lördag 31 mars 2012

Öl och choklad

Lördag igen gott folk, en förbenat blåsig och kall sådan här nere i våra trakter. Det blev en snabb marsch
genom stan idag, dagens dubbel, påskpresentinköp, fiskshopping, bubbelhandel och sedan lika snabbt hem och in i stugvärmen igen. Inget bra väder för långlördag alls:)

För några helger sedan gav vi oss på att prova kombinationen mörk öl och choklad, på systembolaget fick vi två olika förslag på passande öl som vi köpte med oss hem. En spanjor och en belgier (heter det verkligen så?) blev det och vi hade stora förhoppningar om en smaksensation. Ha, vad vi bedrog oss! Anki kunde inte ens förmå sig att inta mer än en ynka klunk av de båda sorterna, ansiktsuttrycket borde förevigats på bild!
Håkan däremot tyckte absolut om båda sorterna, även om den spanska fick högre betyg eftersom den var mustigare och smakrikare.

Nu var det ju egentligen choklad i ren form som vi skulle ha till ölen, men eftersom vi varit sugna på chokladbollar flera dagar så fick det helt enkelt bli så (kanske inte så smart med tanke på ölen till...):

Chokladbollar 15 stycken
½ dl socker
25 g mjukt rumstempererat smör
1½ dl havregryn
1½ msk kakao
1½ msk kallt kaffe
pärlsocker eller riven kokos
Vispa samman smör och socker en stund. Rör sedan ner havregryn, kakao och kaffe. Blanda samman och rulla sedan till små bollar. Rulla bollarna i pärlsocker (eller kokos) och ställ dom kallt så de stelnar.

Mahou Negra från Spanien, nummer 1723 på Systembolaget, för 14 kronor. Anki gjorde ett tappert försök men hur gärna hon än ville så gick det inte, det kvittade hur mycket chokladboll hon åt till:) Men Håkan, han tog sig gärna an uppgiften att dricka upp ölet, även om han inte tyckte det passade till chokladbollarna.  

Chimay blå - belgisk Ale, nummer 1651 på Systembolaget, för 29 kronor. 
Nope, inte heller denna passade speciellt bra till chokladbollarna eller till Anki. Enligt Systembolagets hemsida så ska den gå väldigt bra ihop med ost så det ska herrn i köket ha i åtanke nästa gång det vankas ostbricka.

Efter en hel del velande vid fiskbilen så landade vi slutligen på tonfisk och ostron, de sistnämnda har Håkan varit sugen på ett bra tag nu och de ska sköljas ner med en god malt whisky. Till tonfisken äter vi vår absoluta favoritrisotto, ni hittar receptet här, och som avslutning på kvällen meny blir det en smarrig ananasefterrätt, receptet har ni här. Vad vi dricker till? Bubblor så klart!
Hur ser er lördagsmeny ut en lördag som denna?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

35 kommentarer:

  1. Här har vi också en förrädiskt kall lördag. Solen skiner men vinden är isande.
    Här har vi ett heldagsprojekt på gång med att göra vår finländska påskefterrätt; memma (huvudingredienser; rågmalt, rågmjöl och vatten)! Första gången vi gör den själv så spänningen är på topp i köket. ;)
    Sopplunch blev det idag, spenatsoppa med ägghalvor i... middagen blir väldigt enkel; Findus torskryggpaket med citron- och persiljesmör...

    Trevlig helg till Er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där känner vi igen med memman, det har vi läst om någon stans. Låter spännande och hoppas det blir gott.

      Gott med firre på tallriken, mums!

      Radera
  2. Öl och chokladbollar har jag aldrig provat ihop, men ett gott, beskt öl säger man väl pa svenska och sen en chokladbit, det smakar bra! Man far nog halla isär "kafferep" och "bryggerikväll" ;-)

    Här blir det min favoritmat en lördag: steak med pommes och bea - det skulle jag kunna äta varje dag tror jag... helst med argentinskt kött, därefter kommer (numera) irländskt. Av 300 g "bästa tyska kvalité" blev jag inte mätt, med argentinskt eller irländskt kött räcker 200-225 g mycket väl - och det blir inte sa mycket "vatten" i stekpannan att köttet kokar :-(

    Här är aprilväder redan: fiskarträff idag, även om det är blasigt är det ju torrt sa vi i morse. Sen tittade jag ut - regn! Skakade pa huvudet och tittade ut igen - snöblandat regn! Och sen haglade det ocksa... men nu skiner solen i Burg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen bör de hållas isär, fast det ska ju tydligen passa väldigt bra med en "riktig" chokladtårta och mörk öl... vi får väl helt enkelt ta och testa.

      det där med kött som blir kokt istället för stekt känner vi igen. Det är så tråkigt närman råkar ut för det!

      Förmodligen ert väder som kommit till oss idag då, precis likadant har det varit här...:(

      Radera
  3. Här har det också varit väldigt blåsigt och kallt idag, var tog det fina vårvädret vägen?

    Öl och chokladbollar låter spännade, inget för mig då kanske eftersom jag inte är så förtjust i öl men ändå :)


    Lördagens middag bestog av hamburgare från snabbmatshaket för vår del.
    Inte så lyxig men ganska gott ibland.

    Trevlig lördagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man ju undra, eller så är det snarare då här vårvädret ska vara?

      Äsch, det behöver väl inte vara lyxigt för att det ska vara gott?

      Radera
  4. Riktigt skräpväder! Vaknade till snötäckt mark och full storm. Svinkallt. Snön blåste bort men stormen har hållit i hela da'n. Men som sagt, skräpväder och slänga skräp, kanske var lika bra :-)

    Tror det heter belgare, i alla fall när man pratar om en person med den nationaliteten. Handlar det om bira vet jag inte konstigt nog :-)

    Tur att Håkan inte skulle äta chokladbollar och öl med mig, jag hade försett mig med både och. Chokladbollar är bland det bästa jag vet. Varför är det så länge sen jag gjorde det?

    Jag ska göra baconpotatis och nå't med fläskfilé ikväll, håller på och fnular för fullt. Låter som att ni har en toppen-bubbel-kväll på gång - ha det så trevligt!

    Salud y cheers!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt passande väder då om vi får säga vad vi tycker... Hoppas upprensningen gick bra och att ni blev av med allt skräp.

      Mycket konstigt, du som är öldrickare, bakläxa:)

      Ja, inte görs chokladbollar så ofta här heller, något vi inte heller förstod varför... men det ska absolut göras oftare framöver. Enkelt och gott - ingen jäsning heller:)

      Radera
  5. Haha, vad jag skrattar åt kombinationen chokladbollar och öl. Dricker ju inte öl överhuvudtaget så jag bör ju garva lagom. Chokladbollar är gott, men de ska rullas i kokos om jag ska äta dem :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skratta du bara, det gjorde nästan vi också:)
      Ja, det uppstod en diskussion i vårt kök också om vilket som egentligen är godast. Nästa gång kör vi med kokos för att avgöra.

      Radera
  6. Jag var en gång på kombinerad choklad- och dryckesprovning. Vi testade 10 olika choklader av olika kulör och klass samt 6 olika drycker. Otroligt kul. Så olika choklad kan smaka med olika dryck till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det spännande det där med hur mat och dryck funkar tillsammans, och ibland inte alls funkar...

      Radera
  7. hahaha, öl och chokladbollar. en given kombo på alla barnkalas ;) det kanske hade varit godare med någon mörk chokladbit till?

    och vilken god mat ni ska få. kan man få komma hem till er och äta? här bjöd jag mig själv på pasta med skinksås, rester från i veckan. inte så vidare lördagslyxigt, men å andra sidan minimal insats...

    tack för era värmande ord! jag ska ha samtal med chefen på måndag om min jobbsituation så jag hoppas det kan bli bättre efter det. annars får jag helt enkelt satsa på att ha riktigt roligt konstant på fritiden :)

    ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen godare, och förmodligen bättre med saft på barnkalas:)

      Du är så välkommen så, fast kanske lite långt för att du bara ska kunna slinka in om? Skönt med minimala insatser ibland också!

      Låter som en bra idé, så kan du ju inte ha det. Lycka till!

      Radera
  8. Jag har, som remsan, också varit på chokladprovning med olika drycker. Väldigt intressant. Här har vi ätit lax med chevre. Och så gott vin såklart!

    SvaraRadera
  9. Chokladbollar är alltid gott med ölen hoppar jag över :-9, här har det varit soligt men blåsigt och riktigt kallt, skillnad mot i tisdags när det var 21 grader i skuggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde nästan tänka att chokladbollarna skulle gå hem:)

      Visst har vädret ändrats, men det är väl så här det ska vara egentligen i mars/april...

      Radera
  10. Hej, jag läser er underbara blogg dagligen men kommenterar sällan. Ikväll har vi ätit kalvbiff med en god sås till. Fräs lök,paprika och zucchini i olja och rör i farinsocker, tomatpure, grädde och cayennpeppar. Salta efter tycke och smak. Superenkelt och otroligt gott! I Österskär där jag bor ( utanför Stockholm ) har vi en liten butik som har mycket lokala varor och en fantastisk charkdisk! Om jag vill köpa biff kan jag få till svar att den säljs nästa vecka när den är mör, idag är entrecoten super. Vi får alltid bra kött med oss hem och till samma pris som de stora butikerna! Borde intressera Håkan.
    Om ni är i krokarna så slå till!!!
    God lördag och söndag från Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!
      Så kul att du kommenterar, det uppskattar vi jättemycket och sporrar oss, tack!
      Låter som en riktigt smarrig middag, absolut något vi ska ta och testa. Affärstipset noterar vi, man vet ju aldrig vart vi styr våra steg ibland:)

      Ha en riktigt bra vecka.

      Radera
  11. Vi var bortbjudna idag på seneftermiddagenoch blev bjudna på middag. Lax, potatis o god sås. O en ananaspaj på det. Gott!
    Öl o choklad. Tja, varför inte. Jag är på!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med matbjudning, skönt med en paus från det egna köket ibland:)

      Då så, we have a date:)

      Radera
  12. Ölen passar min make kanske ska ge honom det i present, själv tycker jag inte om öl.
    Vi har ätit vegetarisk chiligryta.
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra idé, öl är en bra present att ge till en öldiggare. Vi har gett det i julklapp några gånger till svågern, alltid lika uppskattat med lite annorlunda sorter.

      Vegetarisk chili, mums låter det!
      Detsamma till dej.

      Radera
  13. Mm.. belgisk öl är så gott. Fast jag hade nog valt musslor till istället för chokladbollar .. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, musslor är inte helt fel och till belgisk öl kan det bara bli bättre!

      Radera
  14. Mahou tillhör en av mina favoritöl! Och vill ni ha en öl som går bra ihop med choklad och mastiga chokladdesserter så kan jag rekomendera black choclate staout.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då är du och Håkan på samma våglängd då alltså:) Tack för tipset, ska absolut kollas närmare!

      Radera
  15. ja gillar inte öl men choklad är min drog.
    Ta gärna en titt in hos mig så får ni nåt jag hoppas ni blir glada över

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dålig drog den där chokladen:)
      Jajamensan, det blev vi, riktigt glada! Jippi:)

      Radera
  16. Choklad går helt klart hem hos mig, men öl, nä, går inte hem alls. Önskar ibland jag gillade det.
    Igår åt jag jättegod GI-rätt med kyckling, var bortbjuden till en god vän. Mmm, jättegott.

    Önskar er en bra start på veckan och hoppas att er mat smakade gott ni tillagade igår.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det sånt man önskar man gillade, men det går bara inte:)

      Detsamma till dej!

      Radera
  17. Choklad är mums men öl är inte alls min grej...!

    SvaraRadera
  18. Vilken mysig lördag!!

    Belgare tror jag det heter...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!