måndag 20 februari 2012

Inga gamla kläder!

Goda nyheter damp ner i vår mejllåda i dag, hotellet på Bali kan tänka sej att göra plats till oss i sommar, Whiii! Tänk att ett mejl kan orsaka sån uppståndelse och glädjetjut, undrar just vad grannen tänkte...)
Nu ska här studeras vad som bjuds på den ön, vad vi vill se, vilken mat vi kan förvänta oss och annat livsviktigt vetande. Något vi vet är i alla fall är att det finns en massa goda frukter att sätta tänderna i och det ser vi fram emot. Säkert kan vi få några bra uppslag till vegetariska måltider som vi kan kocka till i vårt eget kök när vi kommer hem. Märker ni vart vi är på väg...?

Vi är på väg till förra måndagens vegetariska måltid som, efter en inventering och rensning av kyl och skafferi, blev en snabblagad gryta på "man-tager-vad-man-haver"konceptet. Ett mycket lyckat koncept blev det där små bitar av både rotselleri och broccoli fick delta. Har ni något annat som behöver rensas ut så släng i det, såvida det inte handlar om garderobsrensning för då snackar vi plötsligt en helt annan rätt.
"Gamla kläder", minns ni det från Sällskapsresan 1?

Inga avlagda tröjor så långt ögat når!

Vegetarisk gryta  2 port
2 vitlökar, finhackad
1 röd lök, finhackad
1 burk krossade tomater
1 paket bönmix
2 morötter, skalade och slantade
rotselleri, i mindre bitar
broccolistammar i slantar
röd spetspaprika
några broccolibuketter
basilika
ca 3 dl vatten
1 msk grönsaksfond
salt och peppar
Till servering:
Parmesanost och svarta oliver
Fräs rödlök och vitlök tills det är mjukt och fått lite färg, lägg över i en gryta. 
Häll de krossade tomaterna och bönmixen i grytan och låt det puttra undertiden som du fräser morötterna, broccolistam, rotselleri och paprika så de får lite färg. Häll sedan ner grönsaksfräset i grytan, tillsätt vatten, fond, basilika och kryddor.
Låt grytan puttra 10-15 minuter, tillsätt broccolibuketterna de sista minuterna och smaka av.
Servera till pasta eller ris, gärna med hyvlad parmesanost över och oliver till. 

Kvällens vegetariska alternativ har vi hittat hos en annan fin matblogg, den står just nu och övar poser inför fotograferingen i köket. Rena rama "Top model" i Mårtenssons kök...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

27 kommentarer:

  1. Puh! Skönt att veta att ni inte gnager i er gamla koftor... Det här däremot låter jättegott!
    Är inte alls avundsjuk på er tripp till Bali. Eller... JO! Snälla snälla ta mig med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, just koftorna försöker vi undvika:)
      Okej, vi får göra vårt bästa och försöka få plats med dej!

      Radera
  2. Spännande med resan! :)

    Vi tänker likadant idag har jag också pastarätt på bloggen ;)

    Önskar er en trevlig afton, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, det tycker vi också:)
      Jahaja, great minds!

      Radera
  3. här blev det frysrens till middag, blev himla bra för min del då jag hade en låda med supergod lax från thairestaurangen i frysen. mums :)

    bali? nej, här blir vi inte alls avundsjuka. nej, nej inte alls. hmpf. okej då. ta mig med! jag kan bära era väskor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En väldigt lyckad frysrens för din del då alltså, hur gick det med Jimmie, hade han samma tur?

      Om du är snäll så kan du få bära väskan som vi packar ner Remsan i:)

      Radera
  4. Åh, vad kul med resan :-)

    Rätten lät väldigt god, dock skulle jag nog välja något annat än bönor. Det går liksom inte bara... Men det är som ni skriver, man tager vad man haver.

    Ha gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi tycker verkligen det!

      Hoppa på bönorna, kanske prova med kronärtskockshjärtan eller majskorn istället?

      Radera
  5. Gud vad härligt med en Baliresa, är knappt avundsjuk :-)
    Dagens middag ser också väldigt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli en riktig upplevelse!
      Mycket gott var det, vegetariskt har blivit en storfavorit.

      Radera
  6. Gillar era vegetariska recept :) Kommer ni mellanlanda i Sinagpore på er resa till Bali?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så härligt att höra.
      Nej tyvärr inte, det blir Bangkok. Vi hörde oss för med att ev. göra det och stanna någon dag men då landade vi på helt andra summor... Synd för vi föll som furor för Singapore när vi var där. Men kanske det blir en egen resa bara dit.

      Radera
  7. Vad kul att de ville göra plats på hotellet åt er:) Jag är absolut inte avundsjuk;-D

    Man tager vad man haver är en riktigt bra grej och kul är det också eftersom man aldrig riktigt vet vad som hamnar i gryta oc förhoppningsvis inte någon gammal kofta;-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det, så trevliga var dom! :)

      Nej, just denna gången hade vi slut på koftorna i kylen, men nästa gång vet man aldrig!

      Radera
  8. Skönt att det löste sig med Bali! Visst är det spännande att botanisera även innan resan bland det som erbjuds både matmässigt och på andra sätt!

    Det börjar nog bli dags för en rensning hemma hos mig också. Så'na är spännande - det kan bli hur som helst. Det gäller bara att våga!

    Tallriken ser jättegod ut, fint foto!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var riktigt sköt att höra från dom. Botaniseringen innan tillhör en stor del av resan, så spännande:)

      Klart man måste våga, då blir det som mest överraskande oftast.
      tack så mycket, härligt att höra

      Radera
  9. Härligt!!! Klart man blir glad för ett sånt mail!!!

    SvaraRadera
  10. Bali är toppen, hoppas ni får det bäst. :)

    SvaraRadera
  11. Bali, hm inte dåligt...låter alldeles underbart!!

    Vi körde också köttfri måndag igår:-)

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som det skulle kunna vara det:)
      Fint med köttfria måndagar, eller andra dagar.

      Radera
  12. Å vad härligt med Bali! Jag vill också resa, längtar så det skriker i mig! Vi funderar också på en resa i sommaren, inte lika långt bort utan till södra Europa, kanske Italien, Spanien eller Portugal, vi får se, men det är himla härligt att drömma sig bort! Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Italien och Portugal är önskeresemål för oss också, hoppas det bär dit i framtiden. Visst är det härligt att drömma sej bort, då kan man ju hamna var som helst också:)

      Radera
  13. Jag tackar för detta receptet och går raskt vidare till baklängesmiddagen. Ser att jag missat en massa spännande recept igen. Så går det när man inte håller sig uppdaterad i blogglistan. Tur att inläggen inte försvinner efter en viss tid :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!