söndag 22 april 2012

Makaronigratäng, macaroni and chees, med indiska smaker.

Vi har fått en ny matlagningsidol i tv-kocksvärlden, en helt otippad sådan dessutom! Hade någon sagt till oss för bara någon månad sedan att vi slaviskt skulle spela in och titta på varenda avsnitt av programmet så hade vi bara skrattat åt dom. Men nu sitter vi där, helt fast och glor på avsnitt efter avsnitt, med penna och papper i högsta hugg. Tittar, pausar, skriver, spolar tillbaka, översätter och skriver lite till... som värsta matprogramsmissbrukarna är vi:)

Det är tack vare vår nyfunna kärlek till den indiska maten (tack Amy!) som vi nu upptäckt Spice Goddess där Bal Arneson levererar den ena läckerheten efter den andra. Mycket av det som hon kockar till är en härlig blandning av västerländska råvaror och indiska kryddor, men även en hel del "riktig" indisk mat blir tillagad. Allt blandas med historier från hennes hemland Indien och hennes barndom där.

Förra veckans vegetariska middag makaronigratäng, receptet översatt från Bal Arneson.   

Makaronigratäng med indiska smaker (mac and cheese indian-style)   4-6 port
8 dl okokta makaroner
3 msk smör
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 msk hackad ingefära
3-4 tomater, grovt hackade
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1/4 tsk chilipulver
1/4 tsk mald kardemumma
1 msk garam masala
½ tsk paprikapulver, gärna rökt
salt och svartpeppar
½ dl mjöl
7 dl mjölk
10 (!) dl riven ost med smak, vi tog västerbottenost
½ dl ströbröd
Kok makaronerna, häll av vattnet och skölj snabbt med kallt vatten.
Smält smöret i en gryta och fräs lök och vitlök en kort stund innan du tillsätter ingefära och tomater.
Låt det hela puttra någon minut tills löken är mjuk.
Tillsätt alla kryddorna, rör om och låt det fräsa 1 minut.
Pudra i mjöl, rör om, häll i mjölken och låt det småkoka 10 minuter. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
Tillsätt osten i såsen men spara lite till gratinering, rör om.
Häll pastan i en ugnssäker smord form, slå på såsen och blanda samman ordentligt.
Strö på ost och ströbröd och ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader i 30 minuter.

Vi ser programmet på Kanal Global som vi har via Boxer, tyvärr har vi ingen aning om det kan ses på annat sätt. Det enda som är lite synd är att vissa ingredienser och kryddor inte är så lätta att få tag på i vår stad, som t.ex bockhornsklöverfrö och kikärtsmjöl, så det får väl bli en ny tur till Malmö snart. Affärerna runt Möllvångstorget har förhoppningsvis ett lite större utbud...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Tack för alla fina komplimanger på min första catwalk. /Håkan DS.
x

33 kommentarer:

  1. Vilken härlig rätt.
    Har inte hört talas om det programmet men ska kola om det går att kolla på om man inte har boxer.
    Ha en skön söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst? Hoppas du har tur och hittar det, kanske man kan se på nätet eller nåt?

      Detsamma till dej.

      Radera
  2. Spännande Mårtenssons, har inte hört talas om den här damen eller tv-kanalen men ack så kul att ni fastnat och tittar på indisk matlagning som missbrukare, me like lots! ;)

    Ja, det är svårt med bockhornsklöver och kikärtsmjöl. I Sverige handlar vi alltid på Indian Food House i Göteborg. De har allt och lite till när det gäller indiska kryddor etc. Hoppas ni hittar det ni söker i Malmö annars får ni kanske be någon snäll själ från Göteborg köpa med sig lite till er till den 2-3/6?

    Önskar er en fin söndagskväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har förstört oss helt och hållet:)

      Kanske det går att köpa via nätet från de där food house om vi inte har någon lycka i Malmö... vi får ta och kolla upp det minsann! Annars kanske någon vänlig göteborgare kan ha med lite i bagaget och sälja till högstbjudande? :)

      Detsamma till dej.

      Radera
    2. Jag har svarat er inne hos mig ang nätbutiken! :)

      Radera
  3. Oj, det där var en annorlunda rätt ni bjöd på! Kan för allt i världen inte föreställa mig hur det smakar. Men jag litar på er :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. eller hur? Ja, smaken går inte riktigt att beskriva så vi gav oss helt enkelt inte på det:) Men om du tänker dej alla indiska smaker och slänger lite pastasmak på det så kommer du i närheten...

      Radera
  4. Det här receptet sparas!! Hoppasni haft en bra helg / e

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara på, hoppas du gillar det om du provar.
      Helgen har helt klart varit bra, avkopplande och skön.

      Radera
  5. Vilken massa härliga kryddor i den rätten! Snacka cross over där :-)

    Kanalen med matprogrammet ni har fastnat för har vi inte :-( Det finns så mycket mer av bra matprogram där ute än bara Jamie O, Nigella "Vad blir det för mat-Morberg". Synd att det inte tas in mer på "vanliga" kanaler.

    Lycka till med ingrediensshoppingen - det är frustrerande att inte få tag på det man behöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur!

      Ja, det känns som det behöver bli lite omväxling i utbudet på det planet. Men det har börjat någon dansk matlagingsserie på någon av de svenska kanalerna nu som vi tyckte verkade bra... Minns inte vad den hette, men ska kolla det.

      Tackar, tackar!

      Radera
  6. Jag tittade på det programmet på Food network när jag bodde i Kanada. Förstå att det är en av alla saker jag saknar.. ;( en TV kanal med bara matprogram, en våt dröm för att foodies. Men indisk mac and cheese, hmm njae där blev jag inte helt övertygad ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan vi verkligen förstå din saknad där... Kollade in deras internetsida och det verkade krylla av bra matlagare där.

      Men det var verkligen hur gott som helst, tyckte vi i alla fall:)

      Radera
  7. Det här låter gott och ser också frestande ut! Och visst är det roligt att vidga sina "matgränser", på så vis får man nya rätter att testa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är härligt när man blir så där överrumplad och nya vägar visar sej!

      Radera
  8. Oväntad kombo. Men säger ni att det funkar så tror jag på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det. Ja, i vår smak var det iaf:)

      Radera
  9. Svar
    1. Ja, det var på tiden det kom någon ny på den fronten!

      Radera
  10. Ser gott ut! Och jag älskar matprogram, ska se om jag kan hitta detta på nätet någonstans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för att du hittar det, för hon är verkligen inspirerande!

      Radera
  11. Låter som ett väldigt oskyldigt och kollossalt trevligt missbruk!!! Kikärtsmjöl kan ni köpa på nätet hos http://shop.goodstore.se/, och bockhornsklöverfrön också på nätet hos http://www.ravarubutiken.se/. Ni kan ju ta en tur till Malmö ändå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, är det inte värre än så så kan man ju överleva:)
      Japp, Malmöturer blir det ändå, det kan vi inte vara utan... men vi ska absolut kolla in dina tips så vi tackar för dom!

      Radera
  12. Oh vilken rolig grej! Jag som diggar makaronpudding och menar att det är tokunderskattat. Jag brukar laga lite grekisk variant med oliver och feta. Eftersom jag är tokig i indisk mat kan detta bara bli hir bra som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, det finns en grekisk variant också, den måste vi ju testa! Tack för tipset.

      Radera
  13. Det finns ju värre missbruk kan man väl påstår. Erat låter ganska oskyldigt och trevligt. :)
    Jag gillar makaronipudding, men den är är ju helt galen med ingefära, garam masala och allt möjligt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Helt enkelt tokgalet god:)

      Radera
  14. Det här verkar gott :) Mycket ost och indiska kryddor. Det måste jag ju bara gilla :)
    Jag vet att jag letade som en galning efter kikärtsmjöl för några år sedan och hittade det till slut i en liten affär på källarplan någonstans i Jönköping. Jag tror att de som hade affären var indier men den finns tyvärr inte kvar längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, det är alltså i källarhöjd vi ska leta:) Ska kolla i "vår" hälsokostaffär också, kanske vi får napp där.

      Radera
  15. Det där sparas genast undan här! Tack!

    SvaraRadera
  16. Nu har vi testat det här. Chrisse gillade det och jag var mer skeptisk. Kan bero på att jag fuskade med mängden ost också ;) Men det var helt okej vardagsmat får jag väl ändå säga. Så tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att ni vågade er på det och dessutom blev nöjda. men ostmängden... den får man inte fuska med:)
      Vassego!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails