fredag 6 januari 2012

Nybakad frukost med nattjästa bullar.

Äntligen, den hel dag med sol, blå himmel, bara små vindpustar och inte en regndroppe inom räckhåll! Perfekt dag för en långpromenad, känns som det var en hel evighet sen det hände sist... Undertiden vi var ute och rörde på kropparna så puttrade kvällens middag i crock potten, vi vågar oss hemifrån allt längre stunder så inskolningen känns lyckad! I dag lämnade vi den ensam hela 2½ timme, rekordtid hitintills. Till slut vågar vi kanske lämna den ensam undertiden vi är på jobbet.

Innan vi gav oss ut på promenad var vi ju tvungna att proviantera och det gjorde vi under en långsittarfrukost. Nybakad frukost, dessutom... Bullar som Anki slängde ihop i gårkväll och som stått i kylen över natten och jäst, alltså nattjästa bullar. Ursprungseceptet hittade vi på Kokaihop, goa bullar blev det:


Kalljästa bullar, ca 8 stycken
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk olja
½ tsk salt
2 msk flytande honung
8 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
½ dl rågsikt
½ dl vetekli
Lös upp jästen i vattnet i en skål. Rör ner övriga ingredienser och arbeta samman, det bli en lite klibbigare variant eftersom den bakas på dinkelmjöl. 
Dela degen i ca 8 bitar som du rullar till bullar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper på och ställ in dom i kylen över natten.
På morgonen tar du ut bullarna och sätter igång ugnen på 225 grader. När ugnen är varm gräddar du bullarna 10-15 minuter och sen är det bara att njuta av nybakade, varma frukostbullar.

 Håkan slängde ihop en räkröra med bl.a majonnäs och dill, lika god som receptet är hemligt:)

För tillfället har vi en riktigt tjusig solnedgång att njuta av, himlen är härligt rosafärgad så det är bara att ta tillfället i akt och njuta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

29 kommentarer:

  1. Härligt med nybakta bullar till frukost och med en god räkröra. Receptet lånar jag!!

    SvaraRadera
  2. Verkligen fina och släta bullar! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  3. Tina; Ja, det var inte fel alls:) Låna på du.

    Hovkonditorn; Tackar! Detsamma.

    SvaraRadera
  4. Härligt med nybakat till morgonen! Gillar sånt som går att förbereda till såna stunder då man till exempel vill ha sovmorgon!

    Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
  5. Det har varit en fin solig och vacker dag och faktiskt en hel del snö också. Visst är det bra med bröd som man kan förbereda dagen innan. Gillar ert recept som också innehåller nyttigt mjöl.

    SvaraRadera
  6. Åh!
    Jag har fått dille på just detta, ännu ett recept å prova alltså. :D Toppen!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. MÅGott; JA, visst är det härligt att både få njuta av sovmorgon och nybakat:)

    Gul; Ja förberett är king!

    SvaraRadera
  8. Haha, vi har också gått vinterpromenad och ätit kalljäst bröd idag! :-) Önskar er en jättehärlig Trettondagshelg, men mycket gott vin! Själv har jag - hör och häpna - vidgat mina vinvyer något, och är nu helt inne på riojaviner. Rejält kryddiga och mustiga ska de vara, så klart. Kram på er!

    SvaraRadera
  9. Nybakta frallor till frukost är aldrig fel och inte fel med en lite nyttigare variant

    SvaraRadera
  10. Ser ljuvligt gott ute =)
    Kramkram denna afton!

    SvaraRadera
  11. Lisa; Fint dille det där!

    Helena; Oj då, great minds think allike:) Ja, vi såg de kalljästa baguetterna hos er, de ska vi absolut prova! Rioja, ja tack!

    Cupcake; Inte fel alls, varken nybakat eller nyttigare:)

    SvaraRadera
  12. Vardags; Så kul att höra. Detsamma.

    SvaraRadera
  13. Vilka fina bullar. Nattjästa/långjästa är toppen. Vem säger nej till nybakat till frukost?! Räkröra på frukostmackan... Era gourmeter... :-)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  14. Remsan; Tackar, visst är det toppen i allra högsta grad. Ja du, det gäller att passa på:) Detsamma.

    SvaraRadera
  15. Ja gjorde också kalljästa bröd här om dagen,har dock ännu inte lagt upp recept .men älskar verkligen recept som är så smidigt,enkelt och att de är så gott.Kan äta dessa varje dag.

    SvaraRadera
  16. Så härligt när det få lukta nybakat en helgdags med nykokat kaffe....bara de är väl livskvalité....=)
    Snygga var de oxå!... ;)

    SvaraRadera
  17. Älskar också långjäst/kalljäst bröd! Åt ett idag och det blir ett imorgon med (samma recept!).

    Sv: Åh så synd att Anki inte gillar indiska kryddor! Men Anki gillar väl vitlök och ingefära? Vissa recept duger dessa bra även som indiskt kan jag lova! Under januari månad gör jag mkt indiskt på bloggen. Hoppas ni ändå följer mig!

    Önskar er en riktigt fin helg, kram!

    SvaraRadera
  18. Jag var också ute på promenad idag, en riktigt lång en. Då märker man hur skönt det är att få lite dagsljus på en!

    Kalljästa bullar är grymt, det brukar jag ha om vi har folk som sover över. Man vill ju gärna impa lite...;)

    SvaraRadera
  19. Visst är det underbart med nybakat bröd på morgonen men... när man sitter och slösurfar så här mitt i natten och inte kan sova hade det definitivt suttit fint med ett gäng varma brödbullar med smältande smör på. ÅH, vad jag blev hungrig nu...

    SvaraRadera
  20. Ja idag har vädret varit helt underbart! Nattjästa bullar är en riktigt favorit, så det receptet får jag ta och spara :-)

    SvaraRadera
  21. Lyxigt med frallor på morgonen! Det där med kalljäst är så smidigt, att man liksom kan sova samtidigt som man gör något annat. Hihi. Hopas ni får en underbar trettonhelg! Kram

    SvaraRadera
  22. Yes, underbart! Nybakat bröd på morgonen, kan det bli bättre? Vi ska hämta hem Kitchen Aiden idag, så kanske kan det bli nybakat till söndagsfrukost...

    SvaraRadera
  23. Smulan; Då ska vi hålla utkik efter ditt recept, vi tar tacksamt emot alla vi kan lägga händerna på:)

    Tina; Absolut livskvalité, så enkelt att få njuta av.

    Amy; Ingen risk att vi hoppar över dej även om det blir Indiskt, så intressant att läsa ändå! Och om inte annat så kan ju H. sitta o njuta av läsningen och bilderna:) Vitlök o ingefära, absolut men t.ex curry, spiskummin, gurkmeja, kummin o.dyl går inte alls hem, tyvärr...

    Kim; Hög impfaktor, helt klart:) Visst saknas ljuset i allt det gråa och blöta...

    Nina; Dom hade säkert smakat finfint mitt i natten också. Hoppas du kom i sömn till slut:) Åh andra sidan kan man ju slänga ihop dom på natten när man inte kan sova...

    Linda; Visst var det härligt! Spara på du bara:)

    Bullmamman; Tack.

    Ann-Sofi; Så bra sätt att se på saken, baka undertiden du sover, smart! Detsamma till dej.

    Dill; Japp, kan inte bli en mycket bättre start på dagen:) Vi håller tummarna för er söndagsfrukost då!

    SvaraRadera
  24. Kalljästa bullar är ju Guds gåva till människan, ett smidigt sätt att skynda långsamt och få njuta av nybakt på morgonkvisten :) Fina blev de verkligen, och säkert riktigt goda också <3

    SvaraRadera
  25. Nattjästa bröd är underbart!! Det är sån lyx att sätta sig på morgonen och äta nybakade bullar!
    Hoppas ni haft en trevlig helg!

    SvaraRadera
  26. Alexandra; Du har så rätt så, kloka ord från klok tjej:)

    Åsa; Ja, det känns faktiskt riktigt fint att njuta nybakat utan större klödd.

    SvaraRadera
  27. Hittade bloggen av en ren händelse. en sån underbar blogg och med massa recept jag bara måste testa. Ett av de första ska nog allt bli nattjästa bullar o långpannebröd. Bekväm av mig och testat olika långpannebröd och nya tips är inte fel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen in i vårt kök, MarieLouise! Tack för din fina kommentar, vi blir så glada och tacksamma av så fina komplimanger.
      Hopps du gillar de recepten du testar, skriv gärna en rad hur det gick:) Lycka till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!