söndag 19 februari 2012

Nigella möter Leila i Mårtenssons kök.

Så där ja, då satte vi Ystad på kartan igår, visst var det bra? Rätt låt vann och allt det där ni vet...:) Oavsett vad man tycker om Björn så måste vi faktiskt säga att det svängde om låten och att den satte sej ganska snabbt i trallminnet. Men huruvida den skulle göra succé när det gäller i Grand finale vågar vi inte uttala oss om, det har ju funnits en hel del väldigt mycket mer annorlunda bidrag där genom åren...
 
Nog snackat om melodifestival, Ranelid och Ystad och över till något sötare. Vi kör lite baklängesmiddag, tänkte vi, när vi ska presentera lördagens meny för er så först ut blir efterrätten vi satte i oss. Visserligen inte det sista vi åt på kvällen, men godis och chipsskålar kanske inte direkt kräver någon närmare presentation, dom vet ni väl alla hur de brukar se ut.
Efterrättskakan hittade vi receptet till i Nigellas kokbok och ananassalsan som vi serverade till hittade vi hos Leila, Nigellas recept översatte vi och då blev det så här:


Tropisk chokladkaka  ca 6 bitar
2 ananasringar från konserv
40 g cream cheese, typ philadelphiaost
100 g mjöl
60 g socker
40 g ljust muscavadosocker
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
100 g rumstempererat smör
20 g kakao, siktat
1 ägg
1-2 tsk Malibu eller spadet från ananasen
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade när du börjar baka.
Kör ananasringar och ost i mixer så det blir en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa samman så allt blir ordentligt blandat.
Smörj och bröa en springform som är ca 17 cm i omkrets och häll ner smeten i den.
Grädda kakan mitt i ugnen på 175 graders värme ca 25-30 minuter, den ska släppa lätt från sidorna och vara genomgräddad - känn med provsticka.
Ta ut kakan och låt den svalna av innan du tar loss den från formen. Hit kan du förbereda om du ska servera den dagen efter. När kakan är helt avsvalnad så delar du den på mitten så du får två tårtbottnar.

Frosting och fyllning
150 g philadelphiaost
75 g florsocker
60 ml vispgrädde
½ lime, rivet skal och juice
1-2 tsk Maliburom
Vispa osten i en skål så den blir mjuk och lättarbetad, sikta ner florsockret och vispa samman. Till sist häller du i grädden och vispar till det blir en fast smet. Smaksätt med rivet limeskal, lite limejuice och Maliburom.
Klicka ett lager frosting på den ena tårtbotten, sprid ut det jämt och lägg på den översta halvan av kakan. Bred över frostingen och gör lite virvlande mönster i den. Ställ kakan kallt tills det är tid att servera.


Ananassalsa 4 port
½ färsk ananas
½ kruka färsk mynta eller 2 msk torkad
1 msk ljus rom eller Cacacharom
1 msk ljust muscavadosocker
Använder du torkad mynta så låt den ligga i romen en stund så smakerna blandas riktigt. Använder du färsk så hackar du den fint.
Skala och dela ananasen i bitar, ca ½ cm. Blanda samman alla ingredienserna och ställ kallt till serveringen 

Kvällen blev lyckad och sen, men det är oftast så när vi träffas, vi har en hel del att gå genom och det blir alltid många djupa och filosofiska diskussioner. Asgarv blandas med djupa rynkor i pannorna när vi funderar över vad som är rätt och fel, alltid lika roligt har vi tillsammans! 

Dagen i dag har mest bestått av cykellagning för Håkans del, Anki lyckades nämligen med konststycket att köra punka på väg hem från jobbet i fredags! Himla trevligt - not! Men nu är det lagat, kedjor oljade och annat fixat, den där snön och saltet som slängs ut är inte bra för våra fortskaffningsmedel alls.
Fast av snön finns det inte någonting kvar alls längre, det regnade alldeles bort igår och det är faktiskt ganska skönt, även om det blev lite gråare ute. Men i morse hördes duvornas hoande utanför fönstret och det låg nästan lite vårkänslor i dom ljuden, så det känns som det finns hopp om en ny vår.

Så till slut önskar vi er alla en bra vecka, har ni sportlov och är lediga så hoppas vi ni får en skön ledighet. Står ni på skidor, vilket vi vet någon som försöker göra, så ta det lugnt och undvik gips!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

41 kommentarer:

  1. Den kakan låter fräsch och ser väldigt fin ut! Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det blev en riktigt fräsch smak med salsan till.

      Radera
  2. Såg så där riktigt härligt små kladdig ut! Och lime. Och annanas! Mmmmmmmm!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den blev hur mumsig som helst, ananasen också:)

      Radera
  3. En kaka i min smak:) Fantastisk på alla sätt. Och lite sprit i salsan woho det får mig knäsvag;-D Här har vi inget sportlov och skidorna får stå. Hoppas ni får en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då vet vi hur vi ska locka dej, både kakan och spriten alltså:)
      Skidorna får stå här också, varken snö eller semestervecka...

      Radera
  4. Now we're talking... Finns det något att inte gilla med denna dessert?! Låter hur gott som helst. Spetsad dessutom ;-)

    SvaraRadera
  5. MEN vad gott! Leila och Nigella i kombination kan inte bli annat än bra! Riktigt fina bilder också, tycker jag! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den komplimangen tackar vi ödmjukast för, med tanke på de finfina bilderna som man kan se hos dej:) Nigella och Leila var verkligen ett riktigt fint par...

      Kram tillbaka till dej

      Radera
  6. å men gu vad gott det ser ut,mums

    SvaraRadera
  7. Men hallå så gott med ananas! Denna urgoda historia! Kakan verkar det inte heller vara något fel på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå, eller hur? Inga fel what so ever:)

      Radera
  8. Som sagt detta både ser och låter mumma! Trevlig middag ni hade igår också ser jag ;) Kram!

    SvaraRadera
  9. Men oj vad gott det ser ut! kunde ni verkligen hänga med på festivalen men den goa kakan i närheten.:-)

    SvaraRadera
  10. Yammi! Ser ut som en kaka helt i min smak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det säkert, du får ta en provbakning.

      Radera
  11. Ser urgott ut MUMS : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  12. Såg jättegott ut det där!

    SvaraRadera
  13. Det såg gott ut, framförallt salsan! :)
    Hur kan det komma sig att kakan blev så mörk...var det muscavadosockret eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar. Och tack för att du är uppmärksam, vi hade ju glömt skriva kakaon som ska vara i, men nu är det fixat.

      Radera
  14. Nigella är också min stora inspiration. Bra gjort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är hon en stor inspirationskälla, så mycket som är syndigt gott:)
      Tack!

      Radera
  15. Vilken bra kombo med salsa till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den blev så himla lyckad, friskt med salsan och maffigt chokladigt med kakan.

      Radera
  16. Well helloooo kakan! Står du här och smular? Vilken godbit ni kockat till.
    Lyllos er som säkert har en bit av kakan kvar (eller)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh hello:)
      Japp, en bit fanns det kvar, den satte vi oss på söndagskvällen, Håkan tog även en bit till frukosten!

      Radera
  17. OJ! Den kakan såg inte helt fel ut!=)

    SvaraRadera
  18. Ser helt fantastisk ut denna tårta.
    Ha en bra vecka

    SvaraRadera
  19. Mmm såg riktigt god ut , den kan nog till o med jag som inte kan baka göra!
    /Trevlig vecka : Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Klart du kan, den var enkel att slänga ihop!
      Detsamma till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!