måndag 28 november 2011

Sill, inte bara inläggningar.

Sill till middag idag, vi tyckte det var dags för lite fisk eftersom det blivit kött de senaste dagarna. Vi brukar vara så duktiga och käka firre två gånger i veckan, men nu har det slarvats lite med det, fy skäms! Just sill är en av våra favoritfiskar att kocka till, billigt, enkelt att variera och att laga till, dessutom är det en av de "nyttigare" vattendjuren eftersom den är rik på Omega-3. En billig nyttighet alltså!


Silllåda med pepparrot och senap.  2 pers + matlåda
600 g sillfiléer
2 dl crème fraiche
ca 4 msk dijonsenap
ca 3 msk fint riven pepparrot
2 äggulor
3 msk ströbröd
salt och vitpeppar
Klipp bort ryggfenorna från sillen, lägg dom med skinnsidan ner och krydda med salt och peppar. Rulla ihop med skinnsidan utåt och lägg dom tätt i en ugnsfast form.
Blanda samman crème fraiche, senap, pepparrot och äggulor. Smaka av, dels med salt och peppar men även med pepparrot och senap, så det blir den styrkan du vill ha på såsen.
Häll såsen över sillen i formen och strö på ströbröd. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Potatismos och grönsaker är gott till.

Snart är det dags att börja lägga in sill, vi har några nya recept som vi tänkte vi skulle ta och prova innan det är tid att fixa sillinläggningar till julafton. I år har vi delat upp sysslorna i Ankis familj och just sillinläggning var något av det som vi tog på oss att göra. Även Ankis syrrason Freddy kommer att bidra med hans favoritsill, Wasabisill (receptet här), sushiälskare som han är!

Den uppmärksamme ser nu att detta inte är en bild på varken Wasabisill eller Freddy. Nej, det är lite av det som vi mumsade i oss i fredags efter middagen. Vi hann lägga vantarna på en flaska av Blossas årgångsglögg Arabica på Systembolaget, i år är det med kaffesmak man ska avnjuta den. Den föll oss båda väldigt fint på läppen och är faktiskt den vi gillat bästa av de smaker vi provat på just deras årgångsglögg. 
Men ve och fasa så gav den en av oss en bultande huvudvärk en stund efter glöggmuggen var urdrucken 
(och nej, det var ingen mugg modell XXXL). Så till Håkans glädje är resen av innehållet i flaskan hans...
Någon annan som har provat glöggen?

För övrigt så jublar vi lite extra här i köket idag, vi har nämligen passerat 100 000 besökare! Vi fattar det nästan inte alls, 100 00 är en ofantlig summa besök tycker vi. Det hade vi väl aldrig kunnat ana den där dagen i januari för snart 2 år sedan, när vi öppnade dörrarna till vårt kök.
Tack alla läsare för att ni kikar in, tack för alla fina kommentarer ni skriver och tack till alla er andra matbloggare därute som öppnat upp denna härliga värld för oss!
SKÅL!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x                        

20 kommentarer:

  1. Kul att ni provat glöggen. Jag har funderat på om det kunde va nåt med kaffesmak på glögg. Men då vet jag att ni gillar den och det brukar betyda att jag också skulle göra det :) Bara jag inte drabbas av huvudvärken då...

    SvaraRadera
  2. Visst är glöggen god. Provade ni mitt tips om att ha vispad grädde och lite kanel, muma säger jag bara

    SvaraRadera
  3. Gokväll,
    önskar att jag gillade sill, brukar prova varje jul. Men konstaterar varje jul att det var inget för mig denna gång heller :-(
    Men eran lilla låda wer jättegod ut.
    Snygg flaska i år till glöggen. Har inte provat den.
    Gillar era glöggmuggar, de var jättefina. Pepparkakor med grönmögelost, MUMS. Åt det i lördags och drack en glögg som hette Ripa, den är sockerfri och riktigt god.

    Grattis till alla era besökare. Jag är en av dom som kikar in här varje dag :D

    Må väl och ha det gott!
    KRAM

    SvaraRadera
  4. Jag tyckte faktiskt inte om glöggen alls... men jag är ju ingen kaffelover ;) Maken däremot älskar den så in i vassen! Smaken är ju som sagt delad och tur är väl det! :)

    Pepparkakor med ost har vi också snacksat på, det är mums!

    SvaraRadera
  5. Ansi; Ja, det var faktiskt gött med kaffe i glöggen. Vi håller tummarna för att huvudet klarar sej.

    Milla; Ohoj, vispad grädde och kanel säger du... det måste ju provas. Attans om inte även Anki tar en slurk igen o provar, det kan ju ha varit något annat än glöggen bakom värken...

    Susanne; Nej, men vissa saker går bara inte, hur gärna man än vill. Mycket snygg flaska, muggarna passade riktigt bra till flaskan...
    Tack, det uppskattar vi! Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  6. Amy; Aha, kan säkert bero på att du inte är kaffedrickare. Men det finns ju så ofantligt med olika smaker på glögg nuförtiden, du hittar säkert någon annan som faller dej på läppen. Visst är det mums, så gott.

    SvaraRadera
  7. Jag har alldeles missat det där med årgångsglöggen. Har ju knappt fattat att glögg faktiskt finns att köpa här. Får hoppas på att svärfar har lagt beslag på en flaska så man får testa för det låter onekligen gott! Grattis till era 100 000!!

    SvaraRadera
  8. Kaksmulan; Tack! Ja, den var gottis, vi håller tummarna för svärfars fångst!

    SvaraRadera
  9. Fisk är en riktig favorit här hemma... synd att man inte får till det oftare bara, brukar bli nån köttbit... gott det oxå iofs ;)

    SvaraRadera
  10. Jag har inte provat Årgångsglöggen än, men flaskan står i köket och väntar. På söndag är det dags. Det är ju lite upp och ner - vissa år är bättre, än andra. Då litar jag på er att detta året är en höjdare! :)

    SvaraRadera
  11. Grattis till massa trevligt folk som gästat bloggen!

    SvaraRadera
  12. Strömming inte sill, ha ha ;-) Det där är konstigt för så där äter vi strömming här, men lägger in silll. Gott hur som helst! Och en sak glömde ni, sillen är dessutom grönlistad!

    Vad det gäller blossas 2011, så tyckte jag inte om den alls. Kan inte vara arabica i den utan kanske nescafe' :-)

    Grattis till alla besök! Men ni är ju så bra!

    SvaraRadera
  13. Kaffeglögg låter gott och grattis till alla besök ni haft. Ni har ju en fin blogg !

    SvaraRadera
  14. Jag har inte druckit en endaste droppen glögg än, men är väldigt sugen på just kaffe-glöggen. Hoppas bara på att slippa huvudvärken..!

    Grattis till den stora siffran! Jag är glad att jag får vara på besök i erat kök!

    Sill är favorit no 1 på julbordet, så jag ser fram emot vilka recept ni komemr dela med er av.

    SvaraRadera
  15. Vad kul att det finns några som gillar den där glöggen. Vi var 6 st som provade, ingen av oss gillade den. Själv tyckte jag att den var godare kall. Herrljungas kaffe och chokladglögg gillade jag desto mer, i den flaskan var kaffebönorna torrostade och det kändes:)

    SvaraRadera
  16. Hej! :)

    Roligt att Ni fått in så mycket besökare på bloggen ! Klart att bloggläsarna kommer tillbaka, ni har ju så mycket god mat att bjuda på :)

    Trevligaste tisdagen till er

    SvaraRadera
  17. Grattis! En stor siffra, helt klart!

    Och den där sillrätten lät ju himla god, tror bestämt att jag får testa den, sällan jag äter sill faktiskt.

    SvaraRadera
  18. Tyckte glöggen var över förväntan (hade låga sådana). Funderar på att lägga in sill first time ever i år.... Mamma brukar serva med det annars.

    //Lottzy

    SvaraRadera
  19. Vill börja med att gratulera till den magiska siffran...100 000 besökare! Keep up the good work :-)!
    Ser fram emot era recept på sillinläggning...spännande.

    Vill även passa på att upplysa er om en tävling på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till Kökshem.se.

    Jag känner lite extra generös nu när julen börjar närma sig :-).

    SvaraRadera
  20. Anneli; Visst är det gott med kött också, men skönt med variation:)

    Tina; Oj då, tänk om du tillhör dom som inte gillar... skyll inte på oss:)

    Frostrosor; Tackar tackar, ja trevliga är väl det minsta man kan säga:)

    Remsan; Ja, norr om Kalmar är tydligen gränsen för om det kallas strömming har vi fått veta, Söder om kallas det sill. Men visst är det konstigt att den kallas sill näs den läggs in... Kanon, då äter vi ju en riktigt bra firre, tack! Verkar som den delar Sverige i två läger, antingen eller, den där glöggen. Hört fler av samma åsikt.
    Tack, right back at you!

    Hovkonditorn; Tack! Mycket gott var den.

    Kim; Hoppas du slipper hövvedunket, och att du gillar den. Sill är vår absoluta favorit också, hela familjen är tossiga i sill:)
    Tackar, kul att du tycker det!

    Ann-Sofie; Ojdå, inte en enda? Då ska vi minsann ta o kolla efter Herrljungas, kanske den inte ger skallebang?

    Jenny; Tack, nu blir vi lite generade...

    Hanna; Tackar, tackar. Så kul, hoppas du gillar den.

    Lottzy; Skönt att det är fler än vi som gillar den, vi började bli lite oroliga att vi har fel på våra smaklökar:) Klart du ska prova lägga in sill, det är inte alls svårt! Här var det Ankis mor som stod för de allra flesta inläggningarna, men som tur är så finns recepten kvar.

    Katja; Vi tackar. Inläggningarna börjar snart droppa in så håll utkik. Då tar vi en titt hos dej då, låter spännande.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!