torsdag 12 januari 2012

Gös och bubbel.

För precis en vecka sedan  var det Trettonafton och det är väl egentligen ingenting vi brukar fira på något speciellt sätt i vårt kök. Gör ni andra det (ja, inte i vårt kök alltså...)?
Hur som haver hade vi bestämt att vi skulle äta och dricka något extra gott och eftersom det inte bidde några skaldjur eller fisk på "lillenyårsafton" så fick det helt enkelt bli i torsdags istället. I fiskbilen låg finfin gös bland isbitarna i kyldisken och eftersom det var en mindre evighet sedan vi hade gös till middag så köpte vi det.
Recept hittades på Tasteline och efter en smärre förändring så blev det som följer:


Gös med parmesansås och bacon 2 port
400 g gösfilé
1 bananschalottenlök
2 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
1½ dl riven parmesanost
½ pkt bacon
½ citron, pressad och rivet skal
salt och peppar
ev. en skvätt vitt vin till smaksättning
maizenaredning
Strimla bacon och stek det knaprigt i stekpanna, ta upp det och låt rinna av på hushållspapper. 
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smör. Slå i vinet och låt det hela puttra några minuter (reducera) tills det återstår ca ½ dl. 
Sila från löken och blanda samman vinet med crème fraiche och ost, smaka av med salt och peppar, citronskal och saft och ev. mer vin om du tycker det, eller mer ost. Red av såsen till önskad konsistens. Ta av grytan från plattan och lägg på ett lock så den håller värmen.
Klicka smör i stekpanna, gärna teflonpanna, och stek gösen några minuter på varje sida. Du ser när fisken är klar om köttet är vitt rakt igenom. 
Om såsen har hunnit svalna alldeles för mycket så värm på den igen och servera fisken med sås, bacon, kokt potatis och grönsaker.

Så ända in i bänken gott var det, en otroligt fin smakupplevelse med alla smaker som gick så bra tillsammans.
Till middagen valde vi att dricka ett bubbel som kommer från Frankrike men som bär namn från en vingård alldeles utanför Ystad nära Köpingebro, Köpingsbergs Gård, som ägs av Carl-Otto Ottergren som är leverantör av detta vinet. Vi har snackat om att ta en tur dit flera somrar nu, men det har aldrig riktigt blivit av men till sommaren så ska vi göra vårt bästa att styra våra stålhingstar dit.

 Bubblorna finns att beställa i vissa systembolag, men på stans bolag så stod det på hyllorna vilket i och för sig kan haft att göra med att det var nyårsafton i faggorna när vi köpte det. 
Vinet var riktigt gott i smaken, men tyvärr försvann bubblorna otroligt snabbt när flaskan väl hade öppnats. Vi tycker bäst om bubbel som verkligen är bubbligt, där bubblorna känns även efter vinet har hällts i glaset, men tyvärr var det inte riktigt så här. Så just detta kommer ni inte att se i vårt kök fler gånger men när druvorna som odlats här har blivit till färdigt vin så ska vi ge det en chans. 

Ikväll blir det förmodligen ett glas andra bubblor eftersom vi ska på Quizzkväll på Bryggeriet igen. Det har varit ett litet uppehåll över hösten men nu är det alltså dags att gnugga geniknölarna för vårt, och andras, lag igen. Hoppas bara vi inte blåser bort på vägen dit, för utanför dörren väntar värdens stormoväder...
Är ni nyfikna så lovar vi att berätta i morgon hur det gick för oss, men då får ni lova att hålla tummarna och att dessutom kika in i morgonkväll.
Hoppas ni får en fin torsdagskväll,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Oh herre"GÖS"us så gott. Håkan, jag har ätit gös ett par gånger faktiskt hihi.Hoppas ni kammar hem quizzet, tänk sånt finns inte i våran lilla byhåla! Det låter otroligt mysigt, trevligt och oväxlande grej att ge sig i väg på och samtidigt få snegla lite på folk. Tack för bbbeltipset men jag säger som ni, det är ju bubblorna som gör grejen och förvinner dom innan de nått gommen, då är det ju riktigt riktigt tråkigt. Ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
  2. Quizkväll låter riktigt trevligt, njut och vinn (håller tummarna!)

    Sv: Kul att Anki är på! Ja, lite som tzatziki men ändå inte i och med färsk koriander/mynta och spiskummin mm så blir smaken helt annorlunda!

    Önskar er en riktigt trevlig kväll, kram!

    SvaraRadera
  3. åh va gott,finns de nåt ja kan äta ofta av så är det fisk.så himla GOTT.men den såsen var intressant,inte sett de nån annanstans.
    man lär sig mycket av er.tack för alla goa tipsen

    SvaraRadera
  4. Oh my! Det här såg ju fantastiskt gott ut. Det kommer att sparas i mina recept. Tyvärr är jag dålig på fisk, kanske beror på att jag aldrig ätit fisk hemma (pga allergi). Men självklart kan man lära sig för det är ju så gott.

    Självklart håller jag tummarna för er att det går bra.
    Lycka till!

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Åh hjälp! Den där fisken såg precis vrôlgod (väschötska ;)) ut!

    SvaraRadera
  6. Fisk är ju inte riktigt min grej men med BÅDE bacon och parmesan så vete tusan om jag inte ska prova detta...

    Låter som att det däremot är min typ av bubblor som åker ner i strupen denna kväll. Lycka till på quizzen. Vilken rolig grej! OK, jag håller tummarna...

    SvaraRadera
  7. Får bara återigen låna namnet från en annan fin matblogg, mumsfillibaba!! så gott det låter. Bacon till fisk kan vara så gott. En riktig höjdare till lutfisk om man nu råkar vara en fan av det.
    Har hållit tummarna för er hela kvällen så här har det inte blivit mycket gjort ;) Hoppas nu ni tog hem segern, igen!!

    SvaraRadera
  8. Men gös, bacon och parmesan kan inte bli fel när man gjort som ni nu gjorde! Mums!
    Och har jag någonsin sagt nej till bubbel???
    (Hoppas ni vann!)
    Kram till er båda!

    SvaraRadera
  9. Så fint upplagt på tallriken! Hoppas ni hade en bra kväll :)

    SvaraRadera
  10. Tack snälla för er omtanke! Ta hand om varandra! Kramar Anna

    SvaraRadera
  11. Ser ofta recept med gös som låter så himla gott. Men tillagar sällan. Får väl leta efter gösen nästa gång i fiskbilen...
    Carl-Otto....var inte han med i halv åtta?? Helt skadad på halv åtta fronten. Såg en tjej i kassan på konsum förra helgen som jag kände igen. Trodde det var en kändis. Tja....kom på att hon varit med i halv åtta. Vad kallar man det? D-kändis??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt, Sofie, visst var han med i ½8 för ganska länge sen. Minns att han sabrerade en flaska bubbel där. D-kändis bör det väl luta åt, eller?

      Radera
  12. Gös är en riktig toppenfisk. När jag var barn köpte vi den dirket från en av två(!) fiskare på lilla mälarön Adelsö där mina föräldrar hade sitt sommarställe. Numer blir det saluhallen.

    SvaraRadera
  13. Jisses, så god den tallriken såg ut! Gös är en av mina vita favoritfiskar. Jag tycker om att det är hyfsat fast i köttet och har lite mer smak än tork (och kan vara bättre miljömässigt). Jag köpte hem ett gäng avokado när jag handlade för det var så länge sedan vi hade det hemma.
    Trist när bubblorna försvinner. Jag tycker också om när mousserat vin verkligen är bubbligt.
    Ha en finfin helg nu med er!

    SvaraRadera
  14. Parmesansås, det lät nåt det! Ska absolut testa!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!