måndag 27 februari 2012

En pajig utmaning.

Om man kikar in på bloggen "Fika med Eleonore" så kan man läsa om hennes utmaning för både sej själv och sina läsare, en utmaning som vi bestämt oss att hänga på. Det hela går ut på att man ska använda sej av sina kokböcker som har en konstig tendens att hamna i bokhyllan och kanske mest stå där och samla damm. Känns det igen? I vårt kök använder vi vissa kokböcker flitigt, men det är många som vi kockat till kanske ett recept från och sedan har boken blivit skådebröd på hyllan. Men inte nu längre, nu ska de plockas fram och dammas av till utmaningarna som Eleonore serverar.

Månadens tema är pajer och av en händelse så står det en kokbok med recept på bara pajer i, helt oanvänd är den. Eller i alla fall så var den det, nu har vi provat ett av recepten och förmodligen blir det fler eftersom vi hade lite svårt att välja... Vegetariskt föll valet på denna gången och så här såg resultatet ut:


Tada! Rödbetspaj med fetaost.

Rödbetspaj med fetaost  6 pers
2½ dl vetemjöl (vi bytte mot dinkelmjöl fullkorn)
75 g smör
3/4 dl kesella
Kör mjöl och smör i en matberedare, eller hacka ihop det. Tillsätt kesella och arbeta snabbt samman en deg. Tryck ut den i en springform på 24 cm. Ställ den att vila i kylen minst 30 minuter. 
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 10 minuter på 200 graders värme.
Fyllning
600 g färska rödbetor
1 gul lök
150 g fetaost
4 ägg
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl mjölk
½ dl hackad persilja
1 dl svart urkärnade oliver
Borsta och skölj rödbetorna, koka dom ca 1 timme. Skala betorna och dela dom i mindre bitar.
Skala och hacka löken, fräs i smör. tillsätt rödbetorna och krydda med salt och svartpeppar. 
Mosa fetaosten grovt. Vispa samman ägg, yoghurt och mjölk. Rör i ost och persilja.
Lägg rödbetorna, lök och oliver i pajskalet. Häll i äggstanningen och rör runt så det rinner ner bland betorna ordentligt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 40 minuter. 
Vi åt vår med vitlökssås, gjord på matlagningsyoghurt och pressad vitlök, och en grönsallad. 

Boken vi hittade receptet i, "Allt om det goda Pajer". En kokbok som hittat hem till oss från Håkans föräldrar, tror den fanns med som en seriebilaga till någon kvällstidning. De flesta recepten är hämtade från Allt om Mat. Vi kom i alla fall fram till varför det inte lagas till paj så väldigt ofta i vårt kök när vi kockade till denna. Det är en hel del jobb med en paj, många moment och en del tid går det åt kanske inget man gör så väldigt ofta på vardagarna när det är lite ont om tid... Men gott är det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                                                              
xx

17 kommentarer:

  1. Gott! Fint! Läckert!

    Verkligen jättefin paj med massor av gott i. Pajer blir det lite av, precis av den anledning som ni säger - en del meck.

    Inspirerad av er har jag ägnat lite tid åt att kika i de där kokböckerna hemma hos mig som är väldigt lite tummade. Det finns massor av gott att hämta! Så tack för påminnelsen, även om det nog inte blir paj närmast på matsedeln.

    Önskar er en trevlig måndagskväll!

    SvaraRadera
  2. Den här pajen ser riktigt lyxig ut =)
    Kram på er

    SvaraRadera
  3. Älskar rödbetor, men fetaost och oliver... Försöker att smaka allt, men hittills var det inget för mej. Men man blir ju äldre och modigare ;-)

    Det behöver inte vara mycket arbete med en paj; mitt älsklingsrecept "Mormors bästa bjudpaj" som jag gör rätt ofta går fort - färdig pajdeg en förutsättning förstås ;-)

    Förvälld purjo fördelas över degen (behöver inte förbakas om den är färdig), 1-2 skivor smakrik ost på skivor av rökt skinka som sen viks till trekanter, en burk hela små champinjoner strös över, lite tärnad ost och sen en äggstanning - färdig efter 20-25 minuter i ugnen. Ingen tror mej, när jag berättar hur snabbt det går och hur lite ingredienser det verkligen är... men äter gör dom tills pajformen är tom och ber sen om receptet ;-)

    Kanske en idé för en annan dag än den vegetariska måndagen...

    Ha en bra (kulinarisk) vecka!

    SvaraRadera
  4. Annorlunda med rödbetor i pajen. Blir ju jättefin färg :-)
    Tror minsann jag har den boken också. Himla bra att ni påminner mig.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Den här boken har jag också! Till helgen ska jag göra någon av alla de goda pajerna i den. :-)

    SvaraRadera
  6. Vegetarisk paj, det gillar vi här! ;)

    Nästa månad ska jag vara med i kokboksutmaningen!

    SvaraRadera
  7. Så vacker paj med röbetan som färgar :) En bra utmaning det där:) Och vegetariska recept kan jag inte få för ånga av:) ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  8. Mums vilken god paj! Gillar verkligen rödbetor så den verkar vara helt i min smak. Kul idé att faktiskt använda sina kokböcker, får väl erkänna att det är väldigt sällan jag använder mina annat än till lite inspiration. Men denna vecka blir det matlagning efter recept eftersom vi ska testa en matkasse, spännande.

    SvaraRadera
  9. Så kul att ni också hakar på. Även om man tillhör dem som ofta använder sina kokböcker, så inbjuder utmaningen till att testa något nytt. Rödbetor och feta i en paj kan inte vara annat än supergott.

    SvaraRadera
  10. Håller med till fullo. Paj är gott, men tar tid. Vem har inte en massa kokböcker, fast mina är mest bakböcker! ;)

    På tal om det, så har Starbuck öppnat. Jag var där och provsmakade i lördags. Gott och dyrt! :)

    SvaraRadera
  11. En ny variant men vilka goda ingredienser, de är välbekanta!

    SvaraRadera
  12. Rödbetspaj har jag aldrig testat, det såg otroligt gott och fräscht ut. Snyggt fångat dessutom.

    He en skön dag/ Jimmie

    SvaraRadera
  13. gu vilka färger och låter gudomligt gott ut.

    SvaraRadera
  14. Bra utmaning tycker jag. Herregud vad använda kokböcker man har. Skämmes!

    SvaraRadera
  15. En smart utmaning tycker jag, inte många kan väl skryta med att man använder (och med använder menar jag lagar recept ur) alla sina kokböcker mycket?
    Rödbeta och fetaost är en toppenkombo. Och paj gillar jag för att man tager vad man haver. Sitter och väntar in en paj själv precis nu.

    SvaraRadera
  16. Den såg verkligen supergod ut! Jag älskar verkligen rödbetor, så billigt och gott. Vilken bra utmaning att börja använda kokböckerna. Jag antar den jag med! Börjar med min RawFood bok!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!