktober) så är det dags att rösta, spännande, eller hur?
Så till sist vill vi önska er alla en härlig helg och som vanligt hoppas vi att den bjuder på mycket gott, både på era tallrikar och i era glas!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Tänk så skönt att bara få mysa i soffan :) Önskar er en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Anka har jag faktiskt aldrig ätit, men det verkar så gott! Det där vinet ska jag lägga på minnet :-) Ha en riktigt skön helg!

    SvaraRadera
  3. Det låter gott! Tror att jag prova på att göra en gryta i helgen. Rödvin till!

    Ha en skön helg! :)

    SvaraRadera
  4. Vilken inspiration. Hade tänkt fuska med hämt-thai men helt plötsligt blev jag sugen på anka... Kanske blir det en runda på systemet också, gott vin är ju så extra gott en fredagkväll.

    Ha det bra i soffan :-)

    //Lottzy

    SvaraRadera
  5. Jag tycker verkligen om italienska viner nu sedan vinprovningen, och både det och ankan ser god ut! Vi ska ha vildand ikväll. Ha en underbar helg, härligt med mysväder :)

    SvaraRadera
  6. Hovkonditorn; Ja, det ser vi fram mot. Detsamma till dej.

    Karin; Det är faktiskt riktigt gott, ganska mjällt och mjukt kött. Detsamma till dej.

    Tina; Jajamensan. Gryta passar riktigt bra nu i höstrusket. Detsamma till dej.

    Lotzzy; Så kul att du tycker det, tack! Visst är det gott... detsamma till dej.

    Matarkivet; Det kan vi förstå att du gillar italienare efter den vinprovningen:) Vildand låter verkligen inte fy skam... Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  7. Det närmaste jag har kommit en anka är endast i form av någon badanka. Jag har inte ens sett det fågelköttet i frysdisken på affären. I mina öron låter därför Ankbröst och granatäppelsås som en enormt exklusiv måltid. Jag vet att det finns ankuppfödare på sina ställen även i Jämtland, men de kanske äter upp fåglarna själva.

    SvaraRadera
  8. Gott, spännande med granatäpplesås.
    Här har sonen fått laga maten i dag det blev tortellinigratäng

    SvaraRadera
  9. Jag har nominerat er( å remsan!). :D
    Älskar vin tips så det tackar vi för. :D

    SvaraRadera
  10. Karin; Hahaha, nej ingen badanka här inte:) Vi brukar hitta ankbröst i Nettos frysdisken eller så köper vi det i Thaiaffären i stan. Du får leta upp en ankuppfödare och smyga dit om natten...

    Cupcake; Tack, detsamma till dej.

    Millas; Ja, det var helt nytt för vår del. Kul när ungarna får hjälpa till i köket:)

    SvaraRadera
  11. Lisa; Men alltså, det tackar vi verkligen för, så kul!
    Vassego, hoppas det ska smaka.

    SvaraRadera
  12. Ser man på, granatäpple! Har precis gjort ett inlägg med denna ingrediens också:-)
    Anka är riktigt gott. Trevligt med vintips!
    trevlig helg,

    SvaraRadera
  13. Gokväll,
    anka är något jag inte smakat på. Men er tallrik ser ut som att jag absolut skulle kunna prova det.
    Tack för tips på vin, alltid kul med nytt :-)

    Kram på er och trevlig helg

    SvaraRadera
  14. jag skulle tycka det vore ett väldigt trevligt hemma hosreportage - en inblick i verkliga livet liksom ;) Min kära mor fyllde idag så imorgon ska de festa på just anka - får nog tipsa dem om såsen också =) Själv får jag väl nöja mig med sås och sallad (haha, nejdå, jag lär fixa något!)

    SvaraRadera
  15. Anka - MUMS!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  16. Anka kan verkligen vara hur gott som helst! Och ett riktigt bra rödvin till det, oj oj oj.
    Hoppas ni får en fin helg.

    SvaraRadera
  17. Sunshine; Jaha ja, som det kan bli! Visst är det gott, både anka och vin:) detsamma till dej.

    Susanne; Det skulle du säkert, iaf om vi tolkat dej rätt:) Ja, visst är det kul med nya tips, det behöver man alltid. detsamma till dej.

    Alexandra; Jahaja, då får vi kanske ordna det, undrar om Se o Hör är intresserade, eller?
    Eller så får du tipsa oss om deras sås:)

    Fröken Dill; Absolut mums!

    Kim; Visst kan det, perfekt till rött:) Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  18. Här skriver ni om lyxigt vin och ankbröst och allt jag ser är brysselkål. Älskar! (kanske lite för mycket. Hur ofta får man äta det egentligen, en bunt om dagen, eller blandar jag ihop det med vin? :))

    SvaraRadera
  19. Cecilia; Hahaha, ja du, vi har alla våra lyten och men:) Men en bunt om dagen kan väl inte skada, möjligtvis tar omgivningen skada...:)

    SvaraRadera
  20. Perfekt med lite vintips! Det är något som jag måste jobba på. Både att prova viner och att tipsa. Granatäppelsås var spännande. Hoppas hela helgen varit bra.

    SvaraRadera
  21. Michael; Så kul att du tycker det! Det är nog så att man lätt kör på i vanliga spår, men det är så roligt när man hittar nya pärlor man fastnar för. Ser fram mot dina vintips:)
    Tack, det var en härlig helg!

    SvaraRadera
  22. Jag gillar att ni bjuder på vintips mellan varven, det är uppskattat! Och maten ja, den ser inte så påkig ut den heller. :-)

    SvaraRadera
  23. tina; Så kul att höra, glada blir vi:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!