måndag 30 januari 2012

En passionerad efterrätt.

Det blir gärna en efterrätt lite då och då på helgerna här i vårt kök numera, och det är vi tydligen inte ensamma om har vi förstått. Det finns fler som tar en efterrätt i stället för att snaska i sej en massa lösgodis, som den här utvandrade skånetösen. Helgens efterrätt i det Mårtenssonska köket blev en Tiramisu med lite annorlunda smaksättning än den vanliga. Med passionsfrukt och citron blir det plötsligt en helt annan dessert, mycket friskare och fräschare i smaken och den passade väldigt fint efter all plockmat som vi satt i oss...:

Originalreceptet kommer från tv4 nyhetsmorgon, men är lite omarbetat. 

Tiramisu med passionsfrukt  2 port
2 passionsfrukter
1 äggula
½ dl socker
150 g mascarpone
saften från ca ½ citron
1 dl starkt kaffe
0.25 dl amaretto, konjak eller annan god alkohol
6-8 st savoiardikex
riven mörk choklad till garnering
Vispa äggulan och sockret så det blir lite luftigt. Halvera passionsfrukterna och gröp ur innehållet ner i äggsmeten. Rör samman smeten med mascarpone och smaka av med citronsaft tills det är smakar bra.
Blanda samman kaffe och alkohol, doppa ett kex åt gången och lägg först ett lager kex i botten på två portionsformar. Lägg sedan på ett lager av äggsmeten, doppa mer kex i kaffet och lägg ytterligare ett lager i glaset. Klicka på ett lager smet till och riv över choklad.
Låt gärna tiramisun stå kallt en stund innan serveringen.

Ett mycket passande bidrag till månadens tema klassiker hos bloggen "Söta saker", för även om det inte är något som vi kanske ätit i tid och otid så får man väl ändå räkna Tiramisu till klassikerna numer. Att det sedan är en lite nyare variant på receptet tycker vi inte gör något, det bara piggar upp lite!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

31 kommentarer:

  1. mmm nu tar ni mig till sommaren med denna smaskiga efterrätt.låter helt ljuvligt

    SvaraRadera
  2. Härlig efterrätt ser det ut att vara!

    SvaraRadera
  3. Håller med, efterrätt är gott :-) Er ser jättefin och smarrigt god ut! Förutom kaffet kanske..., har inte lärt mig dricka det än ;-) Tro mig, jag har övat många gånger.

    Ha en fortsatt bra vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det smakar egentligen inte så mycket av kaffet... du får ta en test.

      Radera
  4. Detta låter som en variant i min smak. Jag har lite svårt för vanlig tiramisu. Vet inte vad det är, för jag gillar annars alla ingredienser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske värt en test då, man vet ju aldrig. kanske är det bara blandningen?

      Radera
  5. Jag älskar tiramisu men har aldrig gjort det hemma själv:) Det här var en spännande smaksättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur enkelt som helst att göra, perfekt att förbereda och ha på lut till kvällen.

      Radera
  6. Mer efterrätter till folket! Smågodis i all ära, men jag tar en efterrätt 99 gånger av 100.

    Jag gillar det mesta som är sötsyrligt, så det här låter som något i min smak. Med eller utan prit ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hear, hear! Ja, man kan säkert hoppa på priten om man vill:)

      Radera
  7. Vet inte om jag ätit tiramisu tidigare... tror inte det! Passionsfrukt är mycket gott.
    Efterrätten hos mumsfillibabba har jag också spanat in mmm!
    Sv: Ni är välkomna när andan faller på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dags för ett smakprov nu då kanske? Ja, den verkar inte gå av för hackor..

      Vi bugar och tackar.

      Radera
  8. Jag är igentligen inge efterätts människa men ibland känns det som lite lyxigare när man får göra en 2 eller 3 rätters. Men oftast väljer jag då något lätt som lägger sig som bomull i magen och inte är allt för söt. Detta ser verkligen gott ut iaf.
    // Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är godast om det inte blir för sött. Bomull i magen låter trevligt.

      Radera
  9. Det är det bästa med klassiker - att man kan ha dem, som de är eller piffa till dem lite! :)

    Tack för tipset - jag följde ert råd! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, lite omarbetning skadar inte.
      Vassego, det var så lite så.

      Radera
  10. Låter som en god tiramisu, fint med variation :)

    SvaraRadera
  11. Ser jättegott ut! Har vid något tillfälle gjort en tiramisu där jag doppat kexen i Limoncello i st f kaffe och amaretto, och det blev också väldigt friskt och gott! Får bestämt ta och återuppliva det receptet. Det finns ju numer också glutenfria savoiardikex, så det finns ingen ursäkt för att låta bli! Ha en fortsatt fin och kulinarisk vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Limoncello är frun i kökets, för tillfället, absoluta favoritlikör! Det måste vi ju bara prova, tack för tipset!

      Radera
    2. Nu finns det ett recept att pröva också! Kika här.
      http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2012/02/glutenfri-tiramisu-med-vit-choklad-och.html

      Radera
  12. Hurra!! Bara tisdag men jag har redan börjat fundera på vilken dessert jag ska göra i helgen!:) Tiramisu står nu högt på listan!

    SvaraRadera
  13. Andra bloggen på kort tid som skriver om tiramisu. Är nog ett tecken på att detta måste göras. Ska ha gäster den 25 feb, kanske får bli då. OM jag vågar göra något helt nytt vill säga...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ,vi såg att även Helena gjorde en hyllning igår, måste absolut vara ett tecken!

      Radera
  14. En bra Tiramisù är bland det bästa som finns!

    SvaraRadera
  15. Tiramisu överallt just nu ser jag, är det ett tecken?! Ja, får nog testa, men utan kaffe då, för så vuxen är jag inte...

    SvaraRadera
  16. Letar inspiration till efterrätt i morgon när det är fredag mitt i veckan och vi får gäster. En tiramisu får det bli:-), fast jag gillar inte kaffe och brukar skippa det/byta ut mot annat. Kanske inte räknas som en tiramisu, men det är gott i all fall:) Trevlig blogg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!