tisdag 6 december 2011

Fisksoppa med saffran, kavring och änglakompisar.

Tisdagssoppa var det så dags för, fast denna soppan är egentligen en torsdagssoppa eftersom den stod på matbordet förra torsdagen... hängde ni med? Vi åt alltså soppa två gånger förra veckan och det gick hur bra som helst:) Fisksoppan blev ett hopkok av vad fru Mårtensson hittade i kyl, frys och skafferi, alltefter hur smakerna kunde tänkas passa ihop, och passade ihop det gjorde dom:


Ankis fisksoppa med saffran   2 port
400 g torsk
3 potatisar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
10 cm purjolök
1 pkt saffran
1 röd paprika
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 burk hela körsbärstomater
2 dl vitt vin
rosmarin
basilika
lagerblad
½ lime, pressad
Skala potatis och morötter, dela dom och paprikan i mindre bitar som du tycker är lagom för din soppa.
Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs en stund i lite olja eller smör så de blir mjuka, utan att de tar färg. Tillsätt potatis och morotsbitar och låt dom fräsa med en stund, häll i saffran och låt även det fräsa lite.
Häll i vatten, buljongtärningar, tomater, övriga kryddor och vin och koka upp. Låt soppan sedan koka tills att potatisen och morötterna är genomkokta. Smaka av med limesaft.
Dela torsken i mindre bitar och lägg ner i soppan tillsammans med paprikabitarna, låt småputtra tills torsken är färdig (vit och fast), ca 5-10 minuter beroende på hur stora bitar du har skurit.

Till soppan blev det dessutom ett nybakat bröd som vi var tvungna att testa för att se om receptet stämde överens med brödet vi trodde det var... hängde ni med denna gången?
Ankis mor bakade alltid ett bröd till julmaten som hon bakade bara för Håkans skull, eftersom hon visste hur mycket han gillade det. Receptet visste vi inte om och var det fanns, Ankis far hade ingen aning men misstänkte att det fanns i mappen med alla recept som användes till julmaten. I mappen fanns även en bok där varje julafton sedan 1984 finns antecknad, t.ex hur vädret var, vad sillen till inläggningarna kostade, alla inläggningar som gjordes och om de var populära eller inte. Så bra att ha nu när hon inte finns hos oss mer och vi ska försöka få till en någorlunda julafton med goda sillinläggnigar, vi blev allt lite bortskämda av Gun:)
 Efter att vi lokaliserat mappen så hittade vi ett kavringrecept, och kan ni tänka er, det var helt rätt recept!


Kavring   1 bröd
7½ dl rågsikt
½ tsk salt
1 tsk malda brödkryddor
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
Blanda samman mjöl, salt, kryddor och bikarbonat i en skål.
Häll i filmjölk och sirap och blanda samma till en deg, den blir ganska kletig.
Klä en brödform med smörgåspapper (så slipper du så mycket disk sedan) och häll i degen, släta till ytan.
Ställ in brödet längst ner i ugnen på 175 grader och grädda i 1½ - 2 timmar, lägg på folie efter halva tiden.
På receptet har Gun skrivit att man bara ska röra ett bröd åt gången, så då är det så.

Dagens änglar så, det blir faktiskt två änglar. Tvillingar ser det mest ut som vi har här, lika glada båda två sitter dom och bara njuter av julkänslorna som börjar infinna sej. Visst ser dom ut att må fint?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

22 kommentarer:

  1. Hej! Vilken smarrig soff =) Jag som fiskälskare måste ju bara testa detta recept!
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Fisksoppa är tacksamt att variera tycker jag, den ena brukar inte bli den andra lik. Men ofta ofta blir det gott!

    Ett riktigt bra kavringrecept, det har jag letat efter! Nu litar jag på er och Ankis mor... ;)

    SvaraRadera
  3. Saffran är alltid gott och kavringen ser god ut! Lätt och behändigt recept! Det är guld värt, när man hittar den typen av böcker. Jag trodde att alla min Mammas goda recept var borta, men jag har hittat dem i diverse kokböcker. Lappar instuckna lite här och var och i år ska jag göra hennes pepparkakor bl a! :)

    SvaraRadera
  4. Saffran är så gott i soppa/mat inte bara i bakning. Tack för kavringreceptet vill och ska testa det.
    (Har ni gjort surdeg någon gång? Funderar på att börja med en vete resp råg...)

    SvaraRadera
  5. Tack tack, jag tar gärna både lite soppa och bröd. Jag tänkte jag skulle se om jag kunde få till ett vörtbröd till jul. Kanske ska testa ert till julmaten istället. Kan ju alltid slänga i lite russin om någon skulle sakna det.
    Änglarna var bara för söta. De ser verkligen ut att sitta och mysa.

    SvaraRadera
  6. Tack för titten på min blogg, uppskattas. Du har också en fin och inspirerande blogg...//ÅSA

    SvaraRadera
  7. Soppan se så god ut och har en fin färg och brödreceptet skall jag spara :) Söta änglar!

    SvaraRadera
  8. Vad smart av henne att skriva upp precis hur det varit under året och vilken nostalig att läsa det. Det är en rikig skatt ni hittat där, än fast hon inte finns kvar så finns hennes tips och ideér kvar, så värdefullt.
    Mvh

    SvaraRadera
  9. Kavring med lagrad ost är svårslaget! Jag bokm8rker på studs!

    SvaraRadera
  10. Vardagslyx; Så kul, hoppas du gillar det.

    Kim; Ja, det är ju faktiskt helt rätt:) Oj då, hoppas det blir bra och att du kan fortsätta lita på oss...

    Tina; Lätt och behändigt gillar vi när det ska bakas:) Vilken tur att du lyckats hitta hennes små lappar, sådana vårdar man ömt!

    Amy; Varsågod. Nej surdeg har vi tänkt ge oss på många gånger men aldrig riktigt kommit till skott. Har en viss förkärlek för bröd som dessa som inte behöver jäsa... Lycka till om du ger dig på det, ska hålla koll på dej:)

    Remsan; Varsågod, kära du:) Russin går säkert hur bra som helst att ha i. Ja, visst har de myskänsla över sej.

    Åsa; Vassego, vi kikar gärna in igen.

    Hovkonditorn; Tack! Ja, det tillhör den sötare gruppen:)

    Växel; Ja, du har helt rätt, det var verkligen en nostalgisk överraskning. En bit av henne som vårdas ömt!

    Hanna; Visst är det, hoppas det ska smaka.

    SvaraRadera
  11. Soppan ser jättegod ut. Här äter vi bara öring och röding för närvarande och det är fiskar som jag nästan aldrig kokar soppa på.

    SvaraRadera
  12. fisksoppa är ju gudomligt gott,och håller med er.De kan man äta mer än 1 gång.
    och brödet ser jättegott,aldrig smakat på kavring.ser intressant ut

    SvaraRadera
  13. Denna soppan ser ju riktigt smaskig ut! :)
    Gott med hembakad kavring också - jag sparar receptet.

    Och jag kommer absolut att visa en bild eller två på julgranen :D

    SvaraRadera
  14. Karin; Tack. Öring och röding känns som de är "för goda" att slänga i en soppa så det förstår vi!

    Smulan; Visst kan man, på både ena o andra viset. Då kanske det är dags att testa kavring då?

    Jenny; Tack. Ja gör du det, hoppas du gillar det. Då ser vi fram mor granbilden då:)

    SvaraRadera
  15. Ja, ibland ska man ha tur. Som när man hittar rätt recept till exempel.

    Ha en skön kväll

    -Smaskelismaskens

    SvaraRadera
  16. Fisksoppa tillhör en av mina favoritsoppor! Och med saffran i är det ju bara så gott!

    SvaraRadera
  17. Ja de ser väldigt nöjda ut, änglarna ;)

    SvaraRadera
  18. Smaskens; Precis, då känns det som man hade riktig tur! Detsamma till dej.

    Linda; Så kul, vi gillar också det skarpt!

    SvaraRadera
  19. Saffran i mat är helt underbart för det mesta (vad min man än säger)! Soppan ser jättegod ut! Och tänk vad trevligt att ni hittade rätt recept på brödet! Sådant betyder ju så mycket!

    SvaraRadera
  20. Fisksoppa med saffran är bara såååå gott! Vi åt det häromdagen. Nästa gång ska jag göra som er och ha potatis i också. Den blir så god när den suger åt sig saffransbuljongen...

    SvaraRadera
  21. Nina; Ja, det kändes verkligen riktigt bra när vi förstod att det var rätt!

    Frk Dill; Visst är det, potatisen är verkligen perfekt som uppsugare av smaker.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!