fredag 6 april 2012

Ett förslag till en tråkig långfredag?

Långfredag, dåförtiden årets längsta och tråkigaste dag när allt var stängt och radion bara sände gudstjänster hela dagen. Något annorlunda mot hur det ser ut nuförtiden, och tur är väl det, men skulle någon av er vilja ha det lite tråkigt en stund idag så har vi ett mycket bra tips till er. Hyr filmen Apollo 18 och se hela filmen!
Åh så makalöst tråkig, vi hyrde den igår och redan efter 20 minuter gav Anki upp och tog en liten manikyrstund istället. Håkan däremot kämpade hela filmen ut, i förväntan att den skulle bli bättre och det blev den - inte!

"Huston, we have a problem" jo tack det har ni definitivt, ni har gjort en av de tråkigaste filmerna genom historien:)  Så tråkig att klockorna nästan stannade, tur var väl att de inte gjorde det för då hade vi suttit där än och det hade ju varit bedrövligt...
Vi snackade lite om andra tråkiga filmer vi sett genom åren och kom fram till att det egentligen inte är så himla många, man slutar ju oftast titta istället... Håkan röstade på "Gandhi" medan Anki röstade på "Ben Hur" och "Att angöra en brygga".
Vilken röstar ni på?


Något som däremot inte alls är tråkigt (jisses vad vi börjar blir bra på de här övergångarna!) var maten vi åt och drycken vi drack igår. En riktigt god laxbit som tillagats under ett smarrigt täcke i ugnen, en god senapsdressing på sallad och kalla potatisar till fisken.

Lax med gott täcke  2 port
400 g laxfilé
4-6 marinerade kronärtskockshjärtan (köp färdiga eller se recept nedan)
1 vitlöksklyfta, riven
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 dl riven västerbottenost
2 msk hackad basilika
½ citron, rivet skal och lite saft
salt och svartpeppar
Lägg laxfiléen i en smord ugnsfast form, salta och peppra.
Hacka kronärtskockshjärtan i mindre bitar och rör samman med de övriga ingredienserna. Smaka av så du är nöjd med smaken. Bred röran över laxen och ställ in den mitt i ugnen på 175 grader, ca 15 minuter.
Servera med en grönsallad och kokt potatis, gärna kall som du tärnar ner i salladen, och en senapsdressing:

Senapsdressing
2-3 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
2-4 msk kallt vatten
1-2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Rör samman senap och vinäger, vispa ner oljan lite i taget. Riv i vitlök och tillsätt vatten och honung efter eget tycke och smak, dressingen får gärna bli lite av det tunnare slaget. Smaka av med salt och peppar.

Marinerade kronärtskockshjärtan gör du själv, hur enkelt som helst. Vi läste om det för första gången hos Annika, som bloggar på Smaskens, och igår gjorde vi en egen variant:

Marinerade kronärtskockshjärtan
1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ msk rosépeppar
½ msk basilika
½ msk dragon
salt och svartpeppar
Slå oljan i en gryta, skiva vitlöken och lägg ner i oljan tillsammans med övriga ingredienser. Värm oljan, men låt den inte koka, och låt den stå på svag värme några minuter. Skär kronärtskockshjärtan i klyftor och lägg dom på ett djupt fat. Ta grytan från plattan och slå över fatet, låt sedan hela härligheten stå och dra några timmar innan du njuter av gotterna.  

Och så bubblorna vi drack då. Jodå, till maten var det verkligen gott, men tänk bara på att det bör drickas till något som har en syrligare smak eftersom skumpan själv smakar ganska syrligt. Att dricka som snackevin är inget vi rekommenderar, då drar det väldigt i kinderna:) Men det var helt klart ett prisvärt bubbel. 

Nu ska vi ut och rasta våra kroppar innan kvällens bjudning hos Håkans föräldrar,
fortsatt trevlig påskhelg på er.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Ser smarrigt ut, Glad Påsk på er, hoppas ni får en fin helg !

    SvaraRadera
  2. Berra skulle säga: Tala med henne. Det är ett spanskt drama som jag hade blivit tipsad om att den var så bra, så jag tjatade om att vi skulle se den. Berra, jag och en väninna sitter bänkade. Jag somnar halvvägs in i filmen och då kände de att äntligen kunde stänga av.
    Fisken låter jättegod. Jag tänkte jag skulle göra någon lax i ugn till påskbuffén. Marinerade kronärtskockshjärtan älskar vi!
    Glad påsk på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, vilken härligt filmhistoria... kan tänka att du fått äta upp det ett par gånger:)

      Radera
  3. Verkar riktigt mumsigt. Älskar kronärtskockor så tackar speciellt för det lilla tipset! Glad Påsk på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, hoppas du gillar det om du provar!

      Radera
  4. Haha, det där med att ändå sitta kvar och se hela... varför gör man så? Jag tenderar att läsa ut alla böcker jag börjar på oavsett hur dåliga de är. Men fy, så många timmar jag slösar bort på det egentligen. Usch, jag ska nog sluta med det! Bra där, Anki!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man verkligen undra? Mest förmodligen för att få se hur det gick... fast lika tråkigt var det:)

      Radera
  5. Å de här kronärtskockorna ska jag absolut göra!
    Glad påsk på er!

    SvaraRadera
  6. Ja, långfredagar ska ju historiskt sett vara riktigt tråkiga inte sant? ;)

    Ojdå, Gandhi som är en av mina favoriter... :) Men sen har jag en annan aspekt än ni... för oss indier är det mer historiskt anknutet och av mer värde kanske att se filmen ;)

    Haha, härliga Anki det gjorde du helt rätt i!

    Kronärtskockshjärtan är outforskad mark för mig... men har länge velat testa att både koka och som här att marinera. Får bli ett projekt framöver.

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl så det ska vara?
      Kanske beror det på det, eller så kan det också ha att göra med Håkans låga ålder när han såg Gandhi... vi snackar 14 år typ:)

      Låter som ett bra och gott projekt, lycka till!

      Kram

      Radera
  7. Trevlig påsk och den där filmen låter jag bli:)

    SvaraRadera
  8. De där totaldöda långfredagarna kommer jag ihåg! Nu är vi hedningar allihop och det mesta är som vanligt :-)

    När jag såg Sagan om ringen somnade jag. I ärlighetens namn ska sägas att det var i New York tätt inpå ankomsten så det kan ha berott på jetlag också... Men jag har inte gillat dem sen heller. Tack och lov verkar jag ha glömt bort andra lågvattenmärken till filmer.

    Ha en fortsatt fin påskhelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte mycket som har stängt numera... Snarare tvärtom.

      Ja, det känns som man inte lägger de dåliga på minnet, tur är kanske det:)

      Radera
  9. Marinerade kronärtskockshjärtan ska jag prova låter riktigt gott.
    Är ni och kollar på några konstrundor? låter så mysigt när ni beskriver att det kommer mycket folk som kollar på konst denna helg.
    Ha en skön påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott, testa på bara!
      Nja, inga direkta "rundor" tar vi, dels har vi inte bil och dela så är det tjockt med folk... Men en tur på Saltsjöbaden blev det och då kikade vi på C.Gynnings utställning.

      Radera
  10. Hahaha, vad jag har skrattat åt det här inlägget! Jag håller för övrigt med, har sett filmen och den ÄR verkligen ZzzzzZZzzzz. Så. Tråkig. Har också sett min beskärdra del av dåliga filmer, men kan såklart inte komma på någon på rak arm. Eller jo, The Departed. Den gillade jag inte alls (och den fick en OSCAR! HALLÅ!) Eller Hajen 3 då, men den är så dålig att den inte borde räknas som en film...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra Charlotta, hoppas du blev lite piggare av allt skrattande också:) Hajen 3, har vi ens sett den... eller var den så dålig så vi sorterat bort den från arkivet?

      Radera
  11. Pappa brukar prata om barndomens långfredagar på exakt samma vis. Inget han minns med glädje precis.

    Tråkigaste filmen jag sett var en svensk en med Eva Röse om en dammsugarförsäljare. Så dålig att vi reste oss och gick ifrån bion. (Vad den hette verkar jag ha förträngt).

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!