söndag 29 januari 2012

En magisk upplevelse!

I går upplevde vi något magiskt, en av de mest otroliga upplevelser som vi haft på evigheter och det hade faktiskt ingenting alls att göra med mat! Vi var i Malmö och såg på Cirque du Soleils show "Saltimbanco" och under några timmar så levde vi i en förtrollad värld, där andan tappades flera gånger om och skratt blandades med fasa. Får ni en chans att uppleva deras värld så tveka inte, ta den! Vi kommer absolut att se till att få platser nästa gång de kommer i vår närhet.

Anki har varit fascinerad av gruppen sedan flera år tillbaka när det gick en dokumentär på tv om deras träningsliv och shower, så i höstas när vi såg att de skulle hit så snackade vi liter om att boka biljetter. Men med tanke på förra årets vargavinter så var vi lite fega för att bestämma oss och sedan kanske bli  besvikna  för att det kanske inte gick att åka. Sedan föll det i glömska ända till Håkan läste recensionerna i tidningen igår, fick ett infall att googla på biljetter, hittade lediga platser, bokade och betalade. Ett mycket lyckat infall!
Blir ni nyfikna så kan ni se lite filmklipp från showen här.

Så till dagens recept, idag bjuder vi er på snabbbakade svartpepparkex som passar finfint på ostbrickan. Lite att imponera på era gäster med, ni behöver ju inte avslöja att de är väldigt enkla att göra och att de inte kräver mer än ett fåtal ingredienser:

Svartpepparkex  ca 25
3½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
115 g smör
2 tsk grovt krossad svartpeppar
1 tsk salt
½-3/4 dl kallt vatten
Till garnering
mjölk
flingsalt
grovt krossad svartpeppar
Kör havregrynen i en mixer till det liknar ett kornigt mjöl. Tillsätt vetemjöl, smöret i bitar, peppar och salt. Mixa tills det börjar gå ihop. Tillsätt vattnet till det blir en fast deg.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat underlag, tryck ut kex som är ca 7 cm i diameter eller skär ut fyrkantiga bitar med kniv. Lägg kexen på ett bakplåtspapper på en plåt, nagga dom och pensla med mjölk. Strö på flingsalt och svartpeppar, grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Ta ut när de börjat få färg och låt dom svalna.
Förvara i en burk med tätslutande lock. 

Får ni blodad tand och vill slänga ihop fler kex så måste ni prova dessa, rosmarinkexen, som är våra absoluta favoritkex. Vet inte hur många gånger de har bakats...

Nu ska vi i familjen Mårtensson snart dela på oss! Nej då, det är ingen fara, vi ska inte separera, det är bara Anki som är bortbjuden på Afternoon tea. För Håkans del lutar det åt en lugn stund i favoritfåtöljen med en pipa i ena handen och en god bok i andra. Vilken bok han läser just nu ska ni få veta snart, det är ingen roman utan snarare en bok för "matnördar":)
Hoppas ni alla får en skön söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

28 kommentarer:

  1. Låter som ni haft en toppenkväll! Svartpepparkexen låter goda!

    SvaraRadera
  2. Kan bara tänka mig att dessa kex och ost passar bra tillsammans. Låter jättegott med svartpeppar kex!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de gjorde sej väldigt bra på brickan.

      Radera
  3. Härligt när man får bli så där blown away!

    Kexen ser goda ut, svag för svartpeppar som jag är...

    Och jag tror jag vet vad för bok som Håkan ska njuta av... Om det är den jag tror så har han många trevliga lässtunder framför sig. Hälsar en annan matnörd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, speciellt när ens förväntningar är skyhöga:)
      Då måste du ju testa dom, de smakar verkligen svartpeppar.
      :) Kan vi tänka oss att du har koll på, avslöjandet kommer snart...

      Radera
  4. Vad roligt att se dem, vi har pratat om det flera gånger, men inte hunnit med innan biljetterna varit slut.
    Kexen måste jag absolut prova

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ni måste verkligen se till att ligga på biljettförsäljningen nästa gång, en otrolig upplevelse!

      Radera
  5. Låter som en helt underbar upplevelse, härligt härligt!

    Kexen kommer jag att testa, var så säkra. Låter och ser riktigt smarriga ut kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt så, det lever vi på länge!
      Hoppas du gillar dom, ja resten av familjen också så klart:)

      Radera
  6. Svartpepparkex låter supergott till osten! Att det dessutom inte verkar så svåra att göra är ju ett starkt plus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur enkla som hest och det tycker vi är värt ett mycket starkt plus:)

      Radera
  7. Svartpepparkex låter ju sanslöst gott!

    SvaraRadera
  8. Showen verkar riktigt häftig! Den ska jag hålla utkik efter.
    Tänk jag har aldrig bakat kex till ostrbrickan och ändå äter jag så mycket dessertostar. Äter dem iofs oftast utan något till. men kexen låter mycket goda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fantastiskt häftig, finns tydligen en hel massa olika shower som de far runt med, ta absolut chansen när de kommer!
      Ja, blir det kex här så är de oftast hembakade annars tar vi gärna också bara ost...:)

      Radera
  9. Skojar att här ska bakas kex! Vilka bra recept, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas du gillar dom! Vassego.

      Radera
  10. Ojoj vilka smarrig kex du har gjort kexet ;-)
    MASSA varma kramar till dig denna måndag!

    SvaraRadera
  11. Vilken härlig spontangrej! De är ju verkligen grymma!!

    Och de här kexen låter också grymma. Förstår inte varför jag bakar kex så sällan. Typ aldrig. Bättring, Nina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var det verkligen, de är helt otroligt grymma!
      Japp, bättring, mycket godare med hembakade och så lätt att fixa.

      Radera
  12. Tjusig bild!
    Jaha, då är det bara att bjuda in vännerna på ostbricka...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra!
      Ja, då blir de glada vänner:)

      Radera
  13. De där rosmarinkexen var ju fantastiskt goda, så jag litar på er när det gäller de här kexen också. Ska spara receptet!

    Hoppas allt är bra med er annars - här är det... ok. Calles fina mormor fick en stroke i natt så vi är alla lite nere och så. Suck.

    Kramar till er!

    SvaraRadera
  14. De ser galet goda ut de kexen, och nu blev jag såklart sugen på ostbricka med! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails