onsdag 25 april 2012

Pytt i panna med kyckling.

Hur blev det nu igår, tog ni en fiskätardag eller inte? Oavsett hur ni gjorde så hoppas vi i alla fall att det ni åt smakade bra! I vårt kök blev det en sen kvällsmat framför tvn, mackor och te, något som inte har hänt på en hel evighet faktiskt. Men när någon av oss kommer hem extra sent på kvällen så löses matsituationen så, och igår var frun i huset på "första hjälpen kurs" med jobbet, så därav mackfikan.

Kursen var tydligen väldans intressant och ledde till en föreläsning här hemma också; hur brännskador ska behandlas, förgiftningar ska lösas (man kan tydligen dricka tändvätska utan fara för livet, men man ska ju inte göra det, det farligaste är att andas in det!) och att det inte är farligt att somna när man slagit huvudet, tvärtom! Många bra tips och råd av sorten som man aldrig kan få för många av.


Något annat man aldrig kan få för många av är bra tips på goda kycklingmiddagar, gärna snabbfixade sådana. Just denna kycklingpytten får man väl räkna som hyfsat snabblagad, och dessutom lätt att variera. Gillar man inte någon av rotfrukterna så byter man ut den, eller bara hoppar över den. Skulle man vilja smaksätta med något annat än fransk senap gör man det, varför inte prova med chili eller curry?
Gör som ni vill, huvudsaken är att ni tycker det smakar gott!

Pytt i panna med kyckling   2 port
2-3 kycklingfiléer (beroende på storlek på filéerna och på era portioner)
3 potatisar
2 morötter
ca 100 g palsternacka
ca 100 g rotselleri
1-2 rödlökar, beroende på storlek
2 vitlöksklyftor
2 msk fransk senap
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
2-3 dl grädde av valfri sort, vi använde matlagningsgrädde
salt och peppar
Tärna kycklingköttet, salta och peppra och stek tills det är genomstekt. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
Tärna alla rotfrukter i "pyttstorlek" och stek tills de fått fin färg och börjat mjukna (känn med provstickan).
Klyfta rödlöken, hacka vitlöken fint och låt det steka med rotfrukterna.
Lägg ner köttet bland rotfrukterna, tillsätt senap, vin och grädde, blanda samman och smaka av tills du är nöjd. Låt allt få ett uppkok och servera, gärna med hacka persilja på.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

38 kommentarer:

  1. Många pyttar (pytter?) har jag gjort men faktiskt aldrig använt kycklingkött. Hm. Det är klart att det funkar!

    Det händer att vi drar till med te och mackor vi också på kvällskvisten när annat i livet har kommit emellan. Gärna med ett par stekta ägg, på mackan eller bredvid. Det är ju kvällsmat det också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller kanske pyttsar? :)
      Klart det funkar, du får helt enkelt tro på oss.

      Ja, mackor är en finfin genväg när tiden blir sen. Ett riktigt gott bröd och smarriga pålägg, sen är man i land.

      Radera
  2. i går åt vi lapkojs,dock inte med rödbetor utan med gurka o tomat.
    åh har aldrig gjort pyttipanna själv ,brukar fuska o köpa,men känner att de är dags och göra sin egen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpepytt kan vara bra "fuskmat" när det behövs, gott och snabbt. Du får ta och prova en egen variant:)

      Radera
  3. Så trevligt med en "krämig" pytt .. det ska jag ta med mig!! Och fransk senap är ju så gott ... :P
    Ja, Thailand är underbart. Blir 4:e ggn vi åker men det finns hela tiden saker att upptäcka. Gick faktiskt inte att INTE boka, för 4 per (varav 2 stora barn) kostar med resa, bungalow på 4-stjärnigt hotell i Kao Lak inkl frukost .... 31000:-. Nästan gratis !! ;)
    Vi hade tänkte ta en asienresa under jullovet annars men vi hade inte kommit under 100.000:- då jag tittade.
    Och vi älskar den Thailändska maten !!

    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra idé, hoppas du gillar det.

      Thailändska maten kan vi inte mer än hålla med om, så gott och man kan verkligen sakna den riktigt mycket. Förstår absolut att ni bokade in resan då, 31 eller 100 - en ganska stor skillnad och för de pengarna får man många goda portioner:)

      Radera
  4. Så bra att gå på en sådan kurs, alltid nyttigt!

    Chili och curry, ni vet att jag gillar det starkt! :)

    PS. Antar att ni redan sett det annars you got mail.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns alltid plats för lite nya kunskaper som behövs!

      Jepp, vi såg det i dag, tackar:)

      Radera
  5. Mmm det lät gott! Sätter upp det på att laga listan. Pytt är kul att variera, lax och örter är en god variant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, hoppas du gillar det och att det går hem!
      Lax låter som en väldigt god idé, får testas.

      Radera
  6. Vilket sammanträffande... en gang i veckan beställer vi mat ihop pa jobbet (firman betalar) och idag beställde jag en halv portion (vet hur stora portionerna är...) dvs. hälften av normalportionen ett halv kilo sparris med potatis, kokt skinka och sauce hollandaise. Det *bidde* lite fel och jag fick en hel portion - men med varm kycklingfilé :-(. Tog med mig kycklingfilén hem och ett par överbliva potatisar och det blir en kycklingpyttipanna nagot senare ikväll med lite lök och paprika som ligger och *skräpar* sen ett par dagar, kanske lite rariven morot... Det enda jag säkert avstar ifran som jag annars - till vanlig pyttipanna - tycker är absolut nödvändigt är nog rödbetor ;-)

    Pyttipanna ÄR gott i alla olika tänkbara former. Den lite liknande tyska varianten kallas *bonnafrukost* (Bauernfrühstück) och det stämmer väl rätt bra fast vi äter det pa middagen eller kvällen; man blir sa mätt, att man inte kan röra pa sig efterat, precis som en *bonne* som jobbat hart ute pa fälten ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, tänk som det kan bli. Perfekt med pytt på överblivna rester, vi brukar göra när vi får över från lammstek. Nej, rödbetor till detta hade kanske inte varit så gott...:)

      Mätt absolut, speciellt när det smakar "ta om och ta om"...

      Radera
  7. Hurra för första hjälpen kurser. Jag gick en HLR för barn tidigare i vår och min man för ett år sedan. Man kan aldrig träna för mycket eller bli påmind om hur man ska/inte ska göra. Det viktigaste jag minns är nog ATT man ska göra något istället för att stå passiv.
    Kycklingpytt var nytt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kunskapen finns säkert där någonstans när den väl behövs, vilket man får hoppas blir aldrig!

      Radera
  8. Pyttipanna är en favorit, som tidigare åts flitigt, undrar varför jag glömt bort den goda rätten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det blir ju så ibland, vissa rätter/kakor försvinner från minnet!

      Radera
  9. Gräddstuvad pytt så gott!.. och med kyckling blir det ju lite mer omväxlande. Pytt är ju en perfa rätt att kylrensa, och det blir ju oftast gott av snuttarna man har. Enda är att variation från gång till gång man ska göra rätten, för den blir sig aldrig sig lik från förra pytt tillverkningen.. så det är väl det som gör den så spännande...=))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, variation förnöjer verkligen, perfekt med pytt då!

      Radera
  10. Gräddstuvad pytt är en höjdare. Har aldrig testat med kyckling men det var en bra idé när man har kycklingrester. De brukar oftatst hamna i en asiatisk pytt istället ;). Här blev det ju hämtpizza och soffläge men idag känns det bättre och jag är tom lite baksugen ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, absolut perfekt för reser som bara ligger där. Asiatisk smak på pytt, it's a deal!

      Radera
  11. Men gud vad gott det där ser ut :) Härligt med kycklingpytt, det måste testas!

    SvaraRadera
  12. Jag gillar den här typen av recept.. Där man kan joxa lite som man vill och ändå få det bra! Härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ta lite här och där och få det som man vill!

      Radera
  13. Hemlagad pytt går inte av för hackor och smakar sååå mycket bättre än den djupfrysta man köper! :) Vi brukar mest ha korv i, men det kanske är dags att prova lite nytt som variation... Såg gott ut det där! :)

    SvaraRadera
  14. Pyttipanna med kyckling har jag inte ens tänkt på att man kunde göra, men det är klart man kan! Ser riktigt gott ut.

    SvaraRadera
  15. Jag älskar pytter av olika slag. Detta låter som en mycket trevlig variant.
    Bra att få lite första hjälpen utbildning. Det sätter sig en hel på minnet trots att man kanske inte tror det när det gått en tid, men när väl något händer så poppar kunskaperna ofta fram. Nu hoppas vi förstås att inget händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man bör ju ha kunskapen där någonstans, även om man hoppas den inte behövs plockas fram.

      Radera
  16. Blev ingen fisk för mig, tyvärr... Men annat gott fick jag till iaf.
    Din pytt ser otroligt god ut, hade jag gärna sett på mitt matbord.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  17. Ingen fisk hos oss. Men senap och vitt vin är aldrig fel!

    SvaraRadera
  18. Jepp! Vi åt fisk och den är redovisad o klar på bloggen.
    Pytt är ju gott! Nog aldrig gjort med kyckling. Smarrigt!

    SvaraRadera
  19. Jag äter fisk så ofta att jag inte tänker på det. Kanske är det så när man är bortskämd och bor på Västkusten...

    Jag lagade kyckling ikväll - brynte filéstrimlor med rödlök, vitlök och puttade i bladspenat, riven ost och sojagrädde. Kryddor och så ris till. Snabbt och lätt. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir en hel del firre här också, helst 2 gånger i vecka i alla fall. Det är ju så gott och enkelt att variera.

      Låter väldigt gott, och perfekt snabblagat!

      Kram.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!