söndag 26 februari 2012

Mycket bra och inte alls bra!

Alltså, vilken underbart fin dag det har varit, sol och blå himmel hela långa dagen. Det enda minus som finns med den första vårsolen är väl att man ser hur skitiga fönsterna är... men det överlever vi! Hur skulle det sett ut om det inte tagits en långrunda vid havet och i skogen idag? Illa eller hur, så det var vi ju tvungna att göra.
En fika i soffan, matplanering inför veckan och matlagning på det så är söndagsschemat komplett, sånt gillas:)

Något annat som vi gillar är när vi får prova något som vi varit tveksamma till om det verkligen fungerar. Som t.ex de där silikonformarna man läser om överallt, de har vi varit ganska skeptiska mot faktiskt. Inte för att vi är några storbakare vad gäller kakor, men det finns ju faktiskt också brödformar i silikon och det händer ju att ett bröd ser dagens ljus i vårt kök.
Så när Anki var på Afternoon tea party för några veckor sedan så bjöds det på små muffins bakade i just en silikonform. Formen tillhörde en av gästerna, Anna-Lena som huserar i Önska butiken i vår stad, och hon erbjöd Anki att låna med formen och testa den. Sånt erbjudande tackar man inte nej till, kul att se om vi kunde bli övertygade om silikonformernas fördelar.
Vi testade ett av Leilas recept på cupcakes med en liten förändring och resultatet ser ni här:


Leilas morotscupcakes  till en form som ger 9 minicupcakes
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 krm vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ytterst lite salt
½ tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
½ dl rapsolja
1½ dl rivna morötter
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dom i äggsmeten. 
Tillsätt olja och morötter och blanda samman.
Klicka ner smeten i formarna, de behöver absolut inte smörjas, och grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna innan du tar upp dom ur formen.
Frosting
20 g mjukt smör
1½ dl florsocker
1 krm vaniljsocker
skal från ½ lime
35 g philadelphiaost
Rör samman alla ingredienser till en krämig och lättarbetat röra. Bred på frostingen och dekorera med lite morot, riven eller hyvlad.

Muffinsarna färdiga och ute ur ugnen. Som ni ser har smeten runnit in mot mitten, men det var vårt eget fel... Vi var lite fega och rädda för att formen skulle smälta (vi sa ju att vi var skeptiska!) så vi ställde den på ett bakplåtspapper på en bakplåt som tyvärr gjorde så att formen inte stod plant! Men det påverkade inte smaken på något vis och formen smälte inte:) 

Formen vi fick testa är från de BUYER och deras formar går under namnet Elastomoules, här hittar ni mer information om formarna. I just dessa formarna är silikonet fyllt med små metallpartiklar vilket gör att värmen fördelas extra bra och förhindrar att utsidan blir bränd eller att det inte blir riktigt färdigbakat inuti.
Nu är det som med andra saker som är riktigt bra, smakar det så kostar det. Den lilla formen vi lånade har ett pris på ca 399 kronor och det kan nog låta dyrt, men hade vi tillhört storbakarna så hade vi nog inte tvekat eftersom den var så enkel att använda och att rengöra efteråt. Alltså, vi är övertygade (och inte köpta!).

Snabbt över till något vi däremot inte alls gillar, inte ofta vi klagar och gnäller över saker och ting men det ska vi faktiskt göra nu! IKEAs diskställ i trä har vi haft tidigare och varit så nöjda med, ingen större risk att glas och annat går sönder mot träkanterna osv. Men nu är vi inte alls nöjda längre, det ni ser på bilden här nere är vårt nya diskställ som vi köpte sist vi var på IKEA, ca 3 månader sedan, som redan börjat totalhaverera! Nu räcker det inte längre med buntband för att hålla ihop det, Håkan har bundit upp med snöre så gott det går och ett nytt diskställ ska inhandlas så fort vi hittar ett vi gillar.

 Som tur var så gick inga glas sönder när allt lossnade. Inget tungt var lagt på hyllan men som ni ser så är spiken så minimaliska så det krävs inte för mycket för att få det att falla samman. Sämre än ett korthus!
Magasin Diskställ för 35 kronor på IKEA, köp inte det!

Så då blev det lite balans i dagens väldigt långa inlägg, lite flipp och lite flopp. Nu ska vi njuta av resten av söndagskvällen så batterierna är laddade inför en ny vecka. Ha det gott,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. sånt där hade vi också förut, tror att det hände samma sak med för oss med... eller så slängde vi helt enkelt bort den i en flytt för att den var på väg att gå sönder. så nej, det är bättre att köpa ett lite dyrare diskställ som håller ett tag tror jag :)

    och jag är också skeptisk mot silikonformar, av absolut ingen anledning alls förutom att jag är skeptisk mot allt som är nytt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har helt rätt Pernilla, det är bättre att köpa ett som kostar lite mer och som håller en bättre kvalité. I alla fall om man har glas som man vill fortsätta dricka ur.

      Be skeptisk no more!

      Radera
  2. Nu har ni övertygat mig :-)
    Jag hade nog också gjort likadant, typ hängsler och livrem, som ni då jag varit mycket skeptisk till silikonformar.
    Tackar och bugar för det inlägget :-)
    Hade gärna tagit ett bett på den goda muffinsen.

    Det var inget vidare med diskstället. Vi har också IKEA fast i stål. Det har hållt och glas har än så länge klarat sig. Knappt man vågar skriva det...

    Må väl!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var väldigt uppskattat att kunna prova innan man bestämmer sig, men lite oroligt eftersom den ju var på lån:) Vassego, kul att det kunde vara till nytta.
      Ja vi har också haft i stål men tyckte inte det var lika bra (storlek och liknande) som vi tyckte det i trä var... ända tills vi kom hem med detta skräpet! Kanske de bytt tillverkare?

      Detsamma till dej

      Radera
    2. Svensktillverkade diskställ av trä finns att beställa på www.trasaker.se
      Ikea köpte av denna tillverkare förr, men övergick till asienleverantör. Därav blev kvalitén sämre. Men vill man kvalité som vi svenskar är vana vid finns de nu att beställa direkt från svenska tillverkaren.

      Radera
  3. Här gillas det silikonformar ska ni veta! Smidiga och enkla!!
    Det där diskstället har vi också... och ja det är så hos oss också! Maken har fixat det tillfälligt med en större spik. Säg till om ni hittar ett bra diskställ

    Vilket underbart väder vi har haft! Låter himla skönt med promenad vid havet. Själva fick vi nöja oss att promenera i skogen och ta det lugnt, underbart!! Söndagskramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen hur bra med silikonformar som helst, vi är övertygade:)
      Ja, snart sätter vi nya spikar i, men hur svårt hade det varit för tillverkarna att göra det från början kan man ju undra!

      En skogpromenad är ju helt perfekt det också, vid havet blåser det oftast så...:)

      Radera
  4. Hade ett sådant diskställ för några år sedan. Höll bra men ruttnade tillslut. Blä!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vårt gamla ruttnade också, men vi trodde ju detta var detsamma... Blä på detta också!

      Radera
  5. Hej!
    Har följt er blogg i smyg ett tag men nu tänkte jag ge mig tillkänna och meddela att jag lagt upp er blogg på min/vår mat- och bakbloggs länklista, hoppas det är ok...? Finns nog flera saker här hos er jag är sugen på att testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen hit (även om du varit smygläsare ett tag:)) Så klart det är okej, glada blir vi över den komplimangen. Hoppas att du gillar det du testar!

      Radera
  6. Blir inte mycket (så gott som inget) bakat hos mig men muffins skulle jag kunna tänka mig och varför inte då med denna form. Testat och klart i Mårtenssons kök - då kan det ju inte bli fel :-)

    Det där diskstället har jag hört och sett dissas både högt och lågt - en tidigare version var tydligen mycket bättre. Det har väl snålats och sparats in och då stryker IKEA-kvaliteten på foten. Synd, för det är snyggt med diskställ i trä. Kan bli så sabla dyrt i andra butiker bara. Lycka till i jakten på ett nytt.

    För övrigt inte ett dugg sotis på ert dagsupplägg. Att ha tid (och intresset för det) tillsammans att lägga upp matplaneringen för veckan är en bra start när veckan drar igång. Jag fick inte ihop någon den här helgen heller :-( Ska bli trevligt att kolla in vad ni kom fram till under veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan ju inte det:)

      Ja, den vi hade innan var så himla bra, men trä blir ju lite trist efter några år... Men så blev vi så glada när vi hittade ett nytt, men den glädjen höll ju inte så länge...

      Ja, det underlättar ju en del när båda tycker det är kul med maten och att leta recept. Hoppas din matvecka blir bra ändå, och det har vi på känn att den blir!

      Radera
  7. Enda nackdelen med silikonformar är att om man har husdjur (t ex 4 håriga katter) så fastnar det päls överallt. Det försvinner inte i diskningen och inte genom att skölja av med vatten innan användning. Man får stå och plocka bort hårstrå efter hårstrå för hand, jobbigt när de är så tunna som kattpäls.
    Tycker också det fastnar massor av ludd från handduken på silikonformarna. Har tyvärr inga bra diskhanddukar längre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan vi absolut förstå, vem vill ha katthår i kakorna...
      Vi lät helt enkelt formen självtorka, så ludd från handduken hade vi inget problem med.
      Letar du bra diskhandduk så kanske du känner för att prova en som vi skrivit om tidigare, perfekt till glas i alla fall:
      http://martenssonskok.blogspot.com/2011/10/torktips.html
      Men visst är det svårt med nya handdukar, det tar ett bra tag innan dom är tillräckligt slitna:)

      Radera
  8. Gå tillbaks med diskstället o be om pengar tillbaks när ni ska dit nästa gång. Så där ska det ju inte vara!!!! (fast förstår om ni inte åker dit enbart för det...) Cupcakesen(heter det så i flertal) ser jättesmarriga ut! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi åker inte till IKEA bara för det, det blir lite väl långt:) Men absolut skulle man tagit det med vid nästa besök, fast det lär väl dröja eftersom vi inte tillhör de flitigaste gästerna..
      Tack, så kul att du tycker det!
      Kram

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!