måndag 13 augusti 2012

Fiskgryta på höften

Åh, vad det är skönt med rejäl plats till matvaror hemma i köket igen, vi njuter så av vår kyl och frys så ni anar inte. Lagret är åter påfyllt och man kan höfta ihop goda middagar så där helt apropå även de dagar när menyplaneringen är lite bristfällig... för det är väl just så det är med matplaneringen när det är sommar och ledigt. Det blir mer att man lagar till det man är sugen på just för dagen och att planera in veckomeny ligger väl inte direkt överst på "to-do"listan, i alla fall inte i Mårtenssons kök.
Men det får det bli ändring på nu när vi båda börjat jobba på allvar, det är skönt att veta vad som ska göras när man trillar in på eftermiddagen.

Dagens fiskgryta som vi bjuder på här är just en sån där som gjordes på en höft, en bas på kokosmjölk är så lätt att laga till och det finns oändliga variationsmöjligheter. Här blev det bl.a frysta ärtor och haricot verts, tänk bara på att inte låta dom tina upp utan släng i dom frysta och låt dom mjukna undertiden som grytan småputtrar för att få smak av andra ingredienser:


Fiskgryta med kokosmjölk  2 port
1 burk kokosmjölk
2 msk fiskfond
2 limeblad
1 stjälk citrongräs
1 salladslök (eller purjolök), strimlad
1 liten paprika, vi tog snackpaprika, strimlad
1½ dl frysta gröna ärtor
1-2 nävar frysta haricot verts
sambal oelek efter eget tycke och smak
färskpressad lime efter eget tycke och smak
salt och peppar
1 paket á 400 g sej, torsk eller lax, dela i mindre bitar
maizenaredning
Blanda samman kokosmjölk och fond i en djup, vid gryta. Tillsätt limeblad och citrongräs som du först bankar lite på med skaftet på en kniv. Låt det koka upp och lägg sen ner ärtor, haricot verts och salladslök och låt det småputtra 5-10 minuter.
Smaka av med sambal, lime, salt och peppar och lägg därefter i fisk och paprika. Låt det småputtra ca 10 minuter och red därefter av till önskad konsistens.

Tror faktiskt att det får bli lite menyplanering på agendan ikväll, en väldigt trevligt kvällsnöje minsann. Mycket trevligare än de där instruktionsböckerna vi har bläddrat i de senaste kvällarna, man kan ju undra vem som översätter dom?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

13 kommentarer:

  1. Haha, jag tänkte mer bildligt på er rubrik. Mer att fiskgrytan faktiskt sätter sig på höften. På muffintoppen och lite längre ner på sadelväskorna. Allt verkar ju fastna där...

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. jag förstår precis vad ni menar med att det är skönt att kunna proppa frys och kyl full med matvaror igen, jimmy städade våran kyl när jag var på rymmen till sågmyra och det var så himla trevligt att komma hem och titta in i den och fulla på den med massa gotte :)

    planera matsedel låter bra mycket trevligare än att läsa instruktionsböcker dessutom!

    SvaraRadera
  3. Lycka till med er stora nya kyl och frys. Vi kan inte ens komma ihåg hur vi någonsin klarat oss med modell mindre. Ibland känns även denna storlek för liten...

    Matplanerandet är minsann något som blivit lagt åt sidan i några veckor nu. Nu planerar vi sporadiskt nån dag framåt, känns skönt för stunden men det blir som ingen kontinuitet och variation som vi haft förr, skärpning!

    På onsdag kommer får vi hembesök från en köksfirma som ska spekulera nytt kök tillsammans med oss, spännande!

    SvaraRadera
  4. Mmm...kokosmjölk, lime, sambal.. ljuvliga dofter sprider sig i köket med sådana goda ingrediens.

    Apropå lavendeln så har jag aldrig sett något sådant. Låter läskigt! Om ni får veta vad det beror på så får ni gärna informera mig. Är bra att veta.

    Lycka till med menyplaneringen.

    SvaraRadera
  5. Jag hade inte klarat mig utan kyl och frys. Jag tycker det räckte när jag under ett par månader levde med bara en halva av varje innan vårt kök renoverades. Skönt allt är på plats.

    Fisksoppa med kokosmjölk som bas kan bara vara ljuvligt gott.
    Ni som gillar stark mat (en lite mer då...), har ni testat sivripaprika? Den är iofs inte alltid jättestark, men den ger oavsett styrka en god smak till olika rätter.

    SvaraRadera
  6. Härligt med välfylld kyl och frys. Soppan låter jättegod, det var länge sedan jag lagade fisksoppa på kokosmjölk det är ju så gott. Skrattade lite åt rubriken. I min ungdom brukade jag vilja ha diverse rescept från min mor och fick jämt svaret ta det lite på en höft... då fattade jag ingenting, nu lagas det mesta här på en höft ;)

    SvaraRadera
  7. Här måste jag också ta itu med meny planeringen, men kan ta lite i sommarlovstakt än så länge.
    Smygstartar bara med ett jobb och inte på mitt vanliga några pass innan jag sen kör igång som vanligt.
    Men om några veckor så :)
    // Lena

    SvaraRadera
  8. Supergrattis till den nya vitvaruarsenalen! Förstår att det underlättar både det ena och det andra... Fiskgryta med dessa thaiinspirerade smaker låter jättegott och jag närmar mig genombrottet, att köpa färsk fisk och kocka till något av alla era goda fiskrecept. Tror jag börjar försiktigt med någon baconlindad variant :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  9. Hej söta vän!!
    Hihi nu är det dax att koppla på vardagen =)
    Nu är jag tillbaka för lite kommentarer! Ser att det har hänt mycket!
    Intressant läsning för lilla mig!
    MEGA STOR kärlek till dig!!
    <3 <3 <3

    SvaraRadera
  10. Ni verkar riktigt bra på att äta fisk. Tack för att ni bjuder på lite inspiration inom området. Kokosmjölk låter fantastiskt till!

    SvaraRadera
  11. Nej inte fisk nu igen;) Nu tror jag ni har lagt upp 4 fiskrecept sen jag åt fisk senast. Nu får jag dåligt samvete igen;)

    SvaraRadera
  12. Som någon sa hos mig, allt blir gott i cocosmjölk :-) Men fisk i cocosmjölk hör till en av mina favoriter (och så koriander då, någon som blir förvånad..?)

    SvaraRadera
  13. Har man tid och lite ork så är det ju himla kul med middagsplanering. Har man lite tid och är lite småsur rent allmänt, ja då är det en plåga. Men nya vitvaror kan ju muntra upp vemsomhelst, semester eller inte! Grattis till tillökningen ;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!