söndag 13 november 2011

Salladen med betor, en uppdatering.

Lördagen kom och gick i en faslig fart och inget recept fick ni på salladen, skamligt är vad det är, skamligt! För Håkans del var det jobb igår, tid att stå i delikatessdisken och kränga alla varor som tillverkats under veckan. Just nu har det varit och är det mycket förberedelser inför julmarknaden i Högestad som gick av stapeln denna helgen. Där har vi försäljning av bl.a leverkorv, rökad korv och leverpastej och det brukar vara en strykande åtgång. Förra årets julmarknad fick dom från vår affär avsluta tidigare eftersom våra varor tog helt slut... Till denna helgens marknad har jag varit med och gjort ca 120 formar leverpastej och 120 leverkorvar, hoppas dom räcker...
Nästa helg är det dags igen så jag vet vad jag har att göra i veckan, tur jag har min mentor Bertil vid min sida nu när det är mitt första år:) Ska se om jag kan få till en fotosession så jag kan visa er.

Så över till salladen, varken leverkorv eller leverpastej i den, tror inte det hade passat så bra... 

Höstlig sallad 2 port
4 små rödbetor, eller 2 stor
1 apelsin
1 blodgrapefrukt
5 kronärtskockshjärtan från konservburk
valfri grönsallad
1 dl pumpafrön
15-20 svarta oliver
en näve färska basilikablad
-Koka och skala rödbetorna, dela i klyftor.
-Skala och skär apelsinen och grapefrukten i hinnfria klyftor.
-Dela kronärtskockshjärtan i 4 bitar.
-Skölj och ev. strimla salladen, beroende på vilken sort du valt.
-Rosta pumpafröna i en het stekpanna utan fett.
-Strimla basilikabladen.
Serveringstips; Lägg upp grönsalladen på ett fat och lägg över de övriga ingredienserna, pumpafröna överst. Stekt halloumiost till passar bra.

Vinet vi drack till middagen i fredags skulle vi ju också skriva något om. GOTT! Gillar ni, som vi, vin av det kryddigare slaget så ska ni absolut köpa en flaska och prova det, ni lär inte bli besvikna. Ett vin man inte behöver äta någonting till, det passar perfekt även som bara snackevin. Annars var gorgonzolasåsen ett väldigt passande sällskap.

Vi kom på att vi har en bild från förra lördagen som vi inte har visat er, nämligen bilden från bordet - den obligatoriska dukningsbilden. Egentligen är det mest av egoistiska skäl vi lägger in den, det underlättar nämligen till nästa gång vi ska ha gäster till middag :) Vi behöver ju inte tjata ut en dukning på samma människor flera gånger om...


Istället för att köpa blommor i lösvikt så köpte vi en Krysantemum i kruka som vi snaggade av alla blommorna på och fördelade i vinglas. Skönt med låga blommor på bordet så man har en chans att se varandra, speciellt nu när det mörknar fort på kvällen... 

Och så var det ju det där med dagen som är idag, fars dag. Det är väl på sin plats då att vi passar på att gratta våra farsor, världens bästa Hasse och världens bästa Kjell, GRATTIS till er båda! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

25 kommentarer:

  1. Vad salladen såg fräsch o god ut. Och fin dykningar. Ja ni verkar ju ha.mycket att göra inför julmarknaden. Ett kryddigt vin är aldrig helt fel.

    SvaraRadera
  2. Vilken fräsch sallad och så mycket gott i den :)

    SvaraRadera
  3. Vilken god sallad!
    Jag varierar mig alltför sällan när det gäller sallader... spännande att ni har blodagrapefrukt i tycker jag! :)

    SvaraRadera
  4. Den bilden på salladen är underbar! Ser hur gott ut som helst.
    Vore jättekul om vi fick se lite bilder från Håkans jobb/slit :-)
    Hoppas ni har en skön söndag.

    SvaraRadera
  5. Salladsreceptet sparar jag direkt.
    Tack för vin tipset

    SvaraRadera
  6. Vilken sallad!! Ser jättegod ut :)
    Och dukningen var jättefin den med.

    Fortsatt fin Söndag till er

    SvaraRadera
  7. roligt tips med blommorna, så kan man ju göra ja :)

    SvaraRadera
  8. Viken god sallad ni har gjort :-) Kan bara föreställa mig vad fräscht den måste smakat.

    Anki; jag är säker på att du kommer lösa din uppgift galant. Lycka till!

    Kram på er och trevlig start på veckan

    SvaraRadera
  9. Salladen ser super ut! Ha ha så långt ifrån standardsallad (isbergssallad, tomat, gurka) man kan komma, härligt.

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig sallad!! Städade lite igår och hittade en burk med kronärtskockor på burk som jag inte vet vad jag ska göra av. Sallad får det bli!

    SvaraRadera
  11. en sådan, Vilken härlig sallad och fin dukning, åh julmarknad, längtar efter att gå på julmarknad, får allt bli Jul på Lieberg när de öppnar

    SvaraRadera
  12. Tina; Tack! Ja, för Håkans del är det en hel del att stå i vid denna tiden på året...

    Hovkonditorn; Massa godsaker.

    Amy; Tack, visst är det lätt att man kör på i vanliga spår, du får prova med grape någon gång.

    Remsan; Tack! Ja, vi får hoppas det blir några bra bilder...

    Millla; Vassego, spar på du.

    Jenny; Tackar så mycket. Detsamma till dej.

    Anneli; Jajamensan, i brist på lösa så snaggar man en krukväxt:)

    Susanne; Ja, den smakade härligt, lite matigare tillbehör. Antar att det är Håkans uppgift du syftar på, inte lätt att hålla reda på oss kanske:) Men Anki klarar säkert sin uppgift också:) Detsamma önskar vi dej.

    Kim; Japp, ibland får man till det:)

    SvaraRadera
  13. Sofie; Klart det får bli sallad:) Bra med köksstädning, då kan man verkligen göra fynd...

    Cupcake; Tack! Ja, jul på Liseberg hade vi inte tackat nej till, kanske vi tar Köpenhamn när det är öppet...

    SvaraRadera
  14. salladen ser god ut! och grape, det har jag nästan glömt bort att finns... det åt ju alltid mamma till frukost när hon bantade när man var liten, så jag har nog blivit avskräckt pga det ;)

    aah, vilken bra upplysning om kronärtskockan där, det hade jag ingen aning om, sånt kan vara bra att veta!

    SvaraRadera
  15. Låter som en toppengod, färgstark sallad och jag tror dessutom att jag har de flesta ingredienserna hemma...

    SvaraRadera
  16. Perfekt höstsallad. Och superfin dukning som alltis - ni kan ni!

    SvaraRadera
  17. Salladen ser jättefin ut! Grapefrukt måste testas:-)

    SvaraRadera
  18. En sallad helt i min smak. Bara godsaker i den.Mums!

    SvaraRadera
  19. Pernilla; Prova med lite socker på så glömmer du säkert all bantningshysterin:)
    Ja, hugaligen... det kan vara väldigt bra att veta:)

    Fröken Dill; Väldigt god, är de hemma så prova annars kan du säkert få till en jättebra touch på din sallad - om vi känner dej rätt:)

    Hanna; Tack (lite rodnad sprider sej:)) så kul att höra.

    Sunshine; Tack, ja den passade alldeles perfekt.

    Gul; Så kul att höra! Absolut mums:)

    SvaraRadera
  20. Rödbetor är ju så himla gott och den här kombinationen känns ju helt perfekt! Så fint ni dukat också. Kram på er och hoppas allt är bra :-)

    SvaraRadera
  21. Salladen ser verkligen jättegod ut!

    Det är roligt med dunkningsbilder så fortsätt gärna.
    Själv stod jag där i lördags när jag skulle duka och undrade om det var precis samma tema förra gången vi hade just de här gästerna? Det var nog inget DE tänkte på utan bara jag. =)

    SvaraRadera
  22. Vilken härlig sallad! Det där receptet ska testas! Jättefin dukning! Jag gillar verkligen erat bord:)

    SvaraRadera
  23. Wow, vilken sallad! Ser ju alldeles grym ut. Från början läste jag sallad med betong, haha. Lät sådär :=)

    SvaraRadera
  24. En sallad helt i min smak, tur att det inte blev leverkorv i den ;) Snyggt dukat också, tror inte att gästerna skulle tröttna på att se den två gånger ;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!