måndag 7 november 2011

Pangkaka.

Jodå vi bjuder på kaka även idag, dock inte av den söta varianten som det blev igår utan istället blir det en matigare typ. Det blir en fläskpannkaka:)
Fläskpannkaka är snabbmat i vårt kök, tärna fläsk (denna gången av fläsk som Håkan rökt på jobbet) och stek, rör ihop pannkakesmet och slå i en braspanna. In med pannan i ugnen och 25 minuter senare är det klart! Undertiden det gräddas i ugnen så fixas en sallad att servera till. Snabbmat a'la Mårtensson alltså:


Fläskpannkaka  2 port
3 ägg
2,5 dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
300 g rökt fläsk
Knäck äggen i en skål och vispa upp dom lätt. Häll i mjölken och mjölet, lite i taget , och rör samman till en jämn smet. Låt smeten stå undertiden som du tärnar och steker fläsket.
Häll ner fläsktärningarna med stekfettet i en braspanna, modell mindre, slå över äggsmeten och rör om så det blandas. Grädda pannkakan i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Servera med lingon, rårörda eller sylt, och grönsaker.

En annan variant som vi brukar variera oss med när vi blir sugna på sån här snabbmat är Skånsk äggakaga. Påminner om fläskpannkaka, men är mycket luftigare och pösigare, blir ni sugna på att prova även den så hittar ni receptet här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

22 kommentarer:

  1. Fläskpannkaka är bland det godaste mina barn vet!

    SvaraRadera
  2. Det är ju så gott! Har jag faktiskt gjort fler gånger i år än jag någonsin har gjort. Skånsk äggakaga har jag aldrig gjort. Skäms på mig!!

    SvaraRadera
  3. Fläskpannkaka är ju bara så gott! Nu kan jag förstås inte låta bli att undra vad Håkan jobbar med eftersom han kan röka fläsk på jobbet..:-))

    SvaraRadera
  4. Frostrosor; Då kockas det kanske en del pangkaka hemma hos er då?

    Sofie; Visst är det, och snabbt går det också. Ja, skäms på dej, det måste det bli ändring på!

    Gul; Japp:) I en liten ICAaffär, idelikatessavdelningen och i deras egen tillverkning av köttprodukter. De röker själv sina egenhändigt tillverkade produkter bl.a. Du kan läsa lite här om du blir nyfiken på jobbet: http://martenssonskok.blogspot.com/2011/02/ny-karriar-och-creme-brulee.html

    SvaraRadera
  5. Jag älskar ugnspangkaka!! Dock utan fläsk... :)

    SvaraRadera
  6. Cupcake; Visst är det.

    Helena; Jahaja, men det går utmärkt det också! Så länge det finns lingon till så:)

    SvaraRadera
  7. Lingon på det, så är man hemma! Gillade absolut inte fläskpannkaka förr, men nu har även jag vuxit upp verkar det som!

    Som jag spanade efter er i Y-town.. ;)

    SvaraRadera
  8. Mera mumsig snabbmat åt folket! Jag burkar ha lite bakpulver i min:-)

    SvaraRadera
  9. Det är något som har gjorts många gånger här hemma, fast dock naturell, barnen vill gärna ha sylt till.
    Jag scrollade nedåt, jag blundade direkt och låtsades att jag inte såg det supersmarriga som visades där, MUMS!!!

    Må väl!
    KRAM

    SvaraRadera
  10. Mumsigt!

    Här blev det fläsk och äppelpannkaka till middag idag. Håller med om att det är en bra snabbmat.

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig smakat på fläskpannkaka, kan man laga den i vegetarisk tappning? Upplys mig!
    Snabbmat är alltid välkommet och för det behöver det inte betyda att den är onyttig alla gånger! :)

    SvaraRadera
  12. Jag är väldigt förtjust i ugnspannkaka, dock den vegetariska sorten (NÄHÄÄ!!) - härligt att du gjorde den med grahamsmjöl också, det är så det ska vara <3 Och ännu bättre serverad med både lingonsylt och rårivet - plus i kanten där!

    SvaraRadera
  13. Äggakaka vill jag prova! Men jag har fått för mig att det är svårt?! Det är det väl inte?!

    PS. Berättade jag att jag drack thai iced tea förra veckan? SÅ GAAALET GOTT!!!!! DS.

    SvaraRadera
  14. Kim; Visst är man. Äsch, ingen tur där då:)

    Sunshine; Mycket mer! Då blir din kanske lite som Skånsk äggakaga då?

    Susanne; Inte ska du väl blunda för så goda saker, ta det till helgen:)

    Ann-Sofie; Näst efter chokladkakan då:)

    Slickepotten; Äpplepannkaka, mums!

    Amy; Kan man absolut, så länge du käkar ägg och inte utesluter det, bara uteslut fläsket och smörj braspannan istället.

    Alexandra; Menar du, det kunde vi inte ana...:) Japp, vi körde på graham, lite extra fibrer där vet du.

    Charlotta; Nej, det är absolut inte svårt, kan nästan inte bli enklare. Nej, det sa du inte, kul att det smakade!

    SvaraRadera
  15. Ja, det var verkligen inte igår man gjorde fläskpannkaka... Måste varit minst 15 år sen jag åt det sist. Men nu är kl 00.26 och tusan vad sugen jag blev på det :-o

    SvaraRadera
  16. Flåt, men "braspanna" är det samma sak som vi i Sthlm kallar för långpanna?

    Ugnspannkaka är ju jättegott, det var länge sedan jag åt det! När sonen var mindre brukade jag variera lite och gjorde en variant med massor av äpple, nystött kardemumma och keso i, och så åt vi äppelmos till det, jättegott!

    SvaraRadera
  17. jaså, håkan röker fläsk på jobbet? jaja... jo, det är väl bättre än att han tar upp en av sina cigarrer och röker förstås, då blir han nog inte så poppis...

    visst är balders hage fantastiskt? jag vill också köpa med mig nästan hela affären varje gång jag är där, men jag brukar få nöja mig med nåt litet var gång :)

    SvaraRadera
  18. Louise; 15 år?!?! Menar du verkligen det? Då är det hög tid att slänga ihop en nu då:)

    Moma; Ingen fara, du är förlåten:)
    Absolut är det samma som ni kallar långpanna, vi lär oss det aldrig... Har fått frågan tidigare och vi ska försöka komma ihåg det nästa gång.
    Din variant låter ju kanongod, den vill vi prova!

    Pernilla; Ja då, det röks både det ena och det andra:) Förmodligen hade det blivit utvisning på cigarren...
    Helt fantastisk (Anki) mummel mummel, länge... mummel svitt... mummel har vi inte tillräckligt (Håkan)

    SvaraRadera
  19. Fläskpannkaka är bara så gott! Engelsmännens version toad in the hole (i princip yorkshire puddingssmet med korv i) kommer inte ens i närheten!

    SvaraRadera
  20. Hade också fläskpannkaka idag... Tankeläsning... Med rucola,körsbärstomater o avokado/ Helene

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!