torsdag 9 februari 2012

Tårta och svårknäckt kotte (eller nöt)

Vi fick ett önskemål om receptet på tårtan som Håkans mamma bjöd oss på när vi var där senast och firade Håkans pappas 70-årsdag. Nu har vi äntligen lyckats lägga våra händer på receptet och tårtan går bl.a under namnet Rutaniatårta, något vi aldrig hört förr även om om vi ätit den flera gånger. Den lär även ha andra namn, ni läsare kanske känner igen och kallar den något annat?
Egentligen är ingen av oss i köket några tårtfantaster, men denna tycker vi båda är riktigt god. Lättbakad verkar den också vara. Håll till godo:



Rutaniatårta
2 äggulor
1 dl socker
125 g smör
1 dl mjölk
1½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
Rör samman gulor, socker och smör. Blanda i mjöl, mjölk och bakpulver och rör till en jämn smet (typ sockerkakssmet). Bred smeten på ett smort bakplåtspapper i en braspanna, det bli ett ganska tunt lager.
Maräng
2 äggvitor
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
hackade nötter, t.ex valnötter
Vispa vitorna till hårt skum, vispa ner socker och vaniljsocker i vitorna.
Bred marängsmeten över den andra smeten på plåten och strö på de hackade nötterna.
Ställ in mitt i ugnen och låt den bakas på 175 grader ca 15-20 minuter.
Låt sedan tårtbottnen svalna lite innan du delar den på mitten och brer ett tunt lager grädde på den ena halvan och sedan lägger den andra halvan på. Vill man kan man även lägg hallon på innan man lägger samman tårtan.
Håkans mamma låter hälsa att den går utmärkt att göra färdig dagen innan den ska ätas och att den dessutom blir saftigare då.

Pappa/svärfar Kjell i egen hög person serverar tårtan till Håkans lillebror, Jakob. 

Så var det då den där kotten som vi undrade om ni kunde gissa vad det var för något. Två av er gissade rätt, det är nämligen en pinjekotte som vi har köpt och som nu ska ligga varmt några veckor. 
När den får ligga i lagom temperatur så kan man tydligen riktigt se efter ca 4 veckor hur den öppnar upp sej allt eftersom dagarna går och det ska kunna gå att höra lite knirrande ljud från den också. 
När den är helt öppen så ska man kunna se kärnorna inne i kotten där de ska ligga på rad. Runt 80 kärnor ska det finnas och de ska alla skalas innan man kan äta dom, efter att man har skalat dom alla ska det gå upp ett liljeholmens om varför pinjekärnor är så dyra:)
Vi lovar att vi ska hålla er uppdaterade under veckorna som kommer hur det går med vår nöt. 
Grattis, säger vi till Monika och Kjersti som lyckades pricka in rätt kotte!

Nu bär det iväg på quisskväll, det är ett fasligt rännande på oss känns det som...
Ha en fin torsdagskväll. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Ahhhhh......jag funderade faktiskt på om det kunde vara det. ska bli spännande att följa.

    SvaraRadera
  2. Ser fram emot att följa kotten:) Ha så trevligt i afton:)

    SvaraRadera
  3. En liknande tårta gjorde jag till midsommar, förra sommaren. Den är jättegod! I

    SvaraRadera
  4. Spännande kotte det där, kände igen den men hade ärligt ingen aning om vad det var. Häftigt med "egenfixade" pinjenötter. Tårtan heter Rut Aina tårta även hemma hos min mor och den har bakats många gånger, så god! Lycka till med "quissandet"!
    PS tipsade om ett spel i ett svar på er kommentar inne hos mig, om ni inte testat det tror jag ni skulle gilla det, det gjorde jag ;).

    SvaraRadera
  5. Den där tårtan är en favorit här hemma :-)

    SvaraRadera
  6. Aha! Ska följa kotten med stort intresse ;)
    Mums för tårtan! Receptet sparar jag ner. Lycka till med quizkvällen och ha en trevlig afton, kram!

    SvaraRadera
  7. Aha! Kul med en "nöt" att knäcka ;-D

    Tårtan känner jag till som pinocchiotårta. Verkar som att kärt bakverk har många namn. Så här gjorde min svåger den i somras - visst är det typ samma:
    http://lottakruse.blogspot.com/2011/06/marang-och-sockerkakstarta-med.html?utm_source=BP_recent

    Ha en trevlig kväll, värsta nattsuddarna...

    SvaraRadera
  8. Jisses, hade ingen aning om allt jobb bakom den dyra påsen man köper på Ica .. men nu förstår jag! Kul att ha en "egen" .. =)

    SvaraRadera
  9. Åh vilket gott tårtrecept :)
    Må Väl
    Helena i Småland

    SvaraRadera
  10. Va?! Hade jag fel om kotten? Kunde svurit på att den var dopad.
    Denna tårta brukar mamma baka. Måste fråga vad hon kallar den för detta namnet känner jag inte igen.

    SvaraRadera
  11. Intressant kotte och det skall vara spännande att följa med utvecklingen! Önskar er ett fint veckoslut!

    SvaraRadera
  12. Kotte-rapport, spännande!
    Efter det kanske det känns lite bättre att betala de där dyra slantarna...

    SvaraRadera
  13. En liknande tårta fanns det hos oss hemma i Småland förr. Kanske det var nötter i bottnarna istället för i marängen, men ändå... viktigt ;-) är att det var mosad banan emellan och det var jättegott!

    SvaraRadera
  14. ha ha sitter coh små fnissar här, mmm 80 st kärnor som ska skalas då ha ni det ni gör! Ska aldrig klaga mera på att dom är dyr för inte vill jag skala inte!
    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  15. Spännande med pinjekotte. Och vad avis jag blev när jag läste att ni varit i Köpenhamn. Hoppas ni får en trevlig helg!

    SvaraRadera
  16. Ååååå tror det där är tårtan min mormor gjorde när jag var liten. Hon hade vispad grädde och såna inlagda mandarinklyftor emellan... Så gott! kram o trevlig helg! /Anna

    SvaraRadera
  17. Vilken superfin vetelängd! Trevlig helg! kram kram

    SvaraRadera
  18. första gången ja ser en pinjekotte men absolut inte första gången ja äter,supergott brukar ha de över ris,och blandfärs.
    tårtan har ja sett tidigare,pinochio tårta tror ja dock att ja känner igen den vid,men alla har ju sina namn på bakverken och den ser ju super smarrig ut

    SvaraRadera
  19. Läckert ser jättegott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  20. Tack för er kommentar och jag håller fullständigt med. Har inte heller något självscanningskort av samma orsak och att jag inte har något emot att stå i kö, då får man möjlighet att prata lite med folk.

    Den här tårtan har följ mig under hela min uppväxt, när det var kalas hos min moster bjöds det på den och är absolut min favorit tårta.
    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  21. Hej på er!
    Tårtan ser riktigt god, ett plus att det var lite grädde ;-)
    Det där med kotten låter oerhört spännande, ser fram emot att följa det.
    Vill önska er en riktigt go, skön, mysig och härlig helg.
    Kram till er

    SvaraRadera
  22. Så det va en kotte iafall! fast inte vilken kotte som helst....har nog aldrig hört talas om pinjekotte så fick man lära sig nått nytt! =)
    Tårtan har jag inte hört namnet på, men är lik den klassiska tårtan jag gör som heter sommartårtan, pinocchiotårta.
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!