fredag 3 augusti 2012

Bali och den goda maten!

Nu har turen kommit till maten vi satte i oss på vår semester, och naturligtvis även dryckerna. Vi har nog aldrig ätit så varierat på någon resa tidigare, så många olika smaker och så många olika varianter på rätter. Priserna på att äta ute är löjligt billiga, billigare än Thailand faktiskt, en vanlig kväll med två förrätter (eller efterrätter), två varmrätter och två stora flaskor öl landade på ca 120 kronor. Och då var det rejält tilltagna portioner, både förrätt och varmrätt. Servicen är mycket bra, Balineserna är otroligt vänliga och har alltid ett leende att bjuda på:)

Babi Guling, även kallad Suckling Pig, en rätt som är speciell för Bali och den mest berömda.
 Det är alltså helstekt gris, tillagad med en hel del olika kryddor och örter t.ex vitlök, ingefära, gurkmeja, koriander, chili, citrongräs och limeblad. Alla smaksättningarna mixas och så fyller man grisen med röran, därefter tillagas grisen på kolgrill ca. 2½ timmar så att köttet sedan bara faller isär vi serveringen. 
Oftast slås en sås/dressing som är riktigt spicy över, en sambaldressing som fick det att brinna i Ankis mun och som fick Håkans ögon att tåras av glädje! Skinnet blir väldigt krispigt och serveras till, precis som en form av blodkorv och en grönsaksröra - heta även dom...

Här åt vi vår portion Babi Guling, i Ubud på Warung Babi Guling Ibu Oka1. Ett av de mest berömda ställena tydligen att sätta i sej denna måltid.

Skeptisk? Nej då, bara förstummad över alla människor som köade utanför, strömmade in och som satte i sej av maten:) Här sitter man på golvet vid låga bord, beställ gärna in en hel kokos att dricka till middagen, kokosvattnet svalkar bra, både för värmen i luften och hettan i munnen!

Direkt efter middagen styrde vi stegen hit, till denna vackra byggnad. Äntligen skulle herr Mårtenssons få njuta av en rejäl kopp kaffe och fru Mårtensson skulle få sitt älskade Iced lemon tee:)

Jodå, gissade ni på att det var Starbucks så gissade ni rätt. Det tjusigaste Starbucks vi besökt hitintills, så vackert med dammen och alla underbara blommor runt om. Skylten vid dörren var inte dum den heller:)

Kommer man till Sanur (där vi bodde) så finns det en restaurang på huvudgatan som är känt för sina många färskpressade juicer. En gigantiskt lång menu på de mest fantasifulla smakkombinationer man kan tänka sej och det är väldigt svårt att bestämma sej för vilken man ska välja. 
Restaurangen heter Café Batu Jimbar och hittas på Jalan Danau Timblangan 75A.

Till slut bestämde vi oss i alla fall, Anki valde en juice med rödbeta, mynta, äpple och lime,

för Håkans del blev det en variant med vattenmelon, äpple, apelsin och ingefära.

En bit citronmarängpaj som smakade ljuvligt, syrlig med mycket citronsmak. Satt väldigt bra till juicerna:) 

Vi provade en hel massa olika rätter från det Indonesiska köket, en del godare än andra. Håkan, som ju gillar riktigt het mat, tyckte oftast att de var lite för snåla med hettan och chilin så för hans del smakar den Thailändska maten mer och faller bättre i smaken. Men för Ankis del så fanns det mycket att välja mellan och efter som hon inte delar sin makes smak vad gäller chili så vann Balis kök.

Här serveras en vegetarisk rätt, Gado Gado, en rätt som alla har sin egen version av och som det finns en hel del olika recept på (precis som köttfärssås). Men ägg, tofu och böngroddar verkar vara med i de flesta recepten. Till salladen serveras en jordnötssås och räkchips, mycket gott.

Ännu en av det Indonesiska kökets mer kända rätter, Rendang. Oxkött som kokas i kokosmjölk med kryddor och som är ganska het. Till detta serverades det syrade grönsaker och ris. 
Detta blev snabbt en av Håkans favoriter. 

Och, naturligtvis så har vi ätit satay med jordnötssås, massor av satay faktiskt. På fisk, på kyckling, på oxkött och på griskött, alla lika goda. Oftast fick man in en liten minigrill på bordet så att spetten fortsatte
grillas vid bordet. Mycket gott, mycket trevligt och mycket varmt:)

Bintang, vanligaste ölen på Bali och den som serveras överallt. En öl vi båda gillade (konstigt nog) även om man tröttnar efter ett tag - men det gör man ju med allt i längden. Håkan blev överlycklig när han hittade ett ställe där han kunde beställa in flera olika sorter av Balinesisk öl från ett lokalt bryggeri vid namn Storm. Alen var en vinnare, precis som stouten.
En vinnare var däremot inte det lokala röda vinet, Hatten... vi köpte en flaska, slog upp vars ett glas, tog varsen klunk och hällde därefter ut resten i flaskan och glasen i vasken... Hugaligen! Men det vita vinet från Hatten är faktiskt däremot helt ok, det drack vi några gånger och det svalkade gott!

En av våra souvenirer med hem var naturligtvis en kokbok så att vi skulle kunna laga till allt gott även när vi kom hem i vårt eget kök! Premiär blev det igår och på tallrikarna hamnade Citrongräsbiff, eller Daging Asam Pedas som det heter på Indonesiska. Mycket, mycket gott och superenkelt att kocka till:


Citrongräsbiff      2 port
½ liter vatten
300 kg oxkött, vi tog ryggbiff, i tärningar
200 g tomater, tärnade
4 vitlöksklyftor
1 stjälk citrongräs
lite chilipulver
1 krm mald kanel
1 krm mald nejlika
2 tsk tamarindpasta (finns att köpa i asiatiska affärer)
1 msk olja
½ tsk salt
½ tsk socker
4 limeblad
Koka upp vattnet och lägg i köttet och låt det koka under 5 minuter. Slå därefter av vattnet och låt köttet vila tillsvidare.
Skala bort de yttersta bitarna på citrongräset och skär av så du bara har kvar den mjuka delen av stjälken. Dela i mindre bitar och mortla den tillsammans med vitlökarna, chili, kanel, nejlika och tamarind så det blir en smidig pasta.
Hetta upp oljan i en djup stekpanna och låt pastan brynas någon minut tills den börjar dofta och bli lite brynt.
Lägg ner köttet, tomaterna och limebladen och låt det hela småputtra ca 5 minuter, rör då och då.
Servera med ris.


Inte sista inlägget från Bali, varken om mat eller annat kul - det kan vi lova. Vi hittade nämligen en restaurang som gjorde att vi fick uppleva två länder på vår resa och som vi besökte flera många gånger... Det stället får sitt egna inlägg, för det är det värt.
Men nu är det slut för idag, helgen närmar sej och för vår del blir det utekväll i morgon. Det är närmligen dags för Team Kafka att äta upp vinnarpengarna från säsongens alla vinster på Quizzkvällarna. En ganska ansenlig summa har vi fått ihop, så det lär bli en riktigt lyxig kväll i morgon:) Kameran tar vi med - så klart - och dokumentationen bjuder vi er på.

Ha nu en riktigt fin helg allihopa, ät, drick, njut och må bra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Återigen roligt att se bilder!
    /Emma

    SvaraRadera
  2. Så mycket got ni ätit! Ja, Starbucks i Ubud är på en trevlig och fin plats, där blev det några frappuccinon för vår del :) Juicerna ser goda och svalkande ut! Och duktiga ni är som köpt en kokbok och redan kockat ihop en fin middag!

    SvaraRadera
  3. Kul att ni vågade prova så mycket lokala rätter. Jag hade nog fegat lite och varit rädd för att få problem med magen ;-)

    Rendang ser mycket gott ut och satay ska vi inte tala om, det hade jag nog kunnat äta dagligen.

    Som vanligt fina bilder och beskrivningar! Ser nästan hur ni sitter vid matbordet med ett litet block och analyserar innehållet av det ni äter och gör era noteringar ;-)

    Trevlig helg och lyxa på ordentligt imorgon!

    SvaraRadera
  4. Jag och Anki då, och Håkan och Mannen. När det gäller att para ihop smaker alltså :-) Hettan ska vara lagom, tycker jag också. Jag kan nästan känna dofter, höra ljud och känna smaker när jag läser om er resa och matupplevelser. Typ pulled pork modell större det där med grisen.

    Vet ni varför köttet ska kokas i vatten innan det får sjuda med kryddpastan? Om det finns någon särskild anledning till att man inte först bryner det i stället?

    Önskar er en jättefin helg och en riktig vinnarmiddag i morgon.

    Kram + kram

    SvaraRadera
  5. Gud, nu önskar jag ännu mer att jag varit med på er resa. Så mycket god mat och dryck. Maten är det största nöjet på resor, även om det är kul att se spännande miljöer också.

    SvaraRadera
  6. Vilka härliga mat upplevelser. Kul att testa att laga rätterna hemma:)

    SvaraRadera
  7. Så härligt att få en massa nya matupplevelser och trevligt att ni delar med er av dom! Ser fram emot nästa land då ; ) Själv har jag varit i ENgland i 2 veckor och matkulturen där är väl tja sådär... Det här med tamarindpasta, gud vad jag jagat det men hittar bara någon taskig variant i påse på typ Ica. Men jag tänkte inte på att gå in på någon asiatisk affär, stupid me. Bra tips där. tjingeling

    SvaraRadera
  8. Oj, låter verkligen underbart med så billig och god mat! Jag som älskar Thailand borde åka till Bali hör jag ;)

    Hoppas att ni får en fin lördag!

    SvaraRadera
  9. Det är så kul att prova olika sorters mat. När vi var i Thailand var den allra bästa maten på dom små "haken" dit bara thailändare går.
    Den där citrongräsbiffen verkar urgod, det sparar jag i favoriterna!!

    SvaraRadera
  10. Vilka underbara och spännande rätter! Ser ut att ha varit en mycket härlig resa :)

    SvaraRadera
  11. Åh vad gott det verkar! Roligt att ni lägger ut recept (som ni testat och vet är bra) från resan! Skulle va kul med ett "genuint" recept på sataysåsen också!

    SvaraRadera
  12. Oj, så mycket gott! Ett juicecafé kanske man ska starta!? Spännande att hitta på nya smakkombinationer!

    SvaraRadera
  13. Vilken underbar resa ni ser ut att ha haft och maten ser ju helt underbart god ut =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya Ib Laursen-tävling =)

    SvaraRadera
  14. Men åhhh, så mycket gott! Mat på resor är mer än halva nöjet, spännande med nya rätter.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  15. Ojojoj! Så mycket gott, vill ha!!!! De där juicerna skulle jag inte tacka nej till likaså kokosnötter och vatten yummie! Hade jag inte fått plats i er resväska? Det tror jag det! ;)

    SvaraRadera
  16. Vad roligt att få följa er semester på Bali och se naturen och all den goda maten :)! Jag och min sambo var runt på Bali för två år sedan nu (tiden går snabbt). Så den goda maten känns igen :). Bali var väldigt olikt alla andra ställen jag varit på, både naturen och djurlivet var en upplevelse att minnas.

    SvaraRadera
  17. Mums! Absolut allt ser ju got ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!