onsdag 23 november 2011

Dagens utflykt.

Så har vi då varit på utflykt idag (igen) och letat efter lite mer julinspiration inför kommande adventshelg:) Det känns som första advent kommer alldeles för tidigt i år och julkänslan vill inte riktigt infinna sej i vårt kök... Men förhoppningsvis kommer den på söndag när vi plockar ner julen från vinden, där den fått vilat upp sej sen sist, då kör vi jul 2011 - all in!

Vi tog tåget till Svågertorp och kikade runt lite i några av affärerna där, ett promenadvänligt område faktiskt även om det inte hade varit fel med några cyklar som man kunde hyrt och trampat runt på. Kanske en idé för de som planerar för området? Kom ihåg var ni läste det först:)

Okej, här har vi det egentliga målet med vår resa. Smidigt att sätta sej på tåget och 40 minuter senare vara framme vid möbelmeckat:) Och tro det eller ej, vi provade soffor även denna gången. 

Vad tyckte vi då om julamaden? Vi hade läst lite om vad som skulle finnas på deras julbord innan vi åkte och hade nog ganska höga förväntningar (tyvärr), det är ju dock en ganska känd tv-kock (Mat-Tina) som står bakom maten och det har ju skrivits en hel del. Nu är det ju som det är med mat som massproduceras och ska passa många matgäster, den blir gärna lite tam och menlös.
Vi har pratat fram och tillbaka här hemma om det är så att det är vi som är för analytiska vad gäller smakerna och det är kanske så det är. "Normala" människor sitter kanske inte och diskuterar huruvida den inlagda sillen smakar si eller så, om potatisen i Janssons frestelsen är för dåligt kokt eller om det är för lite ansjovis i, om Ris a'la Maltan är för söt eller om den rökta korven verkligen är rökt "på riktigt" eller är smaksatt med rökarom? Kalla oss matnördar, men så funkar vi:)
Så här tyckte vi i alla fall:

En kavalkad på julbordets olika rätter. Kanske inte så bra foton, men så är det när det är "resekameran" som får följa med...

Inlagd sill är något som vi båda är tokiga i och vi gör gärna in egna sillinläggningar. Den vi gillade mest här var Senap&Malt Whiskysill, sämst var Lime&chilisill som vi inte alls tyckte smakade av chili. Hovmästarsåsen och laxen var väl ingen att hurra för heller, ganska smaklös och tam.
Kalvsyltan tog vi en tugga av var och det räckte mer än väl, inte en sylta i vår smak om man säger så. Skinkan fick godkänt däremot och det fick även senapen. Men vi undrade lite över rödkålen, vi trodde alla skåningar åt brunkål till skinkan och Tina är ju skånsetös... så varför väljer hon då rödkål? Hmmm...
Bäst av allt gillade vi sirapsfläsket och de kryddiga revbenen. Fläsket hade vi kunnat äta oss mätta på bara det och revbenen var väldigt gott kryddade. 

Julmust i glasen till Ris a'la Maltan, julöl till middagen.  

Jodå, drömma får man och det är omöjligt att inte göra det när man ser alla fina kök man skulle vilja ha. Om inte annat så kanske det kan bli en ny sopsorteringsanordning...

Vi var även på Media Markt, en affär som vi hört en hel del om, både positivt och negativt... Vi kan väl säga som så här att ingen av oss skulle orka jobba i allt ljud och blinkande ljus här inne och vi kommer inte att besöka affären fler gånger...

Så, köpte vi ingenting? Jodå, naturligtvis gjorde vi det, kan man besöka IKEA utan att köpa en endaste liten pinal?  Inte för att det blev någon storhandling, ingen vidare idé när man färdas med tåg, men en påse bl.a lite julfint fick vi med oss hem. 

Fina underlägg (tabletter) att duka julbordet med för bara 9 kronor, vi kunde absolut inte gå förbi dom!

Är det någon annan där ute som har provat julbordet på IKEA? Vad tyckte ni i så fall, skulle vara kul att höra om fler är som vi när vi käkar ute... Vi ska på julbord med Ankis familj nästa helg på en restaurang här i stan och det ska bli intressant att jämföra det besöket med dagens. En liten julbordundersökning alltså:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Julbordet har jag inte provat, och tänker nog inte göra det heller. Däremot var jag på IKEA i söndags i förhoppning om att utöka mina 6 banankartonger julsaker med några "nödvändiga" ytterligare därtill. Vet inte om det var mannen eller plånboken som var lyckligast över att det var slut på i princip allt med julanknytning, till och med den röda tråden. Skandalöst dåligt, tyckte då jag - julfantasten själv!

    SvaraRadera
  2. Hur fungerar det här julbordet, dukas det upp varje dag eller då och då? Jag har aldrig ätit julbord på IKEA (skäms lite). Kanske har det att göra med att jag är vegetarian, vad vet jag, men det har liksom aldrig lockat! Ska dock dit imorgon, finns det där då tror ni? Fast jag hittar nog kanske inte mycket därpå ändå... De där tabletterna var riktigt söta <3

    SvaraRadera
  3. Jag är precis som ni!
    Var på möhippa för ett par helger sedan å då åt vi brunch-liknande buffé på en av min stad finare restauranger. Samtliga i mitt sällskap prisade den ena rätten efter den andra medan jag tänkte: det här kunde jag gjort bättre!, tyst för mej själv.
    Säga vad man vill, men om jag ska spendera för mej höga summor på restaurang-mat, då ska den verkligen va nått särskilt. :D

    SvaraRadera
  4. Klart man måste analysera! Det gör jag ofta! ;)

    Ni verkar ha haft en mysig dag. Har heller aldrig ätit IKEAs julbord, ska till ett ställe nära här snart. Kommer på bloggen lagom till nästa helg!

    SvaraRadera
  5. Trist att det inte var bättre än så, kryddning kostar ju inte mycket. :)

    SvaraRadera
  6. Spännande att höra någon som har testat på Ikeas julbord. Jag läste om det i tidningen och även om det är en fin idé var jag aningens skeptisk. Ikea må vara bra på många saker, men deras "mat" har väl aldrig gett något jättejubel direkt, åtminstone inte hos mig. Jo förresten, en gång åt jag en riktigt god skagenröra. Men det var nog allt.

    Annars tycker jag inte alls ni var för analytiska när det kom till bedömningen av julbordet:P Jag tror det är så att vi som älskar allt vad matlagning heter skulle reagera på samma vis och fundera i samma banor som ni gjorde. Det hade ialla fall jag gjort :)
    Tack för er fina blogg!

    SvaraRadera
  7. Kul att höra om julbordet. Jag föredrar faktiskt också rödkål framför brunkål!

    SvaraRadera
  8. Frostrosor; Klart det finns fler nödvändigheter inom julpyntet, det kan man bara inte få för mycket av:) Hoppas du har bättre lycka någon annanstans!

    Alexandra; Dagligen, kl. 15-19, dukas upp på bord som står lite avskiljt i restaurangen. Man betalar som vanligt dock i den vanliga restaurangkassan (iaf i Malmö). Det fanns inte mycket alls för de som är vegetarianer, tyvärr.

    Lisa; :) Precis som vi då, kanske är det just därför?

    Amy; Helt klart:) Då ser vi fram mot din rapport då!

    Hanna; Nej, den gör ju inte det. Men det blir lite svårare kanske när det ska kockas till många, bättre att vara "på säkra sidan".

    Malin; Ja, visst är det en bra idé och kul att de bjuder in "kändiskockar" att stå för idéerna. Men ibland kanske idéerna är bättre just som idéer. Visst är det säkert så som du skriver.
    Tack säger vi också, välkommen hit och hoppas du kikar in i vårt kök igen.

    Sofie; En tvättäkta skåning med andra ord:)

    SvaraRadera
  9. Jag tycker absolut att ni ska skicka in det där förslaget med cyklar! Det är ett rätt så stort område och efterhand, som man får fler och fler kassar hade det varit skönt med en cykel! Man kunde hyrt den på stationen! :)

    Ikea´s julbord - det åt jag förra året och jag kan inte tänka mig att skillnaden är så stor detta året! Jag skulle vilja säga att man får vad man betalar för! ;)

    Jag håller med er till fullo om smaksättningen. Det var genomgående tamt, men det ska ju passa både stora och små. Mest förundrad blir jag alltid över folks bordsskick och sedan var det lite snaffsigt (skånskt uttryck tror jag) och inte påfyllt. Lite gott hittade man ju trots allt och det var en kul upplevelse. Miljön är ju inte den mysigaste heller precis.... ;)

    Jag har varit på Rådhuskällaren också och där var det något helt annat, men det var priset också! ;)

    SvaraRadera
  10. Såg reklamen för deras julbord och blev lite nyfiken. Jag tillhör annars de som i stort sett aldrig äter julbord på restaurang. Jag tycker inte det är värt flera hundra för att äta mig spymätt. Detta julbordet var å andra sidan lagom stort och inte dyrt.

    SvaraRadera
  11. Tina; Det skulle vi kanske ta o göra, men vart skickar vi det?
    Du har nog (tyvärr) rätt i det.
    Ja, och alla som tror att det är sista måltiden de ska inta, trängs och armbågar sej fram, bordskick? Men visst var det roligt att prova, helt klart.

    Remsan;Ja, det blev vi också, har inte varit på julbord på åratal. Ja, storleken var det absolut inget fel på, men det kunde smakat lite "mer"... Men kanske man har för stora "krav"?

    SvaraRadera
  12. Så, nu har jag varit där med mina föräldrar och sett det med egna ögon! Jag håller med om att det inte fanns mycket för en stackars hungrig vegetarian, det var ju tur att jag kunde få pasta istället - de hade ju inte ens något för mig på den ordinarie menyn (BUU)! Mina föräldrar var dock nöjda! De är i och för sig inte så kräsna i vanliga fall (om man inte räknar vegetariskt, de är de helt plötsligt hopplösa) men de tyckte att allt som behövdes på ett julbord fanns där. Efterrätten gick inte hem, men resten åts med god aptit :D

    SvaraRadera
  13. Alexandra; Nej, det kändes inte som att det var något för veg. Kul att dina föräldrar blev nöjda iaf. Vi är inte så kräsna heller iofs och visst fanns allt som ska finnas, men smakerna på det som fanns tyckte vi var för tamt. Inte någon av efterätterna?

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!