söndag 26 augusti 2012

Kantarellfylld filé.

Lite av kantarellfrossa kan man nog säga att vi haft i vårt kök denna helg, det gäller att passa på medan tid är. Fast det så klart, man kan ju fuska och köpa kantareller på burk också när svampsäsongen är förbi, eller när man - som vi igår- blir besviken på skogens guld som ligger i lådorna i affären. Visst var de burkade inte lika fina som de färska vi njöt av i fredags, men de blev klart godkända. 

Nu var det egentligen inte filé vi hade siktat in oss på att äta igår, vi var egentligen ute efter färska kräftor att lägga på tallrikarna. Men de enda som fanns att uppbringa i stan låg i fiskbilen och eftersom vårt sedeltryckeri tillfälligt är ur funktion så blev det ingen affär:) Så vad gör man då? Tänker om naturligtvis.
Efter lite brainstorming i affären kom vi fram till att fläskfilén som Håkan köpt med hem från jobbet nog skulle göra sej fint att lägga en kantarellfyllning i. Helt rätt hade vi! 
Filén kommer från Karlsfälts gård utanför Köpingebro och säljs alltså på GeMa-livs i Köpingebro, (jajamensan, vi gör absolut reklam för Håkans jobb!). Receptet kommer från våra egna hjärnor:)


Denna fantastiska måltid ackompanjerades av ett fabulöst fylligt, mjukt rött vin vid namn i Castei Ripasso. Ett Italienskt vin som du också lyckligtvis kan njuta av om du köper det på systembolaget. 

Filé med kantarellfyllning  4 port
600 g fläskfilé
½ paket philadelphiaost
smör
125 g kantareller
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
baconskivor
Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar. Stek svampen i smör, tillsätt riven vitlök efter en stund. När kantarellerna har fått fin färg så ta av järnet från plattan. Låt kantarellerna rinna av på en bit hushållspapper och blanda sedan med osten. 
Skär ett snitt på längden i fläskfilén och fyll med oströran, "sy ihop" fickan med tandpetare eller tunna grillpinnar. Lägg över filén i en ugnssäker form där du ringlat lite olja i botten, ta ett par tag med svartpepparkvarnen och täck köttet med bacon.
Vill du har ugnsrostade potatisar och rotfrukter till köttet så delar du dom i ganska små bitar (t.ex en normalstor potatis i 4 bitar) och lägger ner dom i formen hos köttet.
Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader, ca 30 minuter (beroende på tjockleken på filén).
Ta ut och servera med en sås med fler goda kantareller.

Sy ihop med pinnar. 

 Lägg i en form med övriga middagsgäster. 

Kall sås med kantareller 2 port
2 dl crème fraiche
kantareller efter eget tycke och smak (vi hade ca 50 g)
salt och peppar
grovt riven parmesanost efter eget tycke och smak
Stek kantarellerna i smör tills de fått fin färg. Låt dom rinna av på en bit hushållpapper och blanda sedan med crème fraiche. Smaka av med parmesanost, salt och peppar.

Dela upp och servera!

Annars då? Jo, tack helgen har förflutit lugn och stillsamt med lite promenixer, frukost på Hartmans i lördags med Håkans bror, filmkväll och en bostadsvisning idag. Lite blandad konfekt alltså. Inget bostadsköp blev det, även om trädgården med alla fruktträd och odlingsmöjligheter lockade väldigt. Men eftersom det är matlagning och inte stora renoveringar vi är bra på så bor vi kvar i vår lägenhet lite till.
Korvtillverkningen då, kanske ni undrar... lugn, bara lugn - den kommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                           x

26 kommentarer:

  1. Men så gott det ser ut! Är nu hungrig, konstigt efter alla kakor jag ätit i eftermiddag.

    Kantareller på burk funkar faktiskt ganska bra många gånger. Annat än champinjoner på burk, som ger mig kräkkänslor... Huvva!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så blev vi sugna å kaka där:)
      Kram till dej

      Radera
  2. Vilken otur jag har... vi har inte ätit än och er mat ser mycket godare ut än min köttfärspaj ;-)

    Skrivs ut och sparas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men köttfärspaj är väl inte fy skam heller? Fast så klart ska du spara och skriva ut så du även får njuta av detta:)

      Radera
  3. Så duktigt och fiffigt av er att komponera ihop detta! Även för en som inte äter fläskfilé så kan jag lova att det ser riktigt gott ut :) Härligt med kantarellfrossa!

    Jag är också nyfiken på korvarna =) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. rodnad:)
      Korvarna dyker snart upp, håll ut...

      Radera
  4. Guuud så gott! Varför kan man inte odla kantareller i sin trädgård? Tro mig jag har försökt... Tur att det går att köpa svamp. Att det finns människor som plockar svamp som går till försäljning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men varför kan man inte det - det borde ju gå när rymdresor är möjliga... Känns som kantarellprojekt är lite viktigare:)

      Radera
  5. Älskar kantareller..helt underbart!!!!! <3 Nu blev jag hungrig! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, alldeles - alldeles underbart!

      Radera
  6. Vilken vacker bild, den sista! Rotfrukterna ser så där vanvettigt goda ut, som bara rotfrukter kan. Jag håller med alla ovan - mycket lockande recept även om jag skulle byta fläsk mot kalkon.

    Ska ni göra korv? Det är min plan under hösten också. Vi tänkte lämna till rökning också. Kul! Ser fram emot att få läsa om er stoppning! Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att du tycker det!
      Receptet passar helt säkert till kalkon också, du får testa och rapportera.

      jajamensan, korv är gjord. När vi gör som ska rökas så tar Håkan med den till jobbet, smidigt. Rapport är i antågande, håll ut.

      Kram!

      Radera
  7. Nu ser jag kantarellrecept på många bloggar och det får mig att längta efter dem! Tyvärr får man inte tag på dessa godsaker i Singapore, eller jag har inte sett sådana i alla fall. Men med lite tur kommer min gudmor att torka kantareller och skicka dem med posten till mig! Kul :) Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, inget kul att vara utan, tänk om det gick att odla som Emmy skrev... Hoppas posten kommer snart så du får stilla sugen lite!

      Radera
  8. Det är något visst med fylld filé. Jag tog faktiskt det här receptet och skickade länken till min sambo som har middagsansvaret idag. Smart drag av mig tycker jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket smart drag där, hoppas det gick hem!

      Radera
  9. Det receptet verkar vara helt i min smak! Här har vi också kantarellfrossat i flera dagar, som fräs till äggakaka, som stuvning i crèpes och som "vanlig" sås. Det gäller att D-vitaminboosta sig när solen nu verkar ha gått i strejk. Igår blev det örtstekt fläskytterfilé med gräddig kantarellsås. Betydligt enklare än ert recept, men också gott. Ha en fin vecka - höstvecka höll jag nästan på att säga, för det känns nästan så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det säkert, vi delar ju allt som oftast smaker:)

      Radera
  10. Åh en rätt helt i min smak! Kantareller är ju som bekant en stor passion för mig. Som tur är har jag en väldigt snäll svåger som fyller min frys med kantareller på hösten, det är lycka det ;-). Nej ni får inte lämna köket och bli en renoveringsblogg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler kantarellgillare.

      Ingen fara att det blir någon köksrymning och renoveringsblogg, den konsten behärskar vi inte alls. Möjligtvis skulle vi kunna blogga en del om våra oändliga omöbleringar men det ska vi inte tråka ut er med:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!