tisdag 20 mars 2012

Makrill med kryddtäcke

Fisk blev det till middag idag i vårt kök, inte fisken som dagens inlägg ska handla om utan det blev istället stekt sill som åts med potatismos. Skulle det nu vara så att ni blir sugna på att äta sill istället för makrill så kan ni hitta ett recept på hur dagens sill tillagades här. Men för er som känner för ett nytt recept på makrill så kommer det här, helt och hållet efter fru Mårtenssons eget kreativa huvud:

Makrillfilé med kryddsmör 2 port
1 pkt á 400 g makrillfilé
25 g smör
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
½ tsk paprikapulver
1/4 dl hackad dill
1/4 dl hackad persilja
salt och vitpeppar
ca 10 cm purjolök i skivor
Dela av 2 lagom stora bitar av aluminiumfolie som du penslar med lite olivolja.
Rör smöret mjukt och blanda ner allt utom purjolöken i smöret. 
Lägg fisken på folien och fördela smöret över fiskarna, lägg på purjolök och pressa ev. mer citron över. 
Vik ihop folien till paket, lägg paketen i en ugnsfast form och tillaga mitt i ugnen på 225 grader, 20-30 min.
Servera med valfritt tillbehör och skeda gärna över spadet från foliepaketet. 

Vill man lägga upp paketet direkt på tallriken och äta ur den går det också bra. Men akta dej för ångan som är riktigt varm!

I går var Håkan ute på fotouppdrag, han extraknäckte nämligen som fotomodell på sitt jobb. Ni som vet att han jobbar som charkuterist i en ICA-nära butik undrar kanske lite hur man kan kombinera dessa yrkena, men det går hur bra som helst! Speciellt om det är grisar det ska göras reklam för, alltså riktigt grisar:) Förhoppningsvis så ska vi kunna få låna lite bilder från fotosessionen så vi kan visa er hur det ser ut, men för er som läser lokalbladet så kommer ni att även kunna se dom där inom kort.
Utförligare rapport kommer så fort vi har fått bilderna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

9 kommentarer:

  1. Vilket smarrigt paket! Ska jag komma ihåg till sommaren när det fiskas mängder av makrill på campingen...
    Att Håkan modellar är jag inte förvånad över. Just kollat på top model...:)

    SvaraRadera
  2. Åh så gott med makrill! Det var jättelänge sedan jag köpte det, men nu måste jag nästan prova i era små paket!

    SvaraRadera
  3. Åh nu får jag lite ångest igen;-) Ni påminner mig så ofta att jag inte äter fisk i den mängd jag borde! Jag åt fiskpinnar för 3 veckor sen men det räknas nog inte ens som fisk hihi.

    SvaraRadera
  4. Makrill receptet ska läggas på minnet till sommaren. Bohuslänning i själ och hjärta som jag är (förlåt Skåne) så äts enbart dörjemakrill. Men gott låter det. Ser fram emot att få se Håkan o grisarna ;).

    SvaraRadera
  5. Makrill är så himal gott, ska verkligen försöka äta mer av det!

    SvaraRadera
  6. Det är när jag ser så'na här recept på fisk som jag verkligen ÖNSKAR att jag gillar fisk. Provade nyrökt makrill på Gotland för ett par år sedan för jag tänkte att jag måste ju prova, men nej... Sabla smaklökar.

    Ett så härligt smör, foliepaket och så fin fisk som delar sig sådär läckert när det är tillagat. Tror jag sparar receptet ändå och testar på grillen i sommar. Tills dess kanske jag har hunnit bli vuxen med normala smaklökar :-)

    SvaraRadera
  7. jag tror knappt jag ätit makrill som annat än sånt där konstigt smörgåspålägg... eller är det böckling? nu blev jag förvirrad. men det såg himla gott ut iaf, gillar verkligen fisk som är tillagad i folie. mmm. nu måste jag ge mig själv nåt att äta.

    SvaraRadera
  8. Det ante mig att Håkan var fotomodell! ;)
    Makrill är så gott så gott. Brukar få på sommaren av pappa när han fiskar, då har man det för bra.

    SvaraRadera
  9. Ser fram emot att se bilderna på fotomodellen. Det är nog bäst att ni lägger upp lite bilder, för annars kanske fantasin skenar iväg alldeles.., hi hi...
    Jag är så dåligt på att köpa hem färsk makrill och tillaga. Men det är ju en mycket god fisk. Ert recept ser mycket gott ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!