måndag 27 augusti 2012

Lax med ajvar relish och fetaost

Det har blivit lite av en vana nu med att det vankas fiskrecept på måndagarna, men det kan väl passa bra eftersom dagen efter måndag är fiskdag. Just detta förslaget på att tillaga laxfilé hittade vi hos vår bloggarvän Malin och eftersom det lät som att det skulle matcha våra smaklökar så sparade vi det.
Det visade sej att vara ett väldigt lyckat sparande minst sagt, laxen blev härligt saftig tack vare sitt täcke. Vi valde att servera ett gott rotfruktsstomp till firren, smaksatt med fetaost och gräslök och lite crème fraiche för att binda samman det hela.
Lite går måltiden i höstens färger, men det överlever vi så länge som sensommaren dröjer sig kvar.

lax med ajvar och fetaost
Lax med ajvartäcke   2 port
2 bitar laxfilé
100 g fetaost
100 g ajvar relish
salt och peppar
Kör fetaosten med ajvar i en mixer till en slät massa, smaka av med salt och peppar.
Lägg laxen i en smord ugnssåler form och bred över, allt kommer inte att behövas så det spar du till den kalla såsen du ska ha till. 
Baka laxen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter beroende på hur tjock filén är. 

Kall sås till laxen
2 dl lätt crème fraiche
ajvar relish
Blanda samman resterna av fetaoströran, som du la över laxen, med crème fraiche och tillsätt gärna med extra ajvar så blir den ännu godare!

morotsstomp

Blomkål- och morotsstomp   2 port
300 g blomkål
200 g morötter
100 g fetaost
½-1 dl crème fraiche
salt och peppar
hackad gräslök
Bryt blomkålen i buketter. Skala och slanta morötterna. Ångkok, eller koka blomkål och morötter tills de är klara och slå sedan bort vattnet.
Mosa sönder med en gaffel eller potatisstöt i grova bitar och rör samman.
Smula ner fetaost och rör i crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner hackad gräslök.

Och kan ni tänka er, inte nog med att vi börjar prata höst, vi har dessutom börjat fundera lite på nyårshelgen redan! Helt vansinnigt, vi vet, men vi har nämligen lite smått bollat med idén att fira på annan ort - kanske till och med i annat land (men det är absolut inte nödvändigt!). Så nu behöver vi lite tips och råd från er som sitter inne med det - har ni något att bjuda på? Glöm bara inte bort - vi är icke bilburna:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

8 kommentarer:

  1. Vad trevligt att hitta detta här! Kul att det smakade.
    Stomp är nytt för mig, knappt ens hört namnet tror jag. Men gillar alla ingredienser, så det kan inte vara annat än gott.

    Nyår...? Hold your horses... Huvaligen, tänk så kallt! Men utomrikes hade inte varit helt fel, gärna över hela januari, februari och mars. Såg en film i går där det var riktigt gråslask, inget jag ser fram emot alls. I dag däremot har jag varit nöjd. Ludvig har pyyyyttelite feber i natt, men mer än att han skulle till skolan. Fick alltså en dag hemma, min födelsedag dessutom. Han kunde inte valt en bättre dag att vara lite krasslig på.

    Ooops, en hel novell idag visst. ;o)

    Godkväll på er!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut! Gillar speciellt laxtäcket som såg riktigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
  3. Visst är det fisk som gäller på tisdagar. Ajvar hade jag alltid hemma innan men det var ett tag sedan. Får nog knipa en burk nästa gång jag handlar. God smaksättare.

    SvaraRadera
  4. oj, jag törs ju knappt skriva det men.. jag längtar liksom efter hösten. tycker det var så himla skönt idag att det var lite svalare och jag knappt har svettats alls på hela dagen. jag längtar efter lite höstrusk!

    jag kan säga ett ställe ni INTE ska åka till och fira nyår: gran canaria. fy fabian, det var nog mitt livs värsta nyår. jättehögljudda smällare överallt och feliz navidad på repeat i 2 veckor. och så var jag bara 12 år så jag kunde inte ens stoppa huvudet i flaskan för att slippa från eländet ;)

    SvaraRadera
  5. Oj, vilken mumsig stomp! Skulle till och med kunna funka på barnen tror jag även om de helst inte vill ha maten ihop blandad.

    Jag tycker ni ska kolla resor utomlands. Ni som bor där nere i söder har ju nära till många fina länder straxt söder om Sverige. Att man reser utomlands behöver ju inte innbära sol och bad. Varför inte Prag eller Riga?

    SvaraRadera
  6. Hihi idag köpte jag faktiskt fiskpinnar! Det borde väl nästan räknas som fisk va? Åtminstone lite;)
    Och klart ni ska åka utomlands i nyår. Brasilien tycker jag eller kanske Sydafrika? Men om nu plånboken inte tillåter det så är ni mer än välkomna hem till mig:)

    SvaraRadera
  7. Stomp är gott och lite mer "Tuggigt" än vanligt mos. Och ajvar och fetaost går lika fint ihop som Håkan och Anki verkar göra, eller hur!? Kram!

    SvaraRadera
  8. Oj så gott detta såg ut! Gillar verkligen Ajvar men har inte testat till lax än. Och stompet såg och mumsigt ut!
    Recept är sparat!!
    =)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!