torsdag 5 april 2012

Ingefärssill

I vår stad märks det tydligt att påsken är här, det är nya ansikten och "icke-skånska" överallt, man kan verkligen snacka om invasion i dessa konst-runde tider! Men det har faktiskt sin tjusning det också, ett säkert vårtecken är det och man vet att sommaren inte är så långt borta.
Hos favoritblomlangaren på torget diskuterade danskarna vilt vart polishuset i stan ligger någonstans! Alltså inte det riktiga polishuset utan det som Wallander huserar i:) Nu är det ju så att det finns flera olika som han hållit till i, men var sitter han nu, undrade dom? Är det tågstationen eller är det ute på fd. regementet? Som tur var så är blomsterförsäljerskan dansktalande och visste precis var Wallander jobbar och därmed var slagsmålet avvärjt! Puh...

Hur det är med Wallanders påskfirande vet vi inte, men visst ser han ut att gilla sill? I alla fall så gillar han ju det man dricker till sillen... Oavsett så får ni här ännu en god sill att bjuda på i påsk, påminner lite om Glasmästarsill gör den fast med en lite annorlunda tvist i ingredienslistan:

Ingefärssill

Ingefärssill
Lag
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 dl 12 % ättiksprit
1½ dl vatten
3 dl socker
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
Blanda samman lagen i en gryta och koka samman den. Låt lagen svalna.

200 g urvattnade sillfiléer
½ morot, skivad
½ rödlök, skivad
½ dl skivad purjolök
1½ msk fint strimlad ingefära
Skölj sillen i kallt vatten och skär i 1 cm tjocka bitar.
Varva sillen med övriga ingredienser i en burk, häll på lagen och ställ burken i kylen 1 dygn.

Okej, det var alla sillinläggningar för denna gången, nästa gång det är dags att fixa med de små blötdjuren är vi i närheten av midsommar och det är förhoppningsvis lite varmare ute... Fast vi ska inte klaga, det har ju varit ett underbart väder idag, tur är väl det för alla som ska sätta sej på kvasten och styra mot Blåkulla!

I kväll firar vi in påsken med en ny laxrätt på våra tallrikar, en ny skumpa i glasen och som att det inte räckte så blir det en efterrätt också. Visserligen ingen ny efterrätt men ack så god den är och passar riktigt bra till påsk gör den. Är ni riktigt snälla så ska vi bjuda er på ett smakprov imorgon:)

Något som vi också bjuder på imorgon är en recension av bubblorna vi ska skåla in påsken i, Ernest Rapeneau, nummer 7300 för 188 kronor på systembolaget. Någon som provat? 

Så vill vi önska alla våra fina läsare en riktigt härlig påskhelg. Hoppas ni får smaka massor av smarrig mat och skölja ner den med goda drycker, att ni får njuta av trevligt sällskap och att solen lyser på oss alla!

GLAD PÅSK önskar MÅRTENSSONS KÖK

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Vilken genomslagskraft populära böcker får - så pass att fansen vill kolla in "scenen" på plats :-) Som kriminalromantokig gillar jag böckerna.

    Önskar er också en härlig påsk. Uppskattar verkligen er supertrevliga blogg.

    Påskkramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är helt otroligt... och då har inte det "värsta" börjat än... Snart börjar alla rundor som folk ska åka och gå i Wallanders spår också:)

      Vi tackar som bara den, blir så glada!
      Kram tillbaka.

      Radera
  2. Aha... ingefära, spännande!

    SvaraRadera
  3. Hej,tack detsamma önskar jag er,dock firar vi alltid en vecka efter er :D
    Jag väntar på att ni ska mejla mig er adress så ni får ert paket.Nu lär det dröja då de är röda dagar,men ni får nog de i början på nästa vecka
    Glad Påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, en vecka efter? Då ska det bli kul att läsa mer om ert firande!
      Paketet ser vi fram mot, så många godsaker:)

      Radera
  4. GLAD och GOD påsk önskar jag er!
    Lovar att ta en Efes av varje i Istanbul, för er bådas räkning ;)

    SvaraRadera
  5. Visst är påsken här och jag önskar er en helt underbar helg... även om vi säkerligen kommer att höras och ses i bloggvärlden, kram!

    SvaraRadera
  6. Alltid läge att prova en ny skumpa. 188 kronor är ju överkomligt. Sillen låter mycket god och eftersom jag gillar klara sillar bäst måste den så klart provas! Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart ett väldigt överkomligt pris, och det smakade faktiskt riktigt bra.

      Radera
  7. Ingefära måste ge en fin sting till sillen. Ni skulle ha er egen delikatessbod!
    Kan vara svårt med skumpa. Jag gillar när de är torra, men det får inte strama för mycket i kinderna. Så blev det senast vi drack champagne, så då fick det bli kir royal...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hettar till det! Kanske vi skulle haft, eller så får ni själva ta för er av de som vi bjuder på här:):)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!