tisdag 21 februari 2012

Kycklinggratäng med mango chutney

Fastlagsbullar, fastlagsbullar... nej, inte en enda fastlagsbulle tänker vi bjuda er på idag  vi fortsätter med baklängesmiddagen, eller ska vi kanske säga presentationen av menyn från i lördags istället.
Efterrätten skrev vi om i söndags (här hittar du den) och alltså är det dags för varmrätten idag, en kycklinggratäng som vi bjudits på hemma hos Ankis föräldrar många gånger. Efter en stunds letande i gröna lådan hittade vi receptet, vi var lite tveksamma ett tag men det visade sej vara den maträtten vi tänkt oss.
När vi bjuder hem Anne och Ingemar så gäller det att hitta på mat utan vitlök så detta passade perfekt, ingen vitlök så långt tungan räcker. Annars är det inte riktigt lätt, vi har upptäckt att de flesta av rätterna vi äter och bjuder på ofta har just vitlök som ingrediens, men det är faktiskt spännande med lite utmaningar.


Nu är inte denna rätten någon större utmaning i sej eftersom den är väldigt enkel att kocka till, har få ingredienser att handla hem så det är inte heller så jobbigt. Vill man kan den säkert variera på många vis, tillsätta strimlad paprika, kanske pressa i lite vitlök eller varför inte koka riset innan och lägga det i botten på formen? Gör som ni vill, bara ni gör den:)


Mangokyckling/kalkon   6-8 port
1 kg kokt kycklingfilé eller kalkonfilé
När köttet är kokt så skär du det i mindre bitar och lägger dom i en smord ugnsfast form.
Sås 1
1 burk Mango Chutney av bra kvalité
1 msk curry
Blanda samman chutney och curry i en tjockbottnad gryta. Låt det koka upp under omrörning och låt det sedan småputtra 5 minuter. Ställ sedan chutneyn att kallna.
Sås 2
4½ dl naturell yoghurt
350 g majonnäs (nästan 1 burk)
Rör samman yoghurten och majonnäs med den kalla chutneyn och häll blandningen över köttet i formen.
Gratinera det mitt i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Ris och sallad passar fint till.

Så är det dags för bokrean att starta i morgon, är ni laddade? Har ni kryssat för i katalogerna vilka böcker ni vill ha med er hem? Eftersom vi båda är lediga i morgon så ska vi naturligtvis ta en tur både till bokhandeln och Åhléns för att se om det finns någon där som vill flytta in i vår bokhylla. Vi har helt gett upp det där med att inte köpa fler kokböcker, det var helt lönlöst att tro att det skulle fungera alls, så det lutar väl åt att det ligger något liknande i vår påse i morgon. Vi får väl se...

Happy bookshoping,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Vilken god mat. Jag skulle dock hoppa över majonäsen eftersom jag inte tycker om det. Bokrean måste man kasta en blick på även om jag tycker att kvalitén och utbudet av böcker på rean har blivit så väldigt mycket sämre. Men några böcker brukar man ändå kunna fynda. Lyxigt det låter att va lediga tillsammans i morgon. Ha en bra dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du behöver inte oroa dej över majonnässmaken för det smakar inte av den, snarare tar chutneyn över.
      Visst är inte rean vad den var för några år sedan, då kunde man verkligen göra fina fynd.
      JA, vi har tur med våra scheman där vi har ledigt på onsdagarna tillsammans, snälla chefer:)

      Radera
  2. Vitlök äker nästan alltid ner i min mat med. Kan liksom inte låta bli...

    Bokrean har lite tappat sin charm tycker jag med alla reautgåvor man ser år efter år... Men eftersom jag inte bara är en matnörd utan också en boknörd så självklart kommer jag kolla och säkert köpa också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bokrea är ju kul! När jag bodde i Vimmerby hade bokaffären där alltid öppet mellan 24-01 natten innan bokrean började. Det var jättemysigt att gå ut och fynda böcker mitt i natten:)
      Ha det så skönt på er lediga dag! Här är vi också alltid lediga på onsdagar:)

      Radera
    2. Kim; Nej, det är väldigt svårt att låta bli de små juvelerna:)
      JA, vi kan bara hålla med dej att det blivit sämre, men dit måste vi ändå... man vet ju aldrig:)

      Ann-Sofi; Visst är det, minns att det var så här i stan innan om åren också, men det har de nog slutat med?
      Tack, det ska vi försöka, hopas det blir en härlig onsdag för er också.

      Radera
  3. Vitlök använder jag med väldigt mycket. Kul med bokrean tyvärr blir det inget rea fynd för mig på några dagar har åkt på influensan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, influensan vill man inte ha besök av, tvi tvi tvi:) Krya på dej!

      Radera
  4. Gott med mangochutney och kyckling, funkar riktigt bra ihop. Ingen hetvägg för mig heller idag. Visst är vi duktiga? Fast jag tycker inte ens om dem så det är ingen större uppoffring att låta bli...

    Jag ska se om jag kan få tag på någon trevlig kokbok. Har svårt att låta bli. Och så behöver jag ju fler till landet :-)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså Lotta, om du läser här så är det som så att vi har lite problem med att ta oss in i dina kök och kommentera där, datorn bara hänger sej helt och håller och vi kommer varken fram eller tillbaka. Ibland funkar det perfekt men t.ex idag så går det inte alls? Vi gör ett nytt försök i morron, men annars så såg din pizza så attans god ut:)

      Nej, vi är väl inga fantaster vi heller av fastlagsbullar, men det slank ner vars en, på vars ett håll, ändå idag:)
      Ja, de där kokböckerna är svåra att gå förbi, men huvudsaken de lir använda sen också:) Skönt att kunna skylla på landet:):)

      Radera
    2. Hm, kanske dags att se över vissa inställningar hos mig. Moma har påtalat problem också och det är ju inte kul. Jag får andra kommentarer så det ska ju funka men något verkar ju helt klart vara knas. Ska kolla upp det. Tack för uppmärksammandet!

      Radera
  5. Försöker varje år hålla mig ifrån rean och så slutar det alltid med att jag fyndar lite nya (kok)böcker i alla fall...

    SvaraRadera
  6. åh gu så gott,detta ser ju bara för ljuvligt ut

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!