onsdag 11 juli 2012

Plockmat, eller drinktilltugg

Plockmat kan man verkligen variera i det oändliga, att låta säsongens utbud i affären styra valet är bara ett sätt att förändra. Det behövs inte så mycket tid på förberedningen, man tar helt enkelt vad som kyl, frys och skafferi erbjuder och blandar samman med fantasi och inspiration och så plötsligt står man där med ett fat av godsaker att sätta i sej. Sist vi plockade vår mat var på midsommardag och det hela var helt oplanerat:

Efter inventering i köket fick vi ihop detta, hela härligheten serverad på vårt nya fina fat:) 


Halloumi med jordgubbar
1 paket Halloumiost
ca 15 jordgubbar
små myntablad
Stek skivor av halloumiost i olivolja så de får färg och dela sedan i mindre bitar.
Halvera jordgubbar och sätt dom på en tandpetare med en skiva ost och ett myntablad.

Halvera coctailtomater och stick på en tandpetare, trä på ett basilikablad och en bit fetaost, gärna marinerad.

Hårdkokta ägghalvor, en klick majonnäs på och sedan några kräftstjärtar och lite dill. Byt ut kräftstjärtarna mot räkor om du vill, går precis lika bra. 

Strimla kycklingfiléer på längden och trä strimlorna på grillspett. Pensla på en god grillolja och grilla köttet.


Munsbitar med matjessill
Koka och halvera små nypotatisar.
Dela matjessill i munsbitar.
Stick potatis och sill på tandpetare, klicka på crème fraiche och strö på hackad dill eller gräslök.

Till detta drack vi vårt nya favoritvin i färgen rosé, passade hur fint som helst ihop.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Kan lätt tänka mig dessa som tillbehör till drinken, utan problem!

    Ser jättegott ut!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Jag blir så sugen, allt på det fina fatet ser så gott ut! Men jag tror ni har skrivit fel med matjessillen... det är inga MUNSbitar utan MUMSbitar ;-)

    SvaraRadera
  3. vilken tur att jag alldeles nyss ätit massa halloumi, annars skulle jag nog dregglat ner mitt tangentbord här. plockmat blir sällan fel!

    SvaraRadera
  4. Vilken god plockmat! Och vilket fint fat!!

    SvaraRadera
  5. Plockmat is da thing och halloumi med jordgubbar mums säger jag då.

    Snyggt fat!

    SvaraRadera
  6. ALLT går ner! Utom matjesillen... Enkelt och gott. Eller, enkelt ÄR gott :-) Och vilket jättefint fat, perfekt att lägga upp en massa gott på. Vill också ha!

    SvaraRadera
  7. Oh så smaskigt allt såg ut!! Plockmat är ju så gott ..
    =)

    SvaraRadera
  8. Mmmm.... jag kommer över! Hälsar plockmatsfantasten!
    PS. Ser att ni drabbats av samma sak som jag emellanåt; viss text blir genomstruken med vit bakgrund. Förstår inte varför det blir så. Har ni koll?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är en gåta varför. Men det verkar ha förändrats nu, vi har inte haft problemet på lite nu... peppar peppar

      Radera
  9. Så mycket gott ni plockat ihop :) Halloumi med jordgubb och tomaten med feta, så gott!

    SvaraRadera
  10. Plockmat är ju så gott och det finns ju så otroligt mycket att göra, jag föredrar den italienska plockmaten med oliver, ostar, skinkor osv, mums!

    SvaraRadera
  11. Gott med plockmat! Hade gärna satt tänderna i jordgubb/halloumi-pinnen

    SvaraRadera
  12. Så många bra recept på en gång, thanx!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!