måndag 6 februari 2012

Vegetarisk lasagne

Så börjar det trilla in kataloger med sommarkläder i brevlådan nu, men på något konstigt vis känns dagarna man kan använda shorts och kortärmat väldigt långt bort, undrar just varför? Kan bero på iskalla vindar och snö...:) Det enda vatten man vill doppa sej i just nu är ett hett bad i badkaret, havet lockar verkligen inte alls! Möjligtvis om man är av sorten vinterbadare, kanske någon av er läsare som tillhör de modiga? HU!
Helst av allt hade vi njutit av solen på en varm strand någonstans, men det får allt vänta några månader till.

Oavsett väderlek så kör vi vidare på en köttfri dag i veckan, ibland blir det måndag och ibland någon annan dag men oavsett när så har det varit gott med vegetarisk mat hitintills. Förra veckan blev det en vegetarisk lasagne som hamnade i magarna våra, det hela liknade mest någon form av kylskåpsrensning till slut och receptet vi hade hittat förändrades drastiskt. Det blev en väldigt mustig smak på middagen och kött saknade ingen av oss alls:


Vegetarisk lasagne 4 port
lasagneplattor, fullkorn
1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri
2 palsternackor
1 paprika av valfri sort, vi hade röd spetspaprika
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl vatten
sambal oelek efter eget tycke och smak
salt och peppar
ca 20 små basilikablad
1 stor paket keso
4 dl västerbottenost
Till servering
Hyvlad Parmesanost
Hacka rödlök och vitlök fint. Riv morötter, rotselleri och palsternacka grovt. Strimla paprikan.
Fräs löken tills den är mjuk utan att den tar färg och lägg över i en större gryta.
Fräs morötter, palsternacka, rotselleri och paprika och lägg över i grytan.
Tillsätt tomatkross, puré, buljongtärning och vatten och låt det få ett uppkok. Smaka av med sambal, salt och peppar och låt såsen puttra ca 10-15 minuter. Tillsätt strimlade basilkablad i slutet av koktiden.
Smörj en ugnsfast form och börja med ett lager av rotfruktssås i botten, lägg på lasagneplattor och därefter ett lager av såsen som följs av ett lager keso och sedan ost.
Lägg ett nytt lager av plattor, sås, keso och ost. Till sist ett lager plattor och på dom sista lagret rotfruktssås. Strö gärna över riven ost överst om du gillar gratinerad ost.
Gratinera mitt i ugnen på ca 200 grader tills plattorna mjuknat helt, vår tog ca 30 minuter.
Att hyvla över parmesan och ringla på lite crème de Balsamico visade sej vara smarrigt värre!
En god sallad till sitter inte heller helt fel:)


Sitter ni på några goda vegetariska rätter (så är det förmodligen kladdigt värre där bak just nu...), eller rättare sagt recept, så tipsa oss gärna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

54 kommentarer:

  1. Kul att ni äter vegetariskt tycker jag... ibland behövs kylskåpsrensningar också!

    Instämmer till fullo med er, VILL HA VÅR och SOMMAR NU! :)

    Vegetariska recept finns det gott om här... något speciellt ni är sugna på? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi också:)
      Ett av dina recept står på menyn, och den ser vi fram mot med spänning!

      Radera
  2. Vegetarisk mat är otroligt god, man ska bara tänka på att krydda lite mer så blir smakerna oftast mer mustiga. Det här så väldigt gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns verkligen som vi har upptäckt en helt ny smarrig matvärld.

      Radera
  3. Vegetariskt är inte min starka sida men denna soppa: http://bakatochlagat.wordpress.com/2011/11/26/arabisk-linssoppa/ ska vi äta i veckan. Den är riktigt god!!
    Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arabisk mat, det har vi aldrig testat, känns som detta verkligen är året för att testa en massa nytt! Intressant.

      Radera
  4. Var går gränsen för vegetariskt hos er? Har ett gott recept på lax-lasagne och lax är ju ialla fall inte kött... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har vi väl inte bestämt riktigt vart den gränsen ska gå. Men lax-lasagne-receptet kan vi tänka oss oavsett om det är köttfridag eller inte:)

      Radera
  5. Just keso i vegetarisk lasagne är ju så oslagbart gott! Mmmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en oväntad positiv överraskning.

      Radera
  6. jag har ju en hel kategori med vegetarisk mat, det är bara att bläddra loss. annars gjorde jag häromsistens så att jag gjorde pasta med en "köttfärssås" fast istället för köttfärs hade jag i riven morot och matkorn, och sen körde jag bara på på samma sätt som jag brukar göra såsen (alla har ju sina egna favoritgrejer att ha i) och så åt vi den. det var ingen här som saknade köttfärs i den alls :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bläddra loss, it is! Vet att vi spanat in nån soppa hos dej som vi blev sugna på...

      Radera
  7. Ja sommaren känns allt långt borta :-), längtar dit, vegetarisk lagar jag aldrig, blir inte så, men lasagnen ser himla god ut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket god, kanske det är värt ett försök?

      Radera
  8. Nu blev jag sugen på vegetarisk lasagne också här mitt i veckoplaneringen...

    Än så länge funkar det ju bra med värmande soppor, här ett recept med quinoa som bra ersättning för protein: http://lottakruse.blogspot.com/2010/10/soppa-med-quinoa-purjolok-och-tomat.html

    Ett annat tips är vegetarisk gryta med potatis och kormasås: http://lottakruse.blogspot.com/2011/11/indisk-potatisgryta-korma-med-eller.html

    Jag äter gärna vegetariskt men Mannen har sina idéer om att en måltid utan kött inte är en riktig måltid. Suck...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, de ska vi kolla in på direkten.
      Kanske du kan slänga till honom en eller annan skiva bacon till denna? :)

      Radera
  9. Jag har en del vegetariska recept på bloggen. Är inte färdig än med att få alla inlägg i rätt kategori, men kika gärna in och kolla om ni kan hitta något som passar era smaklökar.
    Ha en skön kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska vi se om vi kan hitta bland kategorierna, finns säkert nåt som stämmer:)
      Detsamma till dej.

      Radera
  10. Den vanliga lasagnen med köttfärssås och ostsås går helt bort hos oss därför att min man tycker att det är en förfärlig maträtt. Den här vegetariska varianten däremot äter vi med förtjusning båda två: favoritrecept.blogspot.com/2009/12/lasagne-vit-fiber-med-tomat-och.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar den vanliga också, men det vetekatten om inte denna var strået vassare ändå... Din ska kollas in!

      Radera
  11. Härligt att ni valt bort kött en dag i veckan:) Det är miljövänligt, gott och framförallt så utvecklas man ju i köket:) Det ser jättegott ut!

    Ja, jag har suttit i eftermiddag och tittat på vilken bikini jag ska trycka ner min kropp i den här sommaren. Det känns väldigt väldigt långt bort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med utvecklingen i köket kan vi verkligen skriva under på! Det är en mycket spännande och kul, men även huvudkliande, utveckling:)

      Mycket långt bort, tack och lov, speciellt för Håkans del:)

      Radera
  12. Mmm lasagne är en riktig favorit och vegetarisk är så gott.

    SvaraRadera
  13. Gör jag vegetariskt så blir det oftast soppa, sallad eller lasagne. Denna lasagnen låter riktigt god. Ska jag nog testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, soppa har det blivit en hel del här också, det har hela tiden verkat enklast så:)
      Hoppas den ska smaka damen och resten av familjen.

      Radera
  14. Undrar om man kan lura i övriga familjemedlemmar detta? Det där med vegetariskt går ju inte hem hos dem direkt. Själv skulle jag inte alls ha något problem att köra köttlöst ett par dagar i veckan. Håller helt med om att man längtar till sol och värme, fryser så in i bänken. Kanske ska sätta mig på något hett vegetariskt så blir det ju både varmt och kladdigt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum idé det där, säkert hur varmt och kladdigt som helst:)
      Tror du inte att det hade funkat att prova, bara ordet lasagne borde ju gå hem hos barnen i alla fall.

      Radera
  15. Både ser o låter fantastiskt gott! Hos oss blev det pestopasta med soltorkade tomater, inlagda vitlöksklyftor o parmesan igår. Det var också himla gott o vegetariskt ;-) Vi är INTE bra på vegetariskt i min lilla familj, men vill gärna bli bättre så låter mig mer än gärna bli inspirerad av er! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så bra vi kan inspirera varandra, er middag lät hur god som helst:)

      Radera
  16. Så gott! Vegetarisk lasagne har vi testat ett par olika som blivit jättegoda. Ni måste testa den jag gjorde med pesto, pinjenötter, soltorkade tomater och spenat!
    Kallt är bara förnamnet. Visst är det mysigt med riktigt vinterväder, men måste det vara så kallt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, den lät ju inte helt fel, smaker som vi gillar.
      Och nej, den där kylan räcker nu!

      Radera
  17. Hos oss gick lasangen i fisk o skaldjurs tema, En snabb variant när de var helgjobb. Den vegetariska lasangen ser fantastisk god ut och tror att den smakar det oxå =) Ha dt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med fisk och skaldjur, även i lasagnen.
      Tack, och detsamma.

      Radera
  18. YAY för vegetariska dagar - och vegetariska recept :) Lasagne är bästa kylskåpsrensarmaten, tillsammans med paj - bara att dumpa i det man har, värma en stund och vips smakar det toppenbra :D Sommarkläder? NEJ TACK! Jag trivs utomordentligt bra i tjockstickade tröjor, helst under min älskade värmefilt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yay!
      Värmefilt och tjocka tröjor, det är mys på hög nivå i vinterkylan:)

      Radera
  19. Har gett upp en köttfri dag i månaden. Försöker satsa på en potatisfri dag. Man gör så gott man kan!
    Ha det gott och jag är inte ett dugg avundsjuk på er läckra lasange fast ibland är jag duktig på att ljuga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man gör så gott man kan, det är det enda rätta!

      Hahaha... Detsamma!

      Radera
  20. Så god lasagnen ser ut :)
    Fortastt trevlig Tisdag

    SvaraRadera
  21. Jag har många favoriter bland vegetariska maträtter, men här får ni tre st :)
    http://hovkonditorn.blogspot.com/2010/10/sondagsmiddag-sunday-dinner.html
    http://hovkonditorn.blogspot.com/2012/01/risoni-with-vegetables.html
    http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/04/good-pasta-sauce.html
    Ha en fin tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar och bugar, de ska vi kolla in och kanske sno:)

      Radera
  22. Vad gott det låter!
    Jag måste verkligen prova den här lasagnen, jag brukar ha massor av spenat och svamp i min vegetariska lasagne mer er låter mycket mumsigare.

    Må gott!

    SvaraRadera
  23. Lasagne och kylskåpsrensningar går verkligen hand i hand, man kan stoppa i lite av varje. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De passar perfekt tillsammans, där kan både det ena och det andra hitta rätt:)

      Radera
  24. Det här lät riktigt gott!

    Håller med, sommaren känns lite väl långt bort. Har tittat på bilder från sommaren i Grekland för att få lite värme...

    Må gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt:)
      Visst är det tur att man kan drömma sej bort med minnen och bilder, tack och lov.

      Radera
  25. Som "den ofrivillige vegetarianen" så lagar jag väldigt ofta vego och gillar det!
    Mitt favoritvardagsvegorecept (pust!) är den här: http://tantrussinsbak.blogspot.com/2010/11/rodgron-rora.html

    Oh nej, något bad vill jag inte veta av. Bubbelpool däremot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en ny film av Lasse Åberg, "Den ofrivilliga vegetarianen" :) den vill vi se!
      Vi kollar in och lägger till i veg.mappen, tack!

      Radera
  26. Här kommer det "utlovade" receptet på lax-lasagne, som det även ingår spenat i (har det bara uppräknat till 4-5 pers.):

    400 g rökt lax i skivor (er hemmagjorda rökta lax är tyvärr inte rätt sort...)
    1000 g (stuvad) spenat (inte bladspenat)
    250 g lasagneplattor
    200 g riven ost (med inte alltför stark smak)
    Muskat
    fett till ungsformen

    Tina spenaten och värm den lätt, smaka av med muskat - inget salt (det fixar laxen)! Smörj en ungsform lätt, häll i ett tunt lager spenat (ska räcka till 5 lager), lägg över lasagneplattor, spenat igen, sen hälften av laxskivorna, spenat igen, lasagneplattor igen, spenat igen, laxskivor igen och överst spenat. Strö över den den rivna osten. Grädda i ca. 30 minuter på 180-200°.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, den låter helt klart som den passar in fint i vårt kök!

      Radera
  27. Fantastiskt god lasagne! och kombinationen av rotsaker och keso och kylskåpsrens så att den blir både vegetarisk, ekonomisk och dessutom lite nyttigare än "vanlig" gör den helt perfekt. Win win på alla sätt helt enkelt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så roligt att höra och härligt att våra gamla recept kommer till användning och uppskattat. tack så mycket för att du lä't oss veta, det gör oss väldigt glada!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!