söndag 19 augusti 2012

Citronpaj

En alldeles strålande härlig söndag har vi Ysta'bor bjudits på idag, det har varit riktigt varmt och för ovanlighetens skull så har det varit vindstilla. För är det något som vi är vana vid här nere så är det just fläktande vindar:) Herr och fru Mårtensson tog sig en stilla söndagspromenad, satt och njöt av allt som hände i stans fina småbåtshamn, som renoverats så fint med trädäck, nya bänkar och gångar.

Vi tog en avstickare in till Carina och Affe för att hämta med oss recept på de goda rätter som vi blev bjudna på för ett tag sedan i deras uterum. Flera av Carinas arbetskamrater är trogna besökare i vårt kök (Hej på er alla och tack för att ni hänger med så flitigt!) och en del lagar till både det ena och det andra som vi bjuder på och det är så kul för oss att höra! Visst är vi medvetna om att vi har läsare, men just att så konkret få veta att det sitter någon vid en annan skärm som faktiskt sedan ställer sej i sitt kök och kockar till våra förslag är en märklig, men så spännande känsla! Ni är så välkomna att kommentera det ni har provat och tjoa till ni också, även om ni inte själv tillhör bloggarsläktet:)

Nåja, nu får det väl ändå vara dags för dagens recept - eller vad säger ni? Det blir citronpajen från uterummet med färska bär på, naturligtvis kan ni använda frusna bär eller färsk frukt om ni hellre vill det. Använd det som finns i säsong och som ni tycker är gott och passar till. Persikor, nektariner, apelsinklyftor eller kiwi, ja det går med i princip vad som helst, så länge ni tycker det är gott och passar till:


Citronpaj  6-8 port
Till garnering behöver du frukt och bär av blandad sort
Pajskal
125 g smör
3 msk socker
2½ dl havregryn
2 1/4 dl vetemjöl
Smält smöret och rör ner sockret i grytan. Blanda samman havregryn och mjöl och rör ner i grytan, blanda samman till en smulig deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 12 minuter. Låt pajen svalna.
Citronkräm
1½ dl lemon curd
1dl mascarponeost
1 citron, rivet skal
2 dl vispgrädde
Vispa lemon curden mjuk och blanda ner mascarponeost och citronskal, men rör inte för mycket.
Vispa grädden och vänd ner den i  oströran, ställ i kylen tills pajen ska serveras.
När det är tid att avnjuta pajen klickar du ut citronkrämen i pajskalet och garnerar med färsk frukt och bär.

Och nej, bilden är väl inte direkt tagen av en proffsfotograf, men är det mörka kvällen så är det så det blir.
Ny vecka väntar på oss nu, vi tar nya tag och ser vad den har att bjuda på.
Ha en fin vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. åh va friskt och somrigt de ser ut,skulle inte sitta fel just nu.här skiner solen oxå.man får passa på nu när de är fint väder

    SvaraRadera
  2. mmmm, citronpaj! det blir minsann aldrig fel :) speciellt inte när det är soligt och varmt ute! eller inte när det är kallt och blåsigt ute heller och man kan ta den med en kopp te... nej, nu måste jag rota i skåpen efter nåt att mumsa på. fy på er!! ;P

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig paj citron är ju galet gott :)

    SvaraRadera
  4. Ser alldeles kollossalt frestande ut. Citronpaj är en favorit!

    SvaraRadera
  5. Åh så frisk och gott det lät. Här har vi haft kanonväder vi också:)

    SvaraRadera
  6. Syrligt och gott i en dessertpaj allra helst framför sött för min del så detta gillas! Och så får man välja alldeles själv vilka bär man vill lägga på. Toppen!

    Vilken härlig dag ni verkar ha haft! Ystad verkar jättefint och det ska jag kolla in på plats :-)

    Ha en kanonvecka!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  7. Åh så gott det såg ut =)

    SvaraRadera
  8. Å! Det vattnas i munnen på mig!

    SvaraRadera
  9. Låter som en paj helt i min smak! Friskt, gott och så fin bild ni tagit! Kram

    SvaraRadera
  10. Vilken fräsch paj, låter jättegod!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Ser underbart ut !! Jag älskar desserter som är syrliga .. Fräscht & gott!
    Så fint med de färska bären till.
    =)

    SvaraRadera
  12. Jag har bara sett bilder på den här typen av citronpaj, men det låter underbart gott!
    Visst är det trist nu när mörkret kommer tidigare om kvällarna. Blir inga kul matfoton då. Ja, nu är det inte säkert att jag lyckas med det i dagsljus heller, men chanserna ökar i alla fall.

    SvaraRadera
  13. Mums, så gott det låter. Har heller inte ätit citronpaj men det låter friskt och gott.

    Ja, bilder när ljus inte finns blir som de blir... så är det och det får vi matbloggare leva med helt enkelt. Kram på er!

    SvaraRadera
  14. Älskar citroniga efterrätter! Mums! Den här verkar enkel också :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails