onsdag 19 oktober 2011

Spätta med kokosmjölk

Jodå, förkylningen avgick som vinnare denna omgången. Anki låg för ankare igår, varm i pannan, hostande och snörvlande... inget kul alls faktiskt:( Men idag är det bättre, även om hostan inte riktigt vill ge sig så har i alla fall febern har släppt - tack och lov! Håkan står däremot fortfarande pall, han brukar göra det och enligt han själv har han en viss nässköljare att tacka för det... Någon annan som tillhör de frälsta?

Nock om förkylningar nu, eller kanske inte ändå? För när smaknerven påverkas så kan det vara gott med lite mer hetta i maten, inte sant? Då har vi något som vi absolut kan rekommendera er, en spicy sås som vi käkade till spätta, men som egentligen funkar bra till vilken fisk som helst, eller varför inte till kyckling. Ska man tro Anki så gick det dessutom alldeles utmärkt att käka bara de wokade grönsakerna med såsen, som ett vegetariskt alternativ för de av er som uppskattar det. En sås som nog kan leva tillsammans med vem som helst egentligen, så länge det är någon som "likes it hot"!

Spätta med hetta  2 port
400 g spättafiléer
Sås
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 röd chilifrukt
1 msk gurkmeja
4 dl kokosmjölk
2 msk kycklingfond
salt och vitpeppar
Finhacka vit- och rödlök, kärna ur och strimla chilifrukten.
Blanda samman alla ingredienser till såsen i en gryta, koka upp och låt det småputtra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Undertiden som såsen småbubblar steker du spättafiléer i rejält med smör och wokar valfria grönsaker. När allt är klart hugger du in på maten och njuter!

Sen kan vi passa på att berätta för er som tänkt rösta på de matbloggar som nominerats till årets Matbloggspris att det hela har förändrats lite nu. Istället för att rösta på en av de nominerade bloggarna så lägger man nu istället en röst på den blogg man vill se vinna. Det finns alltså ingen lista att välja från, den hade blivit hur lång som helst eftersom det tydligen hade strömmat in nomineringar...
Så, in och gör er medborgerliga plikt nu, det har vi gjort!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

19 kommentarer:

  1. Åh....vad gott de ser ut!! jag ska testa ditt het sås recept ;d och vilken fisk kan jag väljer om jag inte har Spåtta ;)
    kram...sana

    SvaraRadera
  2. I like it hot! Och fisk gillar jag ju också, så det här kan bli bra! Kan iochförsig vara svårt med chilifrukter tycker jag, då man inte vet i förväg hur starka de är. Vissa smakar bara paprika, medan andra kan få en att börja gråta. Får kanske testa med den gula habaneron...

    SvaraRadera
  3. Låter som en god sås som jag absolut måste testa till kyckling

    SvaraRadera
  4. Spätta med hetta hihi så fyndigt! Det låter jättegott.Krya på dig Ankie! Du borde låna Håkans nässköljare

    SvaraRadera
  5. Sana; Tack, hoppas du tycker om den till fisken du väljer!

    Kim; Ja, det där med chilifrukters hetta känns igen Håkan. brukar testa mot tungan och har blivit rätt bra på att avgöra om det är för starkt för Anki eller inte:) Gul habanero, ja där behöver man inte oroa sig för om det är hett tillräckligt iaf:)

    Cupcake; Så kul, hoppas du kommer att gilla den.

    Ann-Sofi; Men visst:) Tack, det verkar gå på rätt håll. Och nässköljare... nej tack, säger Anki!

    SvaraRadera
  6. Usch, jag som trodde att ni skulle slå bacillerna innan de slog till! Men ibland är det inte meningen, då får man bra hoppas att det går över snabbt <3 Såsen låter toppen, och jag håller med, den kan säkert ätas med bara grönsaker och fortfarande vara en del av en toppenmåltid!

    SvaraRadera
  7. Alexandra; Ja, tänk det trodde vi också, men med lite vila så gick det snabbt! Absolut en toppenmåltid;)

    SvaraRadera
  8. Spännande sås för oss som gillar lite extra hetta till och i vår mat.

    SvaraRadera
  9. Lite hetsås brukar lätta upp den värsta förkylningen. Om inte annat kan man ju äta det för att det är så ruggigt gott.
    Jag har faktiskt funderat på en nässköljare. Jag är inte så ofta förkyld utan brukar istället känna mig täppt/svullen långt uppe i bihålorna. Köper man dem hos hälsokost?
    Krya på dig Anki.

    SvaraRadera
  10. I like it hot! Så såsen låter toppen. Hoppas den skrämde iväg dina baskilusker Anki och är på benen igen. Krya på dig!

    SvaraRadera
  11. Ni är så lustiga med era formuleringar! Såsen låter helt klart som en bra motståndare till en envis förkylning. Och god dessutom! Krya på dig Anki!

    SvaraRadera
  12. Jag är inte mycket för det heta....i matlagning :) Men lagom hett, då kan det funka. Det låter spännande tillsammans med fisk.

    Krya på dig!

    SvaraRadera
  13. het sås är ju ett måste om man är förkyld! för att inte tala om hur gott det är, även när man inte är förkyld ;)

    hoppas anki kryar på sig fort från den härliga arbetsförmånen!

    SvaraRadera
  14. Nässköljare har maken börjat med för en vecka sedan på grund av att det skulle lindra bl.a snarkning och visst har det blivit bättre jag får sova bättre. Krya på er och ha det bra

    SvaraRadera
  15. Katja; Ja, gillar man hetta bör denna passa fint!

    Remsan; Japp, den smakar gottis oavsett:) Tack!
    Nässköljaren kan man hitta i lite olika utföranden. Håkans första köptes i Hälsokostaffär och var av keramik... du anar kanske varför nuvarande istället är av plast (även den köpt i hälsokosten)? Priset låg runt 100-lappen så det kan vara väl värt att prova.

    Kaksmulan; Ja, den gjorde säkert sitt, precis som alla era hälsningar:) Tack!

    Hanna; Kul att höra, vi gör vårt bästa:) Tack!

    Helena; Aha, det är på det viset:) Ja, lagom hett är det oftast här också, det är lättare för Håkan att lägga till hettan än vad det är för Anki att ta bort... Tack!

    Pernilla; Du har så rätt så! Tack, ja den arbetsförmånen är klart underskattad:)

    Milla; Så skönt att det hjälpte, härligt med ostörd nattsömn:) Tack!

    SvaraRadera
  16. Detta lät som en sås som borde passa mig. Den får nog arkiveras! Trevlig fredag på er!

    SvaraRadera
  17. Jag ville bara titta inom å önska trevlig helg!
    Hoppas förkylningen lugnat ner sej!
    När kan vi gilla Mårtenssons kök på facebook? :P

    SvaraRadera
  18. Ser jättegott ut!

    Hoppas Ni får en riktigt trevlig helg!! :-)

    // Jenny

    SvaraRadera
  19. Annika; Arkivera på du bara, hoppas den hamnar i gilla-arkivet:) Detsamma till dej.

    Lisa; Jodå, den är på tillbaka gång, lite äcklig hostmedicin hjälper till:) Facebook... ja det får vi se... Önskar dej också en trevlig helg.

    Jenny; Tack! Detsamma till dej.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!