fredag 30 december 2011

Vintrig sallad.

Att nyårsafton närmar sej, det märks lite varstans. Utanför fönstret smäller det smällare lite då och då, i skyltfönstren på stan visas det allra glittrigaste upp på skyltdockorna ( i damaffärerna alltså!) och på systembolaget börjar hyllorna med bubbel tunnas ut. Kikar man på sökorden för vilka recept folk letar efter när de hamnat här så läser man bland annat:

Räkcoctail och räkbakelse
Oxfile
Drinktilltugg
Drinkar
Fondue
Citronfromage
Chokladpannacotta
Lammfilé och lammstek

Jodå, ni kommer nog att få njuta av god mat i morgon verkar det som, vi misstänker nämligen att övriga matbloggare läser samma sökord till deras sidor och brist på fina recept är det ju inte!

För vår del blir det middag hemma hos Thomas och Anneli där vi tar catering i år också och från samma restaurang som förra året, förväntningarna extra höga eftersom Ankis far också ska bjuda sina gäster på mat därifrån... Vi hoppas vi inte har lurat in honom i dåligheter nu, men i fjol var vi ju supernöjda så vi hoppas bli det även i år!
Förövrigt så måste ni väl hålla med om att catering låter så mycket bättre än hämtmat?

Varken catering eller oxfilé blev det på tallrikarna igår, istället låg där en matigare och frisk sallad som vi åt till kassler som vi penslade med honung och olja innan vi stekte den på grilljärnet. Salladen slängde frun i köket samman efter inspiration både från bästa Remsan och från fruktdisken i affären. I disken låg det nämligen underbart fina granatäpplen till ett riktigt bra pris och bara bad om att få följa med hem. Fantastiskt gott blev det, så fräscht och nyttigt!

Vintrig sallad  2 port
3-4 apelsiner, blod- eller vanlig
1 rödlök
rucolasallad
2 port kokt matvete
½ granatäpple
1 dl grovt hackade valnötter
½ citron
olivolja
Skala och skär apelsinerna i centimeter tjocka skivor som du kärnar ur. Skala och skiva löken i tunna ringar. Lägg apelsinskivorna i en skål tillsammans med lök, rucola, matvete och valnötter. Pressa i citronen och ringla över olivolja, blanda samman försiktigt.
Slå försiktigt ner kärnorna från granatäpplet över salladen, se upp så saften från äpplet inte stänker på dina kläder eller någon annanstans som du inte vill ha röda prickar, det är riktigt svårt att få bort!
Låt salladen stå kallt till den ska serveras.
Vi åt vår till kassler som helt enkelt penslades med flytande honung och olja och sedan stektes i ett grilljärn.

PS. Ett trick för att förenkla kärnurtagningen i äpplet:
Rulla granaten med fast hand några varv på bordet, tryck till lite lätt så det krasar. Skär ett lätt snitt in i skalet och bryt sedan isär halvorna över en skål som kan fånga upp saften och ev. kärnor som lossnar. Ta tag i en slev, trä eller annat material, och banka loss på skalet med snittytan mot skålen så ska du se att det hela går lite lättare. Ta bort de vita bitarna av väggarna, de är inte goda att få i munnen...  Lycka till! DS.


Vatten i glasen även igår, men det kan vi lova er att det blir det inte i morgon... Champagne och vitt vin har vi med oss i vårat bagage, rött vin och billigare bubbel till 12-slaget står värdparet för. Varken det vita vinet eller bubbel vi köpt har vi provat tidigare, men vi hoppas på en fullträff...

Kan det vá nåt? Vi får väl se...

Så till sist önskar vi er alla en riktigt fin nyårsafton, ta det lugnt och ha riktigt kul!! 
Om det nu kan kombineras...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

22 kommentarer:

  1. jag måste också börja använda ordet catering tror jag, igår åt vi till exempel catering-mat från thairestaurangen här bredvid, himla gott var det :)

    salladen ser jättegod ut, precis vad man kan behöva efter en veckas julmatsätande. puh, vad alla mina kjolar har krympt i tvätten under veckan jag varit borta. helgalet!

    ett gott nytt år på er kära mårtenssons!

    SvaraRadera
  2. Pernilla; Visst låter det så mycket bättre? Absolut ordet för 2012:) Usch ja, tvättmaskiner är verkligen både på gott och ont, ont speciellt i dessa tider och på semestern!
    Vi önskar dej detsamma, kära prinsessa!

    SvaraRadera
  3. Så god sallad med mycket smaskens i! Gott Nytt år till er!!

    SvaraRadera
  4. Mmmm så härlig sallad, och jag har ett granatäpple som legat här ett tag, ska nog göra er sallad! Allt det bästa till fina ni inför 2012, hoppas det blir ert bästa år någonsin!

    SvaraRadera
  5. Jag som älskar granatäpplen! Såg också salladen hos Remsan, er ser lika god ut!
    Vi ska iväg imorgon till vänner men är nog hemmavid runt 10-snåret skulle jag tippa. Barnen nattas och sedan myser jag och maken o försöker hålla oss vakna till 12-slaget! ;)

    Gott nytt år till er kära Mårtenssons, kram!

    SvaraRadera
  6. Ja, granatäpple är ju både dekorativt och gott men oj så "meckigt" att pilla ur de där kärnorna. Vilken smarrig sallad ni gjort! Inte bra att surfa runt på massa bloggar när man är hungrig...

    SvaraRadera
  7. a de är supergott,jag brukar lägga granatäpple då jag gör taboleh sallad som är otroligt gott och ett måste på sommar
    Gott nytt år på er,hoppas ni får de underbart och härligt nytt år.ska bli kul och följa er även 2012

    SvaraRadera
  8. Håller med, catering låter bättre :-)

    Själva blir vi bjudna på kvällen imorgon, dock står jag för dessert, ett experiment... hoppas det funkar.

    Den salladen ska jag ha i åtanke till nästa helg. Låter mycket syrligt och gott.

    Önskar er ett Gott Nytt År och ha en superkväll tillsammans med era vänner.

    SvaraRadera
  9. Hovkonditorn; Mmmm, mycket:) Detsamma till dej!

    Linda; Tack så mycket, vi hoppas detsamma för din skull!

    Amy; Ja, det är så gott med de fina små kärnorna. Hoppas ni lyckas hålla ögonen öppna, vi håller tummarna. Detsamma önskar vi dej.

    Sofie; Ja, men med lite rullning innan och några slag med träsleven så blir det enklare... lite iaf:) Nej, då är det säkrast att vara mätt!

    Smulan; Ja, det ger en frisk kick till maten. Detsamma till dej!

    Susanne; Så mycket bättre:) Vi håller tummarna för ditt experiment, gott nytt år!

    SvaraRadera
  10. Sofie; Vi har lagt till ett litet trick på hur vi brukar göra för att få ur kärnorna lite lättare.

    SvaraRadera
  11. Åhh mumma detta ser ut! Jag vill önska dig och din familj ett gott nytt år!
    Kramkram

    SvaraRadera
  12. Tack för tipset med hanteringen av granatäpplen! Förstörde en vit, visserligen urtvättad, t-shirt tidigt på julafton. Som tur var hade jag vett nog att vänta med att ta på mig skjortan.
    "Catering" vinner matchen utan något direkt motstånd, därom råder ingen tvekan!

    Vi ser fram emot att följa er trevliga och mysiga blogg även under kommande år!

    Gott Nytt År
    önskar
    Anders och Lena

    SvaraRadera
  13. Vilken ljuvlig sallad! Jag köpte också granatäpple idag som jag tänkte ha i salladen till nyårsafton. Får se vad jag slänger i mer :)
    Jag önskar också er ett riktigt gott nytt år. Hoppas ni får en jättetrevlig kväll med god mat och dryck!

    SvaraRadera
  14. Underbar sallad. Jag gjorde precis ett inlägg på en sallad som kommer på nyårsdagen fast den innehåller grönkål. Hoppas ni får en fantastisk nyårsafton!

    //Lottzy

    SvaraRadera
  15. Vardags; Tack. Vi önskar dej detsamma.

    Postisarna; Vassegoa hoppas det går lite bättre nästa gång en granat ska hanteras:) Catering rules:) Kul ni hänger på, detsamma gör vi.

    Ansi; Tack! Det är så friskt o gott, hoppas din sallad blir god. Detsamma önskar vi dej.

    Lottzy; Stod och petade lite på grönkålen i affären igår, men la den igen i sista stund. Vi håller utkik efter ditt recept så får vi se om den gröna invaderar vårt hem också. Detsamma önskar vi dej.

    SvaraRadera
  16. Älskar granatäpple. Idag betalade jag 3 kr st för dem på Möllan. Så mycket trevligare än 15-20 kr de tar på vårt Konsum. Grr.

    Gott Nytt År på er!!

    SvaraRadera
  17. Ser väldigt gott ut :) I år är vi hemma och firar själva, då känns det ok att fixa maten själv, men skulle jag ha en större bjudning tycker jag att catering låter toppen, då riskerar man ju inte att missa festen.

    Ha ett riktigt gott 2012, jag väntar med spänning på nya smaskiga matupplevelser från er!

    Kram

    SvaraRadera
  18. Min förkylning börjar ge med sig så det finns ännu hopp om en fin och frisk nyårsafton!

    Kära Mårtenssons, jag hoppas att ni får en fin kväll och att vi ses igen under 2012!

    Kram!

    SvaraRadera
  19. Så gott med granatäpplen! När man väl lyckats få ut kärnorna ;)

    Gott Nytt År!!

    SvaraRadera
  20. Cecilia; WOW, och vi som tyckte vi gjorde ett klipp med 9.90! Men då var det en så otroligt fin frukt så det var faktiskt värd en tia. Men 20 kronor, nej det ger vi inte! Detsamma till dej, Cecilia.

    Anna; Ja, catering är toppen (även för de som inte är så många men som har dåligt med tid i köket:)) Vi önskar dej detsamma!

    Charlotta: Så härligt, då har våra tummar kanske hjälpt lite då? Vi fortsätter hålla dom för dej. Tack bästa Charlottan, vi önskar dej detsamma och så klart ses vi igen!

    Anneli; Ja, lite pill och meck är det:) Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  21. Alltså, den där salladen... Den ser helt ljuvlig ut, vilken vitaminkick! Tack för tipset med granatäpplet, jag tycker att det är lite knivigt att få ut kärnorna, får prova det här nästa gång :)

    SvaraRadera
  22. Alexandra; Vassego, så kul att höra. Lycka till!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!