tisdag 31 januari 2012

Genvägar låter bättre...

Ibland är det faktiskt tillåtet att fuska lite i köket, eller att ta en genväg om det låter bättre. En genväg som vi tar lite då och då går till Thaiaffären i vår stad och ibland köper vi med oss hem en burk med en smarrig sås som vi värmer och sörplar i oss till stekt ankbröst. Men det är bara en sorts färdigsås som vi använder, blir vi sugna på något annat till ankan så kockar vi till det själv, som tex denna med plommon, eller denna på fikon.

Mums på tallrik! 

Genvägar i Mårtenssons kök...  2 port
Ta på varma kläder (om det är kallt ute) och skor.
Ta en tur till närmaste asiatiska affär och leta upp färdig "peking anksås" på glasburk. 
Ta med burken till kassan, betala och återvänd hem.
Klä av ytterkläderna och skorna och gå ut i köket.
Skruva av locket på burken, häll såsen i en gryta och värm.
Servera såsen till ankbröst som tillagas så här:


Stekt ankbröst  2 port
1 ankbröst/person
salt och vitpeppar
Skär snitt i den feta sidan av ankbröstet, salta och peppra. Hetta upp stekjärnet ordentligt. Lägg i ankbröstet med den feta sidan ner, sänk värmen och bryn ca 5 minuter. Vänd och stek andra sidan någon minut.
Lägg över köttet i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och ställ in formen mitt i ugnen på 150 grader. 
Stek tills temperaturen är 65-70 grader, beroende på hur du vill ha ditt kött. Vid 65 är det rosa, vid 70 är det nästan genomstekt.
Ta ut köttet, lägg under en bit aluminiumfolie och låt det vila ca 15 minuter innan du skär upp det i skivor. 

Nu från fusk till något helt tvärtom, nu ska här snackas det finlir istället:) Eller nåt... För de av er som kikade in här i söndags så kanske ni minns att frun i köket var bjuden på Afternoon tea och naturligtvis följde den evige följeslagaren kameran med. Lite av det som bjöds på blev förevigat så ni kan få ta del av tjusigheterna:

Några av de goda kakor som vi bjöds på, och så dagens meny.  

 Te i massor, så många goda sorter. Sweet chili från Yogi var en riktig höjdare. 

 Fler godsaker, tänk att saffransskorpor kan vara så vackra att bara se på. 

 Naturligtvis så bjöds det på sandwiches också, här med tonfiskfyllning...

och här med laxfyllning.

Det var en riktigt härlig eftermiddag vi fick tillsammans, det surrades runt bordet som det bara kan när ett gäng damer på teaparty utbyter livserfarenheter. Nya ansikten att lära känna blandat med gamla bekantskaper och arbetskompisar från förr, tack Malin och Julia för en finfin eftermiddag.

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

30 kommentarer:

  1. Afternoon tea, låter ljuvligt sofistikerat trevligt! Så härligt brittiskt!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst gör det, mycket sofistikerat var det:)

      Radera
  2. Så härligt med afternoon tea, me like! :)

    SvaraRadera
  3. jag har aldrig tillagat anka... knappt ätit det heller faktiskt, bara i england där vi fick det som "förrätt" när det vankades kinamat. men då var den strimlad i små små bitar och kunde lika gärna varit kyckling (eller skata).

    på tal om england så ser den där afternoon tea-eftermiddagen väldigt trevlig ut! jag hoppas att ni spretade ordentligt med lillfingret när ni satt där och diskuterade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huga, skata... nej då är anka säkert bättre:)
      Fingerspret absolut, vi var dessutom två som hade hatt och pärlor på, dagen till ära:)
      /Anki

      Radera
  4. Klart man måste köra "genvägar", helt rätt :-)
    Ser ju verkligen supergott ut!

    Afternoon tea, jo jag tackar jag, där hade jag också velat vara. Så MYCKET gottit!!!

    Kan erkänna att det var första gången jag lagade rödspätta. Men det kommer absolut bli fler gånger.

    Ha så gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är genvägarna så goda som denna så är det bara att köra på.

      Spätta uppskrivet på menyplaneringen:)

      Radera
  5. hihi jag gillar verkligen receptet på såsen!!! Ankan låter super och vilket afternoon party!!! Ni verkar ha haft en härlig helg:) Stor kram

    SvaraRadera
  6. Vill också gå på afternoon tea!! Låter ju hur mysigt som helst. Och så mycket gosaker!!
    Klart man får fuska ibland!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får väl bjuda hem på lite teparty, fast det är ju klart - det är ju trevligare att få sätta sej till dukat bord:)

      Radera
  7. åh låter smaskens,dock aldrig ätit anka,men ser supergott ut.
    a ibland tar vi genvägar,fast vi vet alla att de är godast och göra hemlagat.åh vilket partaj,mumsiga kalasbitar ni fick mumsa på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hemlagat är godast, men just pekingsås kan vi nog inte få till på egen hand.
      Kalasbitarna var supergoda.

      Radera
  8. Mums på både pekinganka och afternoon tea. Bägge inträffade alldeles för länge sedan för min del!

    SvaraRadera
  9. Klart man måste gena genom köket ibland! Undrar när jag ska få ändan ur och testa att tillaga anka. Eller kanske skulle pricka en skata i trädgården om nu Pernilla säger att det är same same :-)
    Coolt att bli bjuden på afternoon tea!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med skatan vågar vi inte alls uttala oss om, där får du ta Pernillas ord:)
      Ja, det var en rolig idé, lite lagom annorlunda:)

      Radera
  10. Jag är svag för afternoon tea, så gott med scones och olika bakverk!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de svaga räkna Anki också sej till numera.

      Radera
  11. Älskar anka. Känns mycket festlig på nåt vis tycker jag, det är väl för jag tillagar anka så sällan:-)

    Vilken härlig afternoon tea söndag. Lovely.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi också, och det känns absolut som lite festligare mat-fest kan man aldrig få för mycket av:)

      Radera
  12. Mumma va gott det ser ut! Du är duktig du ;-)
    Kramkram i massor denna ondag!

    SvaraRadera
  13. Äsch, man få ju inte vara dum! Mycket smart genväg där, ibland får man lämna vissa grejer till experterna.
    Afternoon tea? Ser jäkligt gott och tjusigt ut. Nu är jag ju ingen te-fantast men kan tänka mig att smutta på en kopp om det bjuds på sådant gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, dum får man inte vara, då kan det sluta illa!
      På detta tekalaset bjöds även på kaffe, för de som önskade, men Anki är tedrickare av stora mått och det fanns många nya sorter att prova.

      Radera
  14. Åååh vilket teparty, jag hade gärna följt med som sällskapsdam och smakat på alla godsaker :D Vad roligt att Anki är tedrickare, precis som jag! Trevligt recept också, fast att snöra på mig skorna i den här kylan är inte så populärt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade säkert varit så välkommen du också:)
      Nej, man vill helst av allt stanna inne i minusgraderna.

      Radera
  15. Haha, exakt den såsen kan man köpa i en mataffär i China Town i London också. Fuskade med den när jag gjorde pekinganka. Riktigt god!

    Och så kul med afternoon tea hemma också, vart var detta, om man får fråga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den god, en mycket smarrig genväg:)
      Teapartyt var hemma hos en gammal klasskamrat och vän till Anki.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!