måndag 31 oktober 2011

En gryta som satte sina spår.

Förra veckan kockade Håkan till en riktigt snabblagad och enkel kycklinggryta till middag. När vi sen käkade så kunde vi inte riktigt placera smaken på såsen, men vi var rörande överens om att vi absolut hade smakat detta förr... Efter lite smackande och diskuterande kom vi fram till att det var ju Korv Forsell som låg där på våra tallrikar, utklädd till kycklinggryta!
Vi började fundera på om det finns någon annan än vi som kommer ihåg Korv Forsell från skolmatsalen? Finns Forsell fortfarande med på menyerna i skolorna nuförtiden? Och vem var egentligen den där Forsell, om det nu var en person som var Forsell...


Kycklinggryta med tomater  2 port+matlåda
3 kycklingfiléer
250 g körsbärstomater
2 msk kycklingfond
3 msk vatten
3 dl grädde
salt och peppar
massor av hackad dill (kocken hälsar att man kan inte överdosera dill)
Dela köttet i mindre bitar av storlek grytbitar. Fräs dom runt om till de börjar få färg och lägg sedan över i en gryta. Halvera tomaterna och fräs dom snabbt i stekpannan, lägg ner i grytan med kycklingen. Slå i fond och vatten, rör runt och låt det puttra någon minut.
Rör ner grädden och dillen och låt det sjuda ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och grönsaker.

Så nu vill vi veta, finns det någon därute som sitter på något svar till våra frågor? Minns ni korvgrytan Forsell eller är det bara i oss den har satt sina djupa spår?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Nej, Korv Forsell är inget vi hade i Norrköpings skolmatsalar på min tid och tror inte jag sett det efter heller. Men det låter gott, er kycklinggryta alltså :-) Kyckling och tomat i fond med grädde och dill - ska testas! ;-)

    Östgötakramar

    SvaraRadera
  2. Haha, nej du, korv Forsell har jag då aldrig hört talas om, men så är ju jag ganska ung med mina 23 år(fast jag börjar känna mig otroligt gammal nu!) så det kanske fanns förr i Oskarshamnskrokarna, det kan jag inte svara på...

    SvaraRadera
  3. Byt ut korven mot kalv och tomaterna mot morot och tillsätt en skvätt ättika- så har ni en annan klassiker på era tallrikar :-)

    SvaraRadera
  4. Korv Forsell lät ju lite kul. Inget som fanns i min hemstad.
    Grytan ni gjort verkar vara god.

    Hoppas ni haft en härlig och skön semester. Göteborg är en mycket trevlig stad :-)
    KRAM

    SvaraRadera
  5. Skåning som jag är kan jag inte komma ihåg "Korv Forsell" !?
    Men gott såg det ut !

    SvaraRadera
  6. Har aldrig stött på något som heter Korv Forsell men er kyckling låter väldigt god!

    SvaraRadera
  7. Jag har aldrig hört om något som heter så, hoppas ni kan lösa mysteriet:)Mat-historia är alltid kul!

    SvaraRadera
  8. Kent Finell har jag däremot hört talas om :-)

    SvaraRadera
  9. Den rätten fick vi aldrig i skolan. Synd, för det ser gott ut, med kyckling alltså, men korv lär ju inte vara fel det heller.

    SvaraRadera
  10. Nix, inget man hade i Malmö. Inte på min tid i varje fall, men dillkött däremot...det hade vi rätt ofta! :)

    SvaraRadera
  11. Aldrig hört talas om den där Forsell. Nog en lokal rätt...;)

    SvaraRadera
  12. Korv Forsell? det har jag aldrig hört talas om. det har nog inte kommit till dalarna ännu, eller så har det försvunnit därifrån igen... men det låter onekligen spännande :) har ni googlat det?

    och nej, fönsterbrädet var inte prickigt, men det blev himla fint ändå faktiskt!

    SvaraRadera
  13. Malin; Nehej, inte i Norrköping då alltså... Hoppas det går hem hos er:) Kram!

    Alexandra; Jaha du, då känner vi oss lastgamla då:) Inte i Oskarshamn heller...

    Moma; Men visst, dillkött i egen hög person:)

    Susanne; Mycket god var den. Och inte i Falköping då heller...

    Jimmie; Men alltså, det är märkligt det här...

    Slickepotten; Inte i "slickepottenland" heller, ok...

    Ann-Sofie; Visst är det, men det hade ju varit lite roligare om någon mer än vi visste vad vi babblar om:)

    Annika; Hahaha, den var kul den:)

    Hanna; En skåning till som inte hört om Forsell, nu börjar vi tvivla...

    Tina; Va 17 säger du, inte i Malmö heller? Tänk, dillkött kan vi inte minnas att vi serverades i skolan...

    Sofie; Ja, det känns som det är en väldigt lokal skolmåltid just nu. Undrar om någon annan från Ystad minns den? Eller har vi båda haft en gemensam dröm en natt...

    Pernilla; Japp, vi har googlat det och det finns som tur är fler i landet (och inte bara i Skåne) som minns grytan från skoltiden. Vi började bli lite oroliga ett tag:)

    SvaraRadera
  14. I Lund fick man det. Skolan godaste rätt =) :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, då är det fler än bara vi som minns Forsell - så skönt! Och visst var det gott?!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!