måndag 10 oktober 2011

Fram med lergrytan, det är höst!

Så där ja, nu känner man ju igen sej riktigt! Det regnar och har gjort så hela dagen, vinden friskar på mer och mer och solen är helt täckt av grå moln. Skönt, nu behöver vi inte oroa oss för att vi hade tagit fel på årstid, det är verkligen hösten som är här:)
Men visst har även denna tiden sin tjusning, eller hur? Vi tänder levande ljus (glöm bara inte blåsa ut dom innan ni går hemifrån!), kurar ihop oss i soffan under filten och tittar på bra filmer eller läser böcker (kokböcker så klart!) och spenderar vi naturligtvis lite mer tid i köket med långkok eller bakning.
Tänk så mycket positivt det ändå finns med hösten!

I vårt kök åker oftast lergrytan, eller Römertopfen som den egentligen heter, fram nu igen efter sin sommarsemester och vi kockar hej vilt i den. Förra veckan testade Håkan ett nytt recept på kalv, denna gången med dillsås och det visade sej vara ett väldigt lyckat test. Gott med dillen och smaken av citron tillsammans, enkelt att kocka till eftersom lergrytan inte är någon sällskapssjuk köksattiralj utan klarar sej bra på egen hand i ugnen. Glöm bara inte att låta lergrytan ta sej ett dopp på minst 15 minuter i kallt vatten innan du kockar någonting i den.

En nöjd kock med en god middag i sin hand, vassego!

Kalv med dillsås i lergryta   4 port
1 kg kalvkött med ben
vatten
2 tsk salt/liter vatten
8 vitpepparkorn
1 liten gul lök
1 morot
1 lagerblad
1 stor knippa dill
Sås
1 msk smör
2 msk mjöl
3 dl kalvbuljong från grytan
2 dl crème fraiche
½ citron
Spola av köttet under rinnande vatten innan du lägger ner det i den genomfuktade grytan. Häll på så mycket vatten så det täcker köttet (mät upp hur mycket du häller i).
Skala lök och morot, skär av dillstjälkarna och tillsätt detta med salt, pepparkorn och lagerblad i grytan.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in gradantalet på 200 och sätt i gång ugnen. Låt grytan stå inne ca 1½-2 timmar.
Hacka dillen fint.
Fräs upp smöret tillsammans med mjölet, späd med ca 3 dl buljong från lergrytan och vispa samman så det inte finns några klumpar. Försvinner inte ev. klumpar så sila såsen. Ta grytan från värmen och vispa i crème fraiche och hackad dill. Smaka av såsen med pressad citron, salt och peppar.
Skär upp köttet i skivor och servera med sås, kokta grönsaker och kokt potatis.

Vi misstänker att det står en hel del onyttjade lergrytor både här och där som bara väntar på att få användas... Så, upp med er på vinden, eller ner med er i källaren, eller var ni nu förvarar era gamla lergrytor, damma av grytorna och börja kocka i dom.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Åh, så gottigt! Vi använder också lergrytan väldigt flitigt! Det blir ju så gott allt i den grytan!

    SvaraRadera
  2. Frostrosor; Ja, det verkar som det inte kan kockas annat än godsaker i lergrytor:)

    SvaraRadera
  3. Helt rätt!! Lergrytor är fantastiska på att locka fram smakerna på precis rätt sätt också! Nu ska ni få en bekännelse av mig... Jag har aldrig lagat "dillkött"... Mest för att jag inte tyckte om det när jag var liten... Men nu vette tusan om jag inte ska ta mig i kragen! De va mkt jag inte tyckte om när jag va liten som jag älskar idag så kanske går det att omvända mig själv! ;-)

    Kram på er!

    SvaraRadera
  4. Kryddburken; Visst är det så, ett mycket bra tillagningssätt! Klart du måste ta dej i kragen, dillkött kan säkert omvända dej:)

    SvaraRadera
  5. Själv är jag en sommarmänniska ut i fingertopparna, kan bero på att jag är så himla frusen av mig. Jag skruvar upp värmen, Morgan skruvar ner... Men håller med, hösten har sin tjusning.

    Det ser jättegott ut. Äger tyvärr ingen lergryta, får kanske börja kika på det. Har precis investerat i en traktörpanna, bästa köpet på länge :-)

    Ha en fin vecka!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Lergryta är lite av barndomsminne för min del.. Lite oklart varför, men ett minne är ett minne eller hur?
    För det är samma som en romargryta väl?

    Dillkött. Mmm.

    SvaraRadera
  7. Känns som hösten kommit till Singapore också! Verkar vara en regnperiod på gång, regnat en hel del på förmiddagarna och kallt känns det också :) Ha det bra!

    SvaraRadera
  8. Ja visst är det höst alltid... Själv har man börjat tillaga värmande soppor som bara den, gott gott....

    SvaraRadera
  9. Ja, verkligen riktigt höstväder ute nu....

    Så gott det ser ut med dillkött :)

    Trevlig Tisdag

    // Jenny

    SvaraRadera
  10. Har aldrig testat en lergryta, men allt man ser som lagats i dem ser så gott ut!

    SvaraRadera
  11. Kalv är underbart! En lergryta saknas i mitt kök så det är med avundsjuka jag läser det här inlägget;D

    SvaraRadera
  12. Så gott med dillkött, jag brukar göra en fuskvariant med kycklingfilé. Konstigt, jag gillade aldrig dillkött som barn men så för några år sedan fick jag ett akut sug efter det fast jag inte ens ätit det som vuxen... Efter det blev jag hooked, jag älskar den sötsyrliga smaken!

    SvaraRadera
  13. Det var länge sen jag lagade något i lergryta nu. Har varit utan några år och saknar den faktiskt :-) Brukade göra en såååå god kyckling i den....

    SvaraRadera
  14. Alltså, jag är inte människa till att hitta er adress... Har ni lust att maila mig den :-)

    SvaraRadera
  15. Ja, tiden är här för långkok! Har själv ett på gång på spisen just nu. Passar perfekt nu. Förbereda och låta maten sköta sig själv när man ammar och byter blöjor. Ingen lergryta gömd. Men önskar ibland att jag hade...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!