lördag 15 oktober 2011

Gryta med kycklingfilé.

Håkan har tyckt det var alldeles för länge sedan vi konsulterade vår Gröna låda för tips på goda middagsrätter, så när vi planerade veckans meny i söndags tog han fram mappen med kycklingrecept från vårt kära arkiv. Efter en stunds letande hittade han ännu ett recept märkt med "GOTT" skrivet i kanten och vi vet vi ju vid detta laget att vi kan lita på Guns betyg:)
Receptet var på Helens kycklinggryta, första pris hade den vunnit i en tävling utlyst av Kronfågel och Hemmets Veckotidning minsann! Vi säger bara det, "tanttidningar" är en aldrig sinande källa till bra recept på god mat! Grytan är suveränt enkel att laga till, inte många ingredienser behövs och smaken gjorde oss på ett mycket trevligt fredagshumör:)


Helens kycklinggryta  2 port
300 g kycklingfilé
2 dl svamp av valfri sort, vi använde kantareller och champinjoner
3 dl grädde
3 msk rött vin
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk kinesisk soja
Skär kycklingen i lite mindre bitar och bryn dom i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över bitarna i en ugnssäker form när det fått färg runt om.
Dela svampen i mindre bitar och fräs även den i smör i stekpannan, slå i grädde, gelé, vin och soja. Låt det koka upp och sedan småputtra någon minut, red ev. av med lite maizena. Häll såsen över köttet och ställ sedan in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Mycket enklare än så kan det knappast bli att kocka till en god och mustig gryta. Kvällens middag blir ännu mer lättlagad, vi är ju bortbjudna och "behöver" alltså inte stå vid spisen alls...
Förkylningen håller sej fortfarande i schack, bryter inte riktigt ut men vill inte heller försvinna helt, och då kan det vara skönt att inte behöva tänka på matlagning utan bara få sätta sej till dukat bord!

Ha en fin lördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

25 kommentarer:

  1. haha, ååh, jag älskar tanttidningar, fast jag inte riktigt är målgruppen (än) - fulla av härliga recept och fina bilder därtill! Och så lite annan läsning mellan varven - perfekt!

    Tack snälla för att ni tittar in hos mig ibland, det gör mig så glad <3

    SvaraRadera
  2. Alexandra; Vet inte riktigt heller om vi vill räkna oss till målgruppen än, får kanske köpa dom i smyg:) Tack detsamma får vi väl säga!

    SvaraRadera
  3. Enkelt är bra - och ofta gott. Tack för tipset!

    //Lottzy

    SvaraRadera
  4. Gott! Färgglatt och fint ;)

    SvaraRadera
  5. Håller med om tanttidningarna! Ser supermumsigt ut. Ha en skön lördag!

    SvaraRadera
  6. Mmm fina smaker och dofter..det är verkligen grytornas tid nu. Vi lagar också gryta kommer nog ett inlägg på det i morgon. Ha en trevlig kväll.

    SvaraRadera
  7. Håller med! Hittar ofta många bra recept i mammas tidningar när jag är hemma. Enkelt, gott och inte speciellt krångligt!

    SvaraRadera
  8. Så gott,svartvinbär och svamp kan det bli bättre

    SvaraRadera
  9. Ooh va smaskigt det ser ut :)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Låter saom en gryta helt i min smak :-) och tanttidningar är kanon, massa bra recept i dom ju :-)

    SvaraRadera
  11. Vilken tur att jag tittade in ikväll!! Har kycklingfilé hemma plus alla andra ingredienser, så i morgon gör jag den, så behöver jag inte fundera desto mera på den biten!! :) perfekt!! Behöver också tömma kylen på allt "gott" så den kanske får sällskap av annat också,,vi ska nämligen ta en tur till Sveariket och Huddinge på måndag!! Så nu behöver el får (hur man ser på saken) jag inte stå vid spisen på flera dagar!:) Kram från Lilian i Finland!

    SvaraRadera
  12. Åh vad gott det ser ut, och jag gillar när det ska stå och puttra i ugnen, grytor är toppen när hösten är här på riktigt Hej Helena i Småland

    SvaraRadera
  13. Så snabbt det går att fixa en mustig höstgryta! Låter väldans gott.

    SvaraRadera
  14. Tänk vad mycket gott man kan göra med kyckling!

    SvaraRadera
  15. Sa gott med kyckling gryta, god host/helgmat;))

    SvaraRadera
  16. Tanttidningar är inte att förakta. Det finns många fina bakrecept också!
    Rödvin och svartvinbärsgelé har jag aldrig haft till kycklingen.

    SvaraRadera
  17. Jag missar alltid massa goda och spännande recept när jag inte kollat er blogg på ett tag. Frukostbullarna måste jag prova, och den där efterrätten med! Den här grytan med quorn kanske skulle funka med :)

    I helgen provade jag Kiviks päronvin som ni skrev om för ett tag sedan. Jag hade det till päroncarpaccio och det passade utmärkt. Hade det inte varit för er blogg hade jag aldrig ens letat efter det. Så, tack för tipset! :)

    SvaraRadera
  18. hell yeah, tanttidningar är det bästa, dem kan man alltid lita på! kycklingen ser väldigt mumsig ut.

    hoppas ni haft en fin helg!

    SvaraRadera
  19. Apselut, passar mig ser jag. Gelé i sås är mums.

    Önskar er en härlig start på veckan.
    KRAM

    SvaraRadera
  20. Mmm, så gott! Vet ni, jag får alltid tänka till innan jag fattar vilken "Grön låda" ni pratar om, att det inte är en grönsakslåda som ni får hemlevererat till dörren dvs.

    SvaraRadera
  21. Tanttidningar är inte så illa :)

    /Maria
    www.matochliteannat.wordpress.com

    SvaraRadera
  22. Just recepten i tanttidningar brukar vara bra, men jag skippar gärna resten av innehållet. :) Grytan låter supergod!

    SvaraRadera
  23. Lottzy; Helt rätt, varsågod!

    Victoria; Mycket:)

    Erika; Mumsigt värre:)

    Gul; Gryttid - absolut:)

    Sofie; Riktiga skattkammare är dom:)

    Milla; Nej, det är frågan om det kan det:)

    Anneli; Tack!

    Cupcake; Visst är dom!

    Lilian; Så bra, det var kul att vi kunde hjälpa till! Ha en trevlig resa:)

    Helena; Tack! Visst är det perfekt höstmat.

    SvaraRadera
  24. Remsan; Nej, det behöver ju inte ta så mycket längre tid:)

    Tina; Ja, det finns verkligen en hel del att välja på!

    Nena; Mycket bra helgmat:)

    MÅGott; Nej, förakta dom ska man inte:) Passade riktigt bra i grytan med vinet och gelén.

    Ansibecki; Men visst är det så, vi känner lika när vi inte varit hos er andra på några dagar:) Hoppas du gillar det du provar! Så kul att du gillade vinet, härligt att höra att vi kan vara till hjälp, det gör oss så glada!

    Pernilla; Amen, sister! Absolut har vi:)

    Susanne; Mycket mums med gelé:) Detsamma!

    Frostrosor; :) Nej, någon grönsakslåda är det inte, även om det finns en hel del recept på grönsaksrätter i den:)

    Maria; Nej, inte illa alls:)

    Hanna; Grytan var verkligen god, speciellt till det lilla som krävdes för att få till den:)

    SvaraRadera
  25. Härligt gott med kycklinggryta. Ja det finns massor med gott att hitta i dessa så kallade "tanttidningar" :-).

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails