onsdag 8 augusti 2012

Grillade fläskkotletter med ljuvlig kall sås.

Denna onsdagen har gått i ledighetens tecken för oss båda här i köket, alltid lika uppskattat! Vi bestämde oss för att leka hemmaturister och ta en titt på en utställning på klostermuséet som vi varit sugna på en tid nu.

Det första dessa hemmaturister gjorde var att äta frukost i lugn och ro, ska man ut på tur så får man ha energi. Under frukosten så planerades middagen, Håkans förslag på plockmat och ett gott rött till det gick vinnande ur diskussionen och därför gick vår första tur ut till ICA för proviantering, en liten avstickare in i grannaffären hann vi också med...Efter en lyckad matshopping så tog vi en stadspromenad, lite fönstershopping och tog en närmre titt på många av de fina husen som står tätt längs våra gator. Tänk vad hemmablind man blir, vi bor ju faktiskt i en riktigt fin stad!

När vi hade vandrat runt ett bra tag så var det åter dags för mat, denna gången tog vi en fika på vårt absoluta favoritfik i stan, Hartmans café. Inte för att vi är några frekventa fikamänniskor, men när det ska fikas så är det dit vi styr stegen.

Hartmans café, Stortorget 3 i Ystad. Här kan du få supergoda mackor, sallader, kakor och bröd. Dessutom kan du ta en öl eller ett glas vin till din fika om du är sugen på det. 

Håkan mumsar i sej den sista biten av goda paninin... 

Relalalaxa... solen gassade så det var bara att passa på att njuta extra mycket.

Panini med kyckling och dijon, öl och en makalöst god cider (Briska granatäpple) och en panini med pesto och parmaskinka. Allt lika gott, precis som vanigt!

Stortorget med handel, dock lite färre eftersom det var lite senare på eftermiddagen. tyvärr ingen blomsterlangare annars hade vi minsann sett till att knäppa henne också! 
Klostret så, ett gråbrödrakloster grundat 1267 och med en fin trädgård alldeles bakom med ett rosarie, pionträdgård och örtagård. Men det var inte blommorna vi hade ögonen på, det var utställningen  "Så ska du leva - en utställning om liv och moral". Väldigt intressant och sevärd. Dessutom kollade vi in utställningen om Ystad Metall som också föll oss båda i smaken.

Något annat som också föll oss i smaken var de grillade fläskkotletterna vi hade till middag förra onsdagen! Håkan höftade till en marinad, komponerade en god kall sås och till det serverade han grillade grönsaksspett.


Marinad till grönsaksspett
2 msk olja
2 msk vitt vin
1 msk soja
1-2 krossade vitlöksklyftor
Blanda samman marinaden.
Trä upp bitar av valfria grönsaker, rotfrukter och frukter på ett spett, gillar man halloumiost så är det väldigt gott att ha på också.
Lägg spetten i en form och slå över marinaden. Ställ formen i kylen och låt spetten marinera någon timme.
Grilla grönsaksspetten tills de fått fin färg.

Marinad till fläskkotlett
½ dl kikomansoja
½ dl olja
2 vitlöksklyftor, pressade
peppar
Blanda samman och låt kotletterna marinera i blandningen, minst 3 timmar men gärna över dagen. Ett bra tips är att marinera köttet i en plastpåse, försök klämma ur så mycket luft som möjligt.
Ta upp köttet från marinaden och grilla.

Kall sås med västerbottenost och rosépeppar
2 dl crème fraiche
1 msk rosépepparkorn
1-2 dl fint riven västerbottenost, beroende på eget tycke och smak
Krossa rosépepparkornen och blanda samman med övriga ingredienser. Låt stå kallt till serveringen, gärna någon timme så smaken får mogna till sej ordentligt.

Den där avstickaren som vi skrev om, den in i ICAs grannaffär, den ledde till shopping även den. Ni som följer med i vårt kök minns kanske att vår stora kyl/frys sa upp sej i slutet på juni och att vi då fick ta ner den  lilla minikyl/frys som tillhör lägenheten?
Då var vi helt säkra på att vi skulle klara oss med den gamla, modell XS, hahaha:) Hela 14 dagar har vi stått ut (och då har vi räknat bort tiden på Bali), suckat och stönat över att vi inte kunnat handla hem mer än det absolut nödvändiga för två dagars matlagning.
Men nu drar vi istället snart en lättnandes suck, för på fredag flyttar det in två nya kompisar i vårt kök, denna gången modell XL! Fy bubblan vad vi ska handla hem frukt och grönt, glass och annat som är "bra att ha".

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Hemmaturista borde man göra väldigt mycket oftare, det är nästan aldrig så att man ser det man har mitt framför ögonen - sin egen stads turistattraktioner! Och ystad ska ju vara så vackert också :) Det ser ut som att ni fick fint väder i alla fall - här har det öst ner mest hela dagen... Inte ett dugg avundsjuk ;)

    SvaraRadera
  2. Att vara hemmaturist är inte fy skam det. Ibland blir man hemmablind, för faktiskt så har man fina saker runt knuten :)

    Förstår inte hur 2 matbloggare kan klara sig med ett så litet kylskåp... själv har jag ett stort men det känns också för litet!

    Ser att ni njuter härligt!

    SvaraRadera
  3. Härligt att leka turist i sin egen stad. Lätt att bli hemmablind - jag vet.

    Ystad verkar så mysigt. Jag har inget direkt minne av innerstan men väl av havsbadet, där jag ätit lunch en vacker sommardag med mannen i mitt liv. Det var inte panini men jag minns att jag var nykär och då minns man inte alltid maten så bra. Kram!

    SvaraRadera
  4. Vi hemmaturistar denna veckan. Ystad är fint. Mysigt att strosa runt utan mål.

    SvaraRadera
  5. Visst är den egna staden fin, men som man ibland "glömmer" bort! Härlig dag ni haft!

    SvaraRadera
  6. Visst är det mysigt att turista i sin egen stad ibland. Ska in och göra Malmö idag ;). Får bli en liten helgutflykt till Ystad med snart.. Det där med kyl o frys ja, ju större man har desto mindte plats i dem, vet inte hur der går till??

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig ledig dag! Älskar att vara hemmaturist och upptäcka din egen stad och göra sån man annars aldrig gör :)
    Kul att ni gillade inlägget med snittarna!

    SvaraRadera
  8. Vi har ju flyttat dit där vi var turister förr (Fehmarn) och nu är vi verkligen "hemmablinda" och fattar inte varför folk (turister) kör i 30 genom "gamla stan" eller neråt Südstrand t.ex. bara för att man ser havet... Det bor ju folk här som jobbar också och som har tider att passa - och havet är ju där varenda dag ;-) Nej, vi borde nog också hyra cyklar en dag och packa in lite gott att äta och utforska vår lilla fina ö!

    SvaraRadera
  9. Vilket härligt "reportage"! Ska försöka göra som ni och turista på egen ort. Det finns ju faktiskt massor att se och göra som man så lätt missar. Ystad verkar hur mysigt som helst. Får nog se till att göra en liten resa dit inom en snar framtid ;-)

    Fläskkotletter har jag ju helt glömt bort att grilla denna sommar! Det måste åtgärdas å det snaraste. Dessa kalla såser med ost verkar vara lite av en grej i år, har sett massor av varianter och det är förståeligt. Gott är det och Håkans variant lockar verkligen!

    Kramar till er!

    SvaraRadera
  10. Hihi, det är faktiskt roligt att vara "hemmaturist"! Man borde vara det oftare, vi har varit det i "matsyfte" några gånger och spanat in små lanthandlar och gårdsförsäljningar. Man kan hitta mycket roligt på det sättet. (Fast det är nästan roligast att iakta de riktiga turisterna. Vi har haft hysteriskt kul åt Arn-turister i/omkring Skara som bokstavligt talat försökt gå i Arns fotspår. Det verkar inte gått in hos vissa att Arn faktiskt inte fanns på riktigt och att samhället ändrats lite sen då...)

    SvaraRadera
  11. Härligt :)
    Det var några år sedan jag var i Ystad, minns mest att de hade en trevlig choklad och te butik. Kul att gå på utställning och bra fik är aldrig fel :)

    SvaraRadera
  12. Låter som en toppen idé att hemmaturista - tror jag skall göra det endera dagen :)

    SvaraRadera
  13. Borta bra med hemma bäst;) Visst blir man hemmablind ibland. Här i Hultsfred har vi stadsvandring och guiden stannar och pratar utanför mitt hus och pekar in på gården...Kanske dax för mig att turista på hemmaplan för att få veta varför mitt hus är så intressant och vad det är för historia som döljer sig där jag bor.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!