söndag 17 juni 2012

Mixed grill

Då har vi då firat helg nu och det har varit en fin sådan. Långpromenader, fyndshopping, glassbjudning hos Hasse och grillkväll hemma i Köpingebro hos Håkans föräldrar är lite av det vi roat oss med. Solen har varit framme nästan hela helgen, förutom i natt när det var tid att ta tåget hem till stan - då det öste ner! Gissa om det var två dyngsura Mårtenssonare som steg in i hallen...

Förra helgen grillade vi här hemma, fast då är det som bekant elgrillen som åker fram och landar på diskbänken:) Det går bra det också, även om man inte riktigt får till den där riktiga grillsmaken.
På grillen la vi marinerade kycklingfiléer, vars en halv paprika och baconlindad chevreost. I ugnen bakade vi sötpotatisklyftor som vi smaskade i oss till grilltallriken. Just den söta smaken från sötpotatisen passade så väldigt bra till sältan från osten och marinaden på kycklingen. Såsen serverade vi i paprikorna, mest för att det såg så väldigt trevligt ut...
Den baconlindade osten passar hur bra som helst att servera på ett buffébord eller som drinktilltugg också, om man nu är sugen på det:


Marinad till kyckling  räcker till ca 3 filéer
3 msk olja
1 msk balsamvinäger
½ tsk paprikapulver
2 msk kycklingfond
Rör samman marinaden och häll den i en plastpåse som du lägger ner kycklingköttet i. Låt påsen ligga i kylen några timmar, gärna över natten, och vänd några gånger.
Ta ut påsen ungefär ½ timme innan du ska kocka till köttet, lägg på grillen eller stek på järnet eller laga till dom i ugnen. hur länge beror på köttets tjocklek, enklast är att använda kötttermometer som då ska hamna på 70 grader när köttet är klart.

Kall Fetaostsås 
2 dl crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta, fint riven
1 pkt fetaost (150 g)
svartpeppar
Rör samman crème fraiche, senap och vitlök, smula ner osten och blanda samman. Smaka av med peppar.

Baconlindad chevreost
2 baconskivor/ ostskiva
Dela chevreosten i centimetertjocka skivor och linda baconskiorna runt så att du täcker hela biten. Lägg på grillen eller i en grillapanna och grilla/stek 2 minuter/sida.

Vi hade en riktig fin fiskelycka på stan igår när vi gick förbi en av våra favoritaffärer, "Ankis köksbod"! Och nej, den är alltså inte i vår ägo men väl i en av Ankis (Mårtenssons då alltså...) gamla klasskompis mammas ägo. Namne med fru Mårtensson då alltså...
Hur som haver så var det extra bra priser på "vår färg" på de formar vi har från Le Creuset, och gissa om vi passade på att fynda? Vi behövde ju en ny ugnsform, men varför nöja sig med det när man säkert kommer att behöva uppläggningsfat och skål också? Och eftersom frun i köket snart har födelsedag så lades det några andra reavaror av samma serie på önskelistan, perfekt!


Då går vi in i midsommarveckan nu då, är det klokt?! Säkert är det många menyer som ska planeras, sillar som ska läggas in, mängder av jordgubbar ska säljas och midsommarstänger ska snickras ihop. Glöm bara inte bort att njuta också och ta vara på tiden och varandra.
Ha en riktigt skön vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
PS. Viktigt PS!!! Glöm inte att kolla in svt 1 i morgon måndag den 18:e klockan 18.45-19.10. Då är det andra delen av "Matlagning enligt Heston". Missade ni första delen förra måndagen så kan ni se den på svt play. Det avsnittet handlade om ägg, hur man gör den perfekta äggröran, kokar det perfekta ägget mm. Riktigt intressant med den kände brittiske kocken Heston Blumenthal, ägare av bl.a restaurangen The Fat Duck.  Här är det matlagning a'la vetenskapligt testade tillvägagångssätt... DS

36 kommentarer:

  1. Hej på er!

    Ni älskar, precis som jag och min man att laga mat märker jag! Får jättemycket inspiration när jag tittar på era bilder :) Visst är det underbart kul när båda är intresserade av att laga mat?? Vi ska ha folk hemma på midsommar, så det kan tänkas att jag väljer ut några av era recept! Titta gärna in på min blogg om ni även älskar att läsa böcker! Ha en fortsatt trevlig helg och Tack för inspirationen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min blogg heter http://bokslukare.blogg.se :)

      Radera
    2. hej Carro och välkommen in i vårt kök! Så kul att höra att du hittar inspiration här. Visst är det bra när man delar intresse och speciellt när det blir så mycket gott av det:)
      Lycka till med midsommarmaten, undrar du över något vad gäller recepten så tveka inte att fråga!

      Läser gör vi gärna båda två, så till din läsblogg kikar vi gärna in!

      Radera
  2. Vilken härlig och fullspäckad helg ni har haft. Jodå, vädret har varit nyckfullt här också, ena stunden soligt och skönt andra stunden regn och till och med åska, hu. Så gott med grillat, det gjorde vi också förre helgen med svärmor. Önskar er en trevlig söndagskväll kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har varit en kanonhelg! Samma som här då igår, grill med svärmor:)

      Detsamma till dej vännen! Kramar

      Radera
  3. Åhh vilka fina fynd! Tack för tipset om det trevliga sättet att servera sås på.
    Om ni inte redan testat kan jag rekommendera att grilla färska champinjoner som fylla med färskost av valfri smak - mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det jublades allt lite här:)
      Så kul att du gillade det, varsågod. Så gott med grillade svampar, perfekt med smaskig ost i. Tack för tipset.

      Radera
  4. Roligt att höra att ni har haft en bra och solig helg!Hemma hos oss har det spöregnat hela helgen fram till för ca en timme sedan. Då tittade plötsligt solen fram lite i alla fall. Men å andra sidan har både sonen och jag varit förkylda och febriga så det har ändå passat bra att gå inne och skräpa. Och nu mår vi bättre igen. Massor emd gott ni grillade förra helgen. Extra förtjust blev jag i baconlindad chevréost. Älskar chevré så det måste jag föröska komma ihåg att prova nästa gång vi grillar. Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig grilltallrik! Många goda tillbehör!
    Härligt med shopping. Dessutom rea. Le Creuset har ju massa fint i många härliga färger. Har dock inget i mina ägor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl tillbehören som gör måltiden?
      När det är rea passar vi på att göra våra fynd på sånt som vi annars är på tok för snåla för att köpa annars:) fast det är faktiskt väl värt pengarna på detta tycker vi, det finns nog inte några andra som är så lättdiskade som dessa och det är värt mycket för oss utan diskmaskin...

      Radera
  6. Kanonhelg ser jag! Och vilken grilltallrik... Ska snart sätta i mig te och mackor men det toppar ju inte direkt det där... Baconlindad ost! I'm in love :-) Fast då tar jag brie eller camembert i stället för getost.

    Hoppas midsommarveckan fortsätter lika fint som helgen har passerat för er.

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi misstänkte väl nästan att du skulle falla för baconlindad ost, det är säkert hur gott som helst med brie också!

      Kram till dej

      Radera
  7. Vilken grilltallrik vi ser här, mumsfilibabba! Och snyggt upplagt också :)Fint sätt att servera såsen på.

    SvaraRadera
  8. Vi åker till Åland över midsommar och kommer bidra med en enda sak: inlagd sill. Och det gör Calle! Vad ska ni hitta på då?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åland, det låter ju hur bra som helst! Och inlagd sill, det låter riktigt bra, heja Calle!
      Vad vi ska hitta på får du veta idag:)

      Radera
  9. Färggrann och fin mat, man blir glad av bara färgerna på tallriken! Önskar er en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, så ska det ju vara!
      detsamma önskar vi dej!

      Radera
  10. Ser så gott ut!! Baconlindad chevré har jag inte testat, ska jag göra. Tillbehören är ju det bästa med sommaren grillningar!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker vi absolut att du ska prova, så gott! Visst är det så, det finns ju en uppsjö olika godsaker att prova.

      Radera
  11. Sv: Tack, ja, det är väl så att man lär sig allt eftersom och som ni skriver, nu fotas det i all iver mest hela tiden - knappt jag hinner laga mat ;)
    Men det är ju inte bara att fota utan det är ju så mycket man kan göra med tex dekorationer, rekvesita -mycket att lära sig!
    Hoppas ni får en bra start på veckan nu
    /Emma

    SvaraRadera
  12. Vilken härlig helg ni haft! Ja om man bortser från att ni nästan blev dränkta i regnet då.. I Onsala där vi spenderade lördagskvällen kom värsta åsovädret precis lagom till grillmästaren skulle lägga på köttet. Det där med att grilla under parasoll kan man ju kalla en svensk trend. De där getostknytena de knycker jag direkt och så gillade jag idén att servera såsen i paprikaskål. Tackar för tipsen och även TV tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förutom regnet så var allt toppen, riktigt härligt!
      Visst har det grillats en del under parasoll, faktiskt både i snöfall och regn:) Galna svenskar:):)

      Knyck på du bara, både det ena och det andra - det är därför vi är här!

      Radera
  13. Tack för TV-tipset! Det måste jag titta på så snart jag hinner.

    Vad snyggt och kul att servera såsen i paprikan! Det lånar jag till midsommargrillningen. All akommer att bli sååå impade.

    Som svar på er kommentar hos mig, så kan jag bara säga att Ingelstads lyxburgare är ett inre skönhetsmedel. Jag handlar det mesta av mitt kött hos dem och det enda jag inte provat är deras leverkorv. De andra korvarna, köttfärsen, snitzlarna - allt är fantastiskt! Men det är väl för att de är skpningar skulle jag tro (blink blink!). Kramar från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte skpningar - skåååningar så klart!

      Radera
    2. Vassego, hur intressant som helst var det!
      Låna på du, det går så bra så, hoppas du impar ordentligt:)

      Visst är det, vilken bra beskrivning. Vi hoppas kunna fylla på frysen i veckan, håll tummarna. Klart det är den skånska påbrån som gör det:)

      Radera
  14. Funderar lite på det här med elgrill... Borde man väl få kunna använda på balkongen? Då återstår frågan: smakar det grillat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man borde ju kanske det och vi har iofs gjort det någon gång... fast det talar vi tyst om, om det nu är så att man inte får:)
      Visst smakar det grillat, men den där smaken av "tändvätska" får man inte...

      Radera
  15. Ja, varför börjar det alltid regna när det passar minst bra. För allt regn är ju inte av ondo. Lata remsan som är dålig på att vattna sina plantor behöver regn varje natt...
    Vad mycket härlig grillsinpiration! Jag skulle kunna tänja mig att äta grillat varje dag om det bara krävde lite mindre planering. Tänk så mycket gott det finns.
    Vi ska vara hos oss på midsommar så jag har börjat planera lite. Två sillinläggningar har jag tänkt göra själv. Och så ska vi grilla fisk och skaldjur på kvällen. Men tillbehören kluras det på för de måste vara utan gluten, soja och mjölkprodukter. Tips mottages tacksamt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får gärna regna på natten, bara det är fint på dagen - det är väl den perfekta sommaren? Fast det får gärna vänta att droppa tills uterumlande Mårtenssons kommit inomhus:)

      Så redig du är, egna sillinläggningar, bra där Emmy!

      Vi har en hel del tips, skickar iväg ett mejl till dej med alla länkarna.

      Radera
  16. Elgrill är ju bättre än ingen grill :D Perfekt när man vill få den där grillade smaken på! Ser jättegott ut alltihop.

    SvaraRadera
  17. Roligt med lite tips på vad man kan lägga på grillen - det blir lätt att det blir att vi slänger på en fläskfille och det blir ju lite trist i längden... Baconlindad ost lät riktigt smarrigt! :-) Kan nog tänkas hamna på vår grill på fredag (kanske under parasollet om jag känner våra regnrika midsomrar rätt...).

    Ha det gott - på alla tänkbara sätt ;-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!