onsdag 14 mars 2012

Veckans vegetariska och rött vin till det.

I dag blir det ett extra pedagogiskt inlägg i vårt kök, vi kände att det kunde vara på sin plats med några bilder för att förklara vissa av momenten i receptet. Inte för att det är ett krångligt recept på något vis, enligt Jamie Oliver som vi hittat det hos är "det här receptet jätteenkelt - resultatet blir ljuvligt i både smak och doft..."
Vi är böjda att hålla med, både vad gäller enkelheten, dofter och smak.

Köper ni en ost som ligger i en sådan där spånask så blir det precis som Jamie gör, då tillagar ni osten i asken. Köper ni en ost modell större utan spånask så blir det som vi gör, då tillagar ni osten i en springform istället. Oavsett hur så blir det finfina ostsåsen! Receptet kommer från "Jamies matrevolution", en av alla kokböcker som vi blev påtvingade på årets bokrea...

Musella, nummer 2393 på systembolaget, för 99 kronor bli den din. Ett Italienskt rött som rekommenderas till de flesta köttslag men som vi tyckte passade riktigt bra till osten. Ytterliggare ett vin från "Allt om mats" lista över fyndviner så nu kan vi pricka av ännu en flaska... Kanske inte vår favorit av de vi provat hitintills men visst var det väl värt 100-lappen det kostade. 

Pasta med camembertostsås  2-4 port
1 ask camembert 250-300 gram
2 vitlöksklyftor
färsk rosmarin
salt och svartpeppar
olivolja
100 g parmesanost
400 g pastarör
150 g färsk spenat
Ta bort plasten runt osten, ligger osten i en spånask så behåll asken och lägg tillbaka osten i den, annars så funkar det jättebra att lägga osten i ett ark bakplåtspapper och sedan lägga den i en liten springform.
Skär ut en cirkel i ostens skal, ta bort och släng biten.
Skala och skiva vitlökarna tunt. Dra av 10-20 blad från rosmarien, allt beroende på eget tycke och smak.
Lägg vitlök och rosmarin på osten, salta, peppra och ringla över oljan.
Ställ spånasken på en plåt, eller springformen på ett galler, och ställ in osten mitt i ugnen på 175 graders värme i ca 25 minuter. Osten ska ha fått fin färg på ovansidan och ha smält.

Koka upp en stor gryta med saltat vatten och när du har ca 10 minuter kvar tills osten är klar så slänger du pastan i vattnet och kokar den enligt paketets anvisningar.
När pastan är klar slänger du spenaten i kokvattnet, men låt den bara bubbla med ca 10 sekunder innan du slår bort vattnet - men spara någon deciliter av kokvattnet till senare.
Lägg tillbaka pastan och spenaten i grytan, ringla över olivolja och tillsätt parmesanosten, späd med lite av kokvattnet så det bli en krämigare konsistens på parmesanosten.
Salta och peppra och rör om.
Ta ut osten ur ugnen och ringla den över pastan vid serveringen, eller så ställ ostpaketet på bordet så att var och en kan förse sej själv.

Cirkeln är utskuren av skalet bortplockat. 

 Rosmarin, olja och vitlök är på plats. In i ugnen bums. 

 Efter en dust med ugnen kommer denna ljuvliga skapelse ut, rinnande och vansinnigt god.

Osten klickad över pastan, den stelnar ganska snabbt igen. 

Enkelt och pedagogiskt, eller hur? Eller som Håkan brukar säga, "detta kan till och med en dresserad apa klara av"... Och nej, vi har ingen dresserad apa i köket:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

40 kommentarer:

  1. Åhhh, det här bara måste jag testa! Ser ljuvligt gott ut och jag som bara älskar Camemberost mmm!

    Tack för att ni delar med er, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är man ostälskare så är detta receptet man ska testa.
      Anytime, varsågod. Kram.

      Radera
  2. Vilken tur att ni gjorde ett pedagogiskt inlägg med många bilder... när jag såg "step by step" och den färdiga osten sa det klick - kollade bilderna 5 gånger, läste receptet mer än en gång och sen letade jag rätt på "print friendly" ;-) Stort tack, avskyr nämligen dessa bakade/panerade camembert man köpa och beställa på restaurang, men detta är något helt annat och fantastiskt! Och tunnt skivad vitlök har jag aldrig sagt nej till (testa på en skiva vitt bröd, lite olivolja eller så och "rosta" i ugnen, mums).

    Måste spånasken "vattnas" innan? Låter lite farligt med 25 minuter i 175°... och allt vad papper är måste väl tas bort ordentligt?

    Oh, skulle kunna tänka mej en god köttbit (har inga vegetariska dagar ;-) ) där var och en får en liten camembert i spånasken på tallriken och sen kanske pommes som man kan dippa/doppa... Eller bara painriche och salta kex...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att det föll i damens smak, både osten och inlägget:)

      Nej, enligt Jamie ska den inte vattnas, tror inte det är någon fara. Vi gjorde vår i springformen så där vart det ingen fara. Plast och papper bort, absolut!

      Osten kan säkert användas till mångt och mycket, säkert med andra smaksättningar också. Bara fantasin sätter gränser:)

      Radera
    2. För såna här "första försök" vill jag gärna ha mer tid än en vardagskväll, även för att fota lite och så ;-) På lördag har jag erbjudit mej att göra en klassisk svensk smörgåstårta (9 eller 12 gånger 4 skivor hög) och då blir det ingen större matlagning på kvällen... Och på söndagen är det födelsekalas i familjen där smörgåstårtan ska stå på buffén och hungrig kommer jag säkerligen inte hem... Suck, det får bli helgen efter alltså, snabbast möjligt! Och Lottas fyllda fläskfilé vill jag ju också göra... ibland förorsakar ni matbloggare verkligen stress ;-)

      Radera
  3. MUMS! det här ser ju inte klokt ut. det måste jag testa som fredagspasta, eller någon annan dags pasta, någon gång snart! fy fabian vad gott. jamie oliver, han kan han! och ni också såklart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det såg så tossigt ut så vi var bara tvungna att testa! Men som du säger, Jamie kan man lita på, det var sanslöst gott!

      Radera
  4. Vilken spännande rätt.
    Hoppas ni inte blev förkylda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den fångade vårt intresse medebums!
      Nej, det verkar som vi lyckats, peppar peppar!

      Radera
  5. ÅÅÅH vad detta verkar gott. Hur ska jag hinna med att testa allt? :)

    SvaraRadera
  6. Va kul!
    Jag såg liknande recept och det var då säkert från jamie, men hade helt glömt bort det. NU ska jag prova det. Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland behöver man bli påmind, det finns så många godsaker att gå vilse bland:) Vassego!

      Radera
  7. Det där såg riktigt häftigt ut! Ser ut som något jag skulle tycka vara gott:) Tack för alla tips och förträffligt pedagogiskt så jag absolut inte kan misslyckas:)

    SvaraRadera
  8. Alltså jag tror jag smäller av! Läste ingredienserna och allt klickade. Och så när jag fattade hur osten tillagas och sedan ringlas över pastan så lovar jag på riktigt att saliven forsade fram i munnen på mig. Jag brukar vara väldigt hänsynsfull mot Mannen och undvika recept med vitlök. Men det struntar jag fullkomligt i den här gången. Det här ska jag laga till mig själv och njuta av varenda tugga! Kan knappt vänta...

    Tack för att ni har koll på vad han håller på med den där Jamie, och gör det så bra själva att det inte går att göra annat än göra det själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det helt underbart när man känner så, precis så tänkte vi när vi läste receptet ; "Vi måste bara prova detta medebums!"
      Ja, detta är väl ett recept att "offra" mannen för om något:)

      Varsågod, det gör vi så gärna så, ett sant nöje är det!

      Radera
  9. Haha, vilken rolig grej och gott verkar det ju också!
    //Lottzy

    SvaraRadera
  10. Ser grymt gott ut och väldigt kul sätt att servera den, får läggas på minnet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glöm inte bort den bara, den bör läggas i magen också:)

      Radera
  11. Åh, det här låter väldigt gott! Ost är så gott!

    SvaraRadera
  12. Mums : ) låter gott kram hungrig i Hjo Sofia

    SvaraRadera
  13. Såg ju helt otroligt gott ut!! Någon dresserad apa har jag inte
    nuförtiden - hade ju som barn - så jag får väl försöka själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först undrade vi allt lite, läste "hade ju barn"... men sen undrade vi ännu mer när vi såg vad det stod!
      Nu blev vi väldans nyfikna, hade du en dresserad apa som barn? På riktigt?

      Radera
  14. Åh, bakad camembert! Jag hoppas att ni doppade brödbitar i resten av osten. Så gott! Äter dte ganska ofta till plockmat. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu förstår vi ingenting... resten? Skulle det bli något över att doppa bröd i? :) :)

      Radera
  15. Gud, vad gott! När jag var yngre var min familj (mamman, pappan, en bror och en syster, och jag såklart) i Frankrike varje sommar. När vi kom hem var det alltid tre saker vi hade med oss hem: camembert, rödvin och nutella. Har ÄLSKAR camembert sedan jag var liten, och jag är fortfarande gravt beroende. Ska helt klart prova det här!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så in i bänken gott! Prova!
      Alla tre godsaker ni hade med hem är vi helt tokiga i, härligt med semesterminnen som inbegriper mat!

      Kram till dej vännen.

      Radera
  16. WOW! Det låter verkligen HUR GOTT SOM HELST! Vilken rolig grej att göra sås på det här sättet! Med camembertost som är som allra godast ugnsbakad! Jag MÅSTE testa det här, sparar ner receptet bums :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt, hur gott som helst!
      Spara och testa, du kommer inte att bli besviken vi lovar!

      Radera
  17. Oj oj oj, låter riktigt smarrigt! Å ser på tok för gott ut. :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så attans gottigt, testa är ett absolut!
      Detsamma till dej!

      Radera
  18. Men så spännande! Inte dietmat tyvärr, om man inte kör LCHF så klart. Jag måste skärpa mig nu, min muffintopp är allt annat än charmig.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur spännande som helst, förpassa den till helgmaten så är det inte alls farligt:)

      Kramar

      Radera
  19. hade två ostbrickor över från ett kalas och jävlar i mig vad gott detta blev!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!