torsdag 13 oktober 2011

Frukosttips med kalljästa bullar och tonfiskröra.

Torsdagskväll, någon i vårt kök känner sig lite frusen, kittlig i halsen och en anings snuvig... Echinaforce har intagits så förhoppningsvis motas Olle i grind även denna gången. Verkar som höstförkylningarna har blommat upp rejält, både här och där hörs snörvel och nysningar. Hur är det med er, har ni lyckats hålla er friska eller tillhör ni dom som trillat dit?
Nåja, vi får väl hoppas vi håller oss friska, i helgen vankas det nämligen födelsedagskalas igen, det är många födelsedagar i släkten på hösten. Denna gången är det Håkans storebror som firar och det gör han på lördag med smörgåstårta... riktigt gott ska det bli, det har vi inte käkat på en hel evighet:)

Vi tänkte dela med oss av ett frukosttips inför helgen till er, eller faktiskt så är det två tips! Dels ett recept på kalljästa bullar och dels ett recept på en god tonfiskröra att lägga på era bullar, inte illa va? Så här såg det nämligen ut på vårt frukostbord förra helgen när vi käkade:


Självklart tycker vi att ni också ska få njuta av nybakat till helgens frukost och slänger ni ihop dessa på fredagskvällen så är saken biff på lördagsmorgonen, eller rättare sagt så är den bulle:)



Kalljästa frukostbullar  ca12 st
1 dl helt bovete
4 dl kokande vatten
25 g jäst
3 d ljummet vatten
2 msk olivolja
2 msk solrosfrön
2 msk krossade linfrö
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
5 dl dinkel fullkornsmjöl
Lägg bovetet i en skål, slå på det kokande vattnet och låt det stå 15 minuter för att svälla.
Smula ner jästen i en annan skål och rör ut det med det ljumna vattnet. Tillsätt olja, frön, salt och båda mjölsorterna och arbeta samman. Låt bovetet rinna av och tillsätt det sedan i degen, arbeta samman till en deg, ev. kan du behöva tillsätta mer mjöl om du tycker det blir alldeles för kladdigt.
Dela upp degen i bitar och rulla bullar som du lägger på en bakplåt med bakplåtsspapper. Ställ plåten i kylen över natten så bullarna får jäsa.
På morgonen tar du ut bullarna, slänger in dom mitt i ugnen på 225 graders värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Sen är det bara att njuta av nybakade, lite nyttigare frukostbullar.

Tonfiskröra till mackan
1/4 dl vispgrädde
1-2 dl majonnäs
½ citron
½ burk tonfisk i vatten
10 cm gurka
10-15 syltlökar eller picklesgrönsaker
½ dl gröna ärtor
finhackad dill
salt och peppar
Vispa grädden och blanda med majonnäsen och smaka av så du är nöjd med mängden majo. Smaka av med citron, salt och peppar.
Dela gurkan i 8 stavar (på längden), kärna ur och dela sedan i tärningar. Blanda ner i röran.
Dela syltlöken (eller pickles) i småbitar och rör ner. Fördela tonfisken i blandningen. Rör ner dillen och blanda runt ordentligt, smaka av med ev. mer kryddor, kanske lite spad från syltlökarna eller mer citron.
Till sist rör du ner ärtorna lite försiktigt så du inte krossar dom alldeles.
Låt stå en stund, gärna över natten, innan serveringen.

Tonfiskröran har Anki gjort sedan urminnes tider faktiskt, och varje gång vi gör den så blir vi lika glatt överraskade över hur god den faktiskt är... Blir nog en även denna helgen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Mmm det frukostbrödet måste jag prova. Och tonfiskröran ser också god ut. Har fått lite problem med halsen och hostar lite men annars ser famljen ut att klara sig så här långt. Men oj vad många det är som är häningiga nu...hoppas ni klarar er.

    SvaraRadera
  2. De där kalljästa bullarna låter väldigt intressanta! Det var länge sedan jag bakade bröd, skulle kanske prova de här? Och det där med höstförkylningar kan jag skriva under på, jag ligger hemma och snörvlar lagom till helgen =(

    SvaraRadera
  3. Vad gott, kalljäst är så smidigt.
    Tonfiskröra var länge sedan ärter låter strålande att ha i, blir att prova.

    SvaraRadera
  4. Nybakt bröd till frukost är lyx och kalljästa varianter är så smidigt! Tonfisk är nog det enda livsmedel som jag inte lärt mig äta.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Åh vad goda bullar, ser riktigt nyttiga ut! Perfekt med kalljäst, har testat det några gånger nu och tycker det är såå smidigt:)Jag har aldrig bakat med bovete:) Ni är ju underbara som öppnar upp nya världar för mig:)

    SvaraRadera
  6. Tonfiskröran lät något som skulle passa mig alldeles ypperligt :D Hoppas att ni fortsätter att hålla er friska...

    Här i vårt lilla hus så går vi och huttrar lite om vartannat. Det känns att det är nåt i kroppen men det händer liksom inget mer.

    SvaraRadera
  7. Gul; Bra, hoppas du tycker det smakar. Ja, det är en del som blivit krassliga, hoppas du också klarar dej:)

    Alexandra; Så kul att du tycker det, provar du så håller vi tummarna för att de faller i smaken. Isch, låter inget kul, vi får krya på oss:)

    Milla; Ja, ärtorna passar riktigt bra att ha i, blir lite mer matigt. Hoppas du gillar det.

    Anna; Visst är det, både lyx och smidigt. Nej, man kan ju inte gilla allt.

    Ann-Sofie; Ja, visst är det smidigt, bar stiga upp och slänga in i ugnen:) Vi tackar och bugar, det gör vi så gärna så.

    Helena; Så kul, provar du så tjoa gärna till, kul att höra om den gick hem:)
    Tack, ja, lite den känslan här också, ska det eller inte...

    SvaraRadera
  8. Underbart med nybakat bröd till frukost. Har kikat på sådana recept förut men inte kommit till skott. Nu har ni inspirerat mig. I o f s "slängde" jag ihop 20 tekakor ikväll, men de åker i frysen.
    Lät onekligen gott med röra på smörgåsen, dock hoppar jag nog tonfisken... men räkor funkar också :-)
    Jag hoppas verkligen att din förkylning håller sig borta, den kan man vara utan.

    En till som ska på kalas i helgen :-)

    Ni får ha en mysig och go helg utan förkylning.
    KRAM

    SvaraRadera
  9. Jag har precis trillat dit och har nu varit hemma från jobbet i två dagar.

    Vilken härlig frukost!

    Jag gillar verkligen tonfisk så detta måste ju prövas.

    SvaraRadera
  10. Jag gillar tonfiskröran!! och jag ska absolut göra de för min frukost på helgn :)

    SvaraRadera
  11. Ja, nybakade bröd till frukost är så lyxigt! Jag gillar receptet, för det är en grövre variant, hälsosamt och mättande :) Önskar er en bra helg och hoppas förkylningen ger sig!

    SvaraRadera
  12. Gör ett nytt försök... Hoppas baskiluskerna sprungit bort och att ni får en trevlig helg. Jag hade "nästan" lovat gubben lite nybakta kalljästa bullar att ta med till jobbet idag men jag hamnade på soffan under filten och orkade bara inte fram till min Kitchen Aid..Men idag känns det bättre. Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
  13. Mmm... Så gott. Tonfiskröran låter mycket god. Den ska jag testa. Tycker tonfiskröra är svårt att få till. Blir lätt smaklöst. Pickels i är det som gäller alltså.

    SvaraRadera
  14. Jag är inte så förtjust i tonfisk i vatten, men er röra såg riktigt god ut, kanske kan göra ett undantag ;-) Ha en härlig helg & njut av smörgåstårtan!

    SvaraRadera
  15. Hos oss brukar vi äta en snarlik tonfiskröra fast den röran innehåller något färre ingredienser. Förutom tonfisken så ingår bara tärnade äpplen och gröna ärter i "majonnässåsen". Den röran är jättegod på rostat bröd.

    SvaraRadera
  16. Susanne; Så kul att vi kunde inspirera dej! Det går säkert lika bra med räkor om du inte gillar tonfisken, prova! Detsamma till dej.

    Tina; Verkar som det ligger en hel del däckade sjuklingar i vårt land just nu, vi hoppas stå på benen ett tag till!
    Roligt att du vill prova, hoppas det faller dej i smaken:)

    Sana; Så kul, hoppas du får en god frukost!

    Hovkonditorn; Visst är det lyxigt med nybakat. Ja, mättande kan man väl lugnt säga att de är:)

    Kaksmulan; Ja, denna gången lyckades det:) Låter inget vidare, hoppas du också kryar på dej.

    Remsan; Låter bra, vi hoppas du gillar den. Pickles it is!

    Matarkivet; Klart du ska göra ett undantag, den smakar inte så mycket av just bara tonfisken, snarare som en röra av alltsammans:) Tack, och detsamma till dej.

    Karin; Låter som något vi ska prova.

    SvaraRadera
  17. De här bullarna ska vi alldeles strax sätta i oss till lördagsbrunchen, hurra! Hoppas att ni klarar er från förkylningar - jag har min bästa vän på besök och hon har legat och snörvlat hela natten. Bådar inte gott för mig :=)

    Trevlig helg, kära ni!

    SvaraRadera
  18. Ser riktigt gott ut! Är väldigt svag för tonfiskröra och med nybakat bröd kan det ju knappats bli bättre =)

    SvaraRadera
  19. Charlotta; Hurra, hurra, så kul att ni ska prova dom, hoppas de smakade gott! Usch nej, dom däringa förkylningarna är inge kul, hoppas du kom undan:)
    Detsamma, kära du.

    Hanna; Tack! Det passade väldigt bra ihop:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!