lördag 21 juli 2012

Sallad Nicoise med grillad tonfisk.

I dag ska ni få ta del av en sallad, eller i varje fall så ska ni få ta del av receptet på salladen, som är förknippat med lite reseminnen för oss båda. Innan vi blev samborså åkte vi nämligen iväg på en veckas semester, lite för att se hur det funkade att bo tillsammans och vara iväg på okänd mark en vecka. Vi tänkte nämligen att om vi nu överlever och trivs väldigt bra under samma tak så slår vi våra påsar ihop när vi kommer hem. Att det gick bra har ni väl redan räknat ut, för här sitter vi nu - nästan exakt 16 år senare - fortfarande under samma tak.


Resan gick i alla fall till Bulgarien, Sunny Beach närmare bestämt, ett land som vi besökt några gånger till under årens lopp och som vi trivts mycket bra i. Så bra så att vi nära på hamnade där även på årets semester:) Men, åter till salladen och matminnet.
Vi beställde nämligen in en Sallad Nicoise till lunch en dag och den var så in i bänken god så ni anar inte. Visserligen var det konserverad tonfisk som låg på salladen då, men när vi gör den här hemma så lägger vi helst färsk, grillad tonfisk på tallriken. Det har blivit en hel del Nicoise, eller som vi säger Nichonach, under åren som gått och vi halkar alltid in på Bulgarien och resorna dit när vi käkar den. Nu är det hög tid att den får ett inlägg här:

Sallad Nicoise med grillad tonfisk 2 port
2 bitar färsk tonfisk, ca 150 g per bit
2 ägg
blandad grönsallad
8 goda små tomater, klyftade
4-6 rädisor, skivade
1 salladslök, fint skivad
4-6 kokta, kalla nypotatisar i skivor
100 g haricots verts
Lägg salladen i botten av en skål och lägg i tomater, rädisor, lök, potatis och haricots verts.
Lägg äggen i kallt vatten i en gryta och låt de sedan koka upp. När det börjar koka så börjar du ta tiden, efter 4 minuter tar du grytan från värmen och spolar kallt vatten över äggen så de går enklare att skala.
Stek eller grilla tonfisken, max 2 minuter per sida - de ska vara rosa i mitten - krydda med salt och peppar.
Dela fisken på snedden längs med filén och lägg på salladen, skala och dela äggen på längden och lägg halvorna på salladen. Servera med dressingen.

Dressing
1 dl svarta oliver
1 vitlöksklyfta
½ citron, rivet skal
½ dl olivolja
2-3 msk balsamvinäger
salt och peppar
Kärna ur oliverna om det finns kärnor i dom och finhacka dom sedan tillsammans med vitlöken.
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och servera till salladen.


Hur vi än har sökt så finns det ingen riktig förklaring till hur salladen har fått sitt namn, det enda vi får fram är att det i alla fall ska vara tonfisk i en "äkta" Nichonach och att Julia Child var den som gjorde salladen berömd i USA:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Precis så ska tonfisk se ut, mmm så gott! Blev nu fasligt sugen på det, synd bara att det är yoghurt jag har på tallriken.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Tonfisk, en fisk jag gillar:) Och tack vare er så har jag också lärt mmig när tonfisken är perfekt!
    Härligt med semesterminnen och vilken tur att ni åkte på den resan och upptäckte att ni nog kunde bli sambos!
    Kram till er båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att vi kunde lära dej det, då har vi ju lyckats med något:):)
      Kram

      Radera
  3. Fina minnen! Tur för oss läsare också att ni flyttade in under samma tak ;)
    Färsk tonfisk kan ju vara så grymt gott!

    SvaraRadera
  4. Så gott med färsk tonfisk!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!