tisdag 19 juni 2012

Jordgubbspaj.

Sill till midsommar tipsade vi er om igår så vi går väl raskt vidare i menyförslagen till midsommarfirandet?
Vi hoppar direkt på efterrätten eftersom säkert en hel del av er kommer att låta flammorna tillaga era varmrätter, eller har vi helt fel för oss? Grilltips hittar ni lite här och var i vårt kök (bl.a här) och är det något speciellt ni är ute efter så är det bara att hojta om ni behöver hjälp med att hitta det!

Men efterätten så, det lär ju vara jordgubbar som står högst på tio-i-topp listan på fredag så vi tänkte bjuda er på vårt senaste "Gröna lådan" fynd som är en jordgubbspaj med citronkräm. Fantastiskt god var den, jösses vad vi åt... Tro nu för all del inte att vi gjorde en paj av storleken som står i receptet och delade på! Nej då, vi nöjde oss med halva mängden och då passar den finfint att göra i en springform som är 12 cm:

Pajen blir vårt bidrag till månadens tema "friskt" hos Söta saker.

Jordgubbspaj     8-10 port
2½ dl vetemjöl
75 g smör
1 msk socker
2-3 msk vatten
Hacka samman mjöl, smör och socker - går jättebra att använda en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, eller en springform, på 24 cm i diameter. Lägg en bit aluminiumfolie runt kanten på degen så den stannar kvar och inte glider ner under gräddningen.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Ta ut och låt skalet svalna.
Fyllning
250 g kesella
1 dl crème fraiche
1 dl florsocker
1 citron, rivet skal
1 liter jordgubbar
Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna.
Rör ihop kesella, crème fraiche, florsocker och citronskal. Fyll pajskalet med krämen, lägg i jordgubbarna och sikta över florsocker.

Om ni nu inte vill ha paj på midsommar så har vi några andra goda jordgubbsskapelser att bjuda på:)
Bara klicka på bildtexten så kommer ni vidare till receptet.








Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

43 kommentarer:

  1. "Hejsan jag skulle vilja beställa en portion med jordgubbspaj och en portion med den där dulche de leche-saken. -Hemkörning ja... -Skickar ni en faktura? -Vänta vänta, släng med en portion tårta med vit chokladmousse också, tacksåmycket".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det fixar vi. Håkan har laddat cykeln och på pakethållaren står godsakerna! Vassego!

      Radera
  2. Så mycket tokgott ni lagt upp :-)

    SvaraRadera
  3. Åhh, jordgubbar i stora lass gillas!! Så mycket så jag tror ni får adoptera mig ;) Bra idé tycker jag (undrar vad min familj säger?!) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går hur bra som helst, Håkan tar dej med på pakethållaren när han lämnat av beställningarna hos Kim! Resten av familjen får cykla hit själva, ni är så välkomna så:)

      Kram till dej också.

      Radera
  4. Jo jag tänkte, har ni några planer för Midsommar afton? Här i byn blir det stort midsommarfirande på ängen. Ni är hjärtligt välkomna och om ni vill vara snälla och ta med åtta olika jordgubbsdesserter vore det bra ;D!
    Fast ni är välkomna ändå, men gud vad mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, då får han väl ta en tur till er också då, tur det inte är tid förrän på fredag hos er så han hinner vila lite mellan tramporna:)

      Radera
  5. Men jisses vilka grejer undrar jag vad man ska välja:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför välja, varför inte helt enkelt prova dom alla:)

      Detsamma till dej

      Radera
  6. jösses va mycket gott de finns,mmm och allt ser lika gott ut,sugen stort JA

    SvaraRadera
  7. Jordgubbar högt och lågt! Så gott! Känner mig extremt oplanderad denna midsommaren. Kan bero på att vi inte ska göra något jättespeciellt. Bara sitta i stugan och gotta oss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jajamen, ska det va så ska det! Tycker att det låter som en helt perfekt midsommarhelg som väntar, så skönt att bara ta det lugnt utan några speciella planer!

      Radera
  8. Goda grejer!
    En fråga: vi ska ner till Skåne för att fira midsommar med svärföräldrarna (som råkar ha ett väldigt fint efternamn *host host* ;) ) och jag undrar ifall ni tror att jordgubbspajen med makronbotten klarar två timmar i bil? Jag vill gärna ha med mig en riktig "nu ska jag imponera" efterrätt och den pajen verkar vara en sådan... =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men så ska det ju vara i midsommar (och annars också för den delen...)
      Låter som en härlig midsommarhelg, välkomna ner till Skåneland. Nja, den klarar nog inte att forslas med krämen i pajen, däremot kan du ju ha pajformen för sej, blanda samman krämen och ha med dej i en plastburk som du stälelr i en kylväska för säkerhets skull. Sen när du är framme hos svärisarna så är det bara att lägga ihop godsakerna på plats.

      Lycka till med imponeringen och hoppas du får en riktigt härlig midsommarhelg i Skåne,
      kram.

      Radera
  9. Det låter väldigt fräsch med kesella i smeten. Gillar när det syrliga möter det söta! Kan även tänka mig att sätta tänderna i jordgubbsdrömmen med vit chokladmousse. Yumm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir härligt friskt. Jo tack, den tårtan gick verkligen inte av för hackor...

      Radera
  10. Ja, jordgubbar gillas och pajen såg så god ut och alla andra godsaker också förstås, som ni bjuder på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, det finns ju så mycket gott att göra av de små röda:)

      Radera
  11. Nu får jag tänka till lite. Jag hade tänkt göra lime-paj... Nu vet jag inte längre. Underbart inlägg - jag tar en mugg kaffe medan jag läser och känner att jag har smakat på allt genom er text. Tack!!! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, som det kan bli:)
      Hoppas kaffet smakade och att inlägget passade bra till. Vassego!

      Kram

      Radera
  12. Jordgubbar, jordgubbar, jordgubbar. Underbara jordgubbar! Vilket härligt inlägg att "äta med ögonen" :-)

    Citronkräm och jordgubbar låter himmelskt gott! Vet inte vad det blir för dessert i midsommar (som vi firar en vecka i efterskott pga jobb för mor och bror). Det blir Mannen eller svågern som svänger ihop den men den får gärna innehålla jordgubbar. Jag ska lobba för det men jag tror inte att det behövs någon större övertalning.

    Lycka till med planering och genomförande!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!
      Efter vad vi sett i dina kök så lär ni njuta av smarriga godsaker till efterrätt när det väl är dags för firande! Vi väntar med spänning.

      Tackar, detsamma till dej

      Kramar

      Radera
  13. Jordgubbar! Jag fick mina första här i min gård i Polen.Tack för många ideer. Min artikeln om svensk mat är klar nu och publicerat om ni vill läsa den kolla länken nedan
    http://www.polska-gotuje.pl/artykul/euro-na-talerzu-kuchnia-szwedzka
    Som tack för er hjälp för ni en liten present från mig, när jag är tillbaka från Polen. Skicka gärna er adress via email.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, så kul, klart vi ger oss in och kollar hur du fick ihop det. Trevligt att kunna vara till hjälp, det var så lite så.

      Kram till dej och hoppas din helg blir härlig!

      Radera
  14. Det är underbart med jordgubbar, har ätit nästan varje dag nu i ett par veckor. Ljuvligt!
    Er jordgubbspaj ser delikat ut - frisk & fräsch. Ska spara receptet!!
    De andra jordgubbsreceptarna ser fina ut de med ... :P
    Ha en fin dag!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, man kan verkligen äta det till så mycket.
      Spara på, hoppas det ska smaka.

      Detsamma till dej.

      Radera
  15. Oj så mycket gott det var här då, jag som preciis köpt jordgubbar!

    / Jen (http://littledessert.se)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, härligt sammanträffande, bara att välja och vraka då:)

      Radera
  16. Jordgubbspaj bakade jag igår, liknande den ni gjort. Så himla gott det var! Älskar jordgubbar i bakverk, har ännu inte tröttnat på de små röda härligheterna.

    Till midsommardagen ska jag baka en tårta till ett tårtlotteri, tänkte då göra en tårta jag hittade hos er. Jordgubbstårta med makaronbotten och vit chokladmousse. Har ni något tips till mig?

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter härligt gott, och nej tröttnar på de röda juvelerna gör man inte i första taget:)

      Oj då, det var inte det lättaste... nej inget tips, hur vi än gnuggar knölarna... men ett lycka till kan vi absolut ge dig, Lycka till i tävlingen!

      Kramar

      Radera
  17. Kan man beställa en av varje?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, klart man kan! När önskar ni hämta dom?

      Radera
  18. Ser så god! Vill äta tallriken också :) Glad midsommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hahaha, nej det ska du nog inte bry dej om, den är nog svårsmält:)

      Detsamma till dej!

      Radera
  19. Alltså, det var ungefär så här jag tänkt att jordgubbscheesecaken jag förberedde idag inför imorgon skulle se ut. Den blev, vad ska man säga... inte helt lyckad, dessvärre. Men nån gång ska sådant oxkså inträffa, eller så tar man recepten från er istället för att hitta på eget :)

    Riktigt Glad midsommar på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh... då blir man inte glad alls, inte alls!! Ta du bara, eller så gör du helt enkelt ett nytt försök:)

      Detsamma till dej!

      Radera
  20. Vilken underbar jordgubbspaj =) Kika gärna in på min matblogg och tävla om kokböcker =) Glad Midsommar!

    SvaraRadera
  21. Oj, så mycket gott, och den pajen vill jag verkligen smaka på!

    SvaraRadera
  22. Oj oj så mkt gott! Hoppas ni haft en fin midsommar! / Emma

    SvaraRadera
  23. Jordgubbspajen alltså... Oh la la! Den MÅSTE jag testa, åååh vad god den ser ut! Och om jag inte provar den kan jag ju prova ungefär vilken som helst av de andra efterrätterna ni tipsar om - speciellt den vita chokladmoussetårtan med macaronbotten - YUM <3

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!